Eveniment-Social

Premiul „Traian Vuia” al Academiei Române. Laureat este universitarul ieșean Daniel Condurache – FOTO

Publicat: 16 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

O nouă recunoaștere pentru prof. univ. dr. ing. mat. Daniel Condurache, prorector Informatizare și comunicații digitale la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași. Acesta a primit Premiul „Traian Vuia” al Academiei Române, în cadrul ceremoniei de decernare de joi, 12 decembrie 2019, când au fost acordate Premiile Academiei Române pentru anul 2017

Profesorul a primit Premiul „Traian Vuia”, la categoria Științe Tehnice, pentru grupul de lucrări „Mișcarea orbitală a corpurilor”.

„Este vorba de un grup de lucrări privind mișcarea relativă a corpurilor în câmp gravitațional perturbat. Acestea au aplicații în studiul mișcării sateliților, formațiilor și constelațiilor de sateliți, numiți și sateliți cooperanți. E legat de cazul extrem de interesant și actual al studiului mișcării relative a așa-numiților sateliți necooperanți, sau sateliți «dușmani», în determinarea poziției, a stării, a diverselor caracteristici inerțiale și constructive”, a precizat universitarul Daniel Condurache.

Premiile au fost acordate oamenilor de știință

Lucrările premiate de Academia Română au fost publicate în Journal of Guidance, Control, and Dynamics, Advances in Astronautical Sciences. Ele au fost prezentate la 68th International Astronautical Congress- Adelaide-Australia, 2017. Profesorul Condurache este senior-member al American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA) și al American Astronautical Society (AAS) din anul 2008. Premiile Academiei Române se acordă oamenilor de știință și litere, artiștilor români pentru contribuția adusă dezvoltării culturii și științei. Propunerile pentru acordarea acestora se fac anual de către institutele de cercetare științifică, universități sau membrii Academiei. Juriul evaluează lucrările în funcție de originalitate, contribuția adusă și impactul asupra domeniului respectiv la nivel național.

Adauga un comentariu