Prima pagină » Local » Preotul Dumitru Merticariu va fi înmormântat mâine, 10 aprilie, în curtea Bisericii Banu din Iaşi
Preotul Dumitru Merticariu va fi înmormântat mâine, 10 aprilie, în curtea Bisericii Banu din Iaşi

Preotul Dumitru Merticariu va fi înmormântat mâine, 10 aprilie, în curtea Bisericii Banu din Iaşi

09 apr. 2021, 13:57,
în Local

Decizie finală în cazul preotului Dumitru Merticariu. Părintele paroh va fi înmormântat mâine, 10 aprilie 2021, în curtea Bisericii Banu din Iaşi. Slujba de înmormântare va avea loc mâine de la ora 13.00, unde va fi prezent şi Înalt Preasfinţitul Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Reamintim faptul că sicriul cu trupul neînsufleţit al feței bisericeşti încă se află la Biserică Banu, unde toţi cei care l-au cunoscut şi iubit pot să-i mai aducă un ultim omagiu. Părintele Dumitru Merticariu a urcat la Ceruri în dimineața zilei de 7 aprilie 2021, după o îndelungată suferință.

Preotul Dumitru Merticariu a avut o contribuție esențială în restaurarea Bisericii Banu

Reamintim faptul că părintele Dumitru Merticariu s-a remarcat printr-o bogată activitate pastoral-misionară, administrativ-bisericească, didactic-educativă şi social-filantropică. A avut o contribuție esențială în implementarea proiectului de restaurare a Bisericii Banu, derulat cu fonduri europene în anii 2011-2012, lucrări în urma cărora lăcașul a fost sfințit.

Totodată, s-a îngrijit și de refacerea picturii interioare a bisericii, lucrare încununată cu slujba de sfințire oficiată în anul 2017. Pentru întreaga activitate derulată în slujba Bisericii, părintele Dumitru Merticariu a primit „Crucea Patriarhală” (2017), cea mai înaltă distincţie acordată de Patriarhia Română. Însă, din nefericire, Dumnezeu a crezut de cuviință ca preotul Dumitru Merticariu a avut o îndelungată suferință și trebuie să urce la Ceruri.

Patriarhia Română i-a acordat distincția „Crucea Patriarhală” în anul 2017

A fost distins cu Crucea Patriarhală în 2017 de către Patriarhia Română, primind mai multe distincții de-a lungul timpului din partea Armatei Române și a unor autorități din Basarabia. Însă, cel mai important lucru este că a fost distins întotdeauna cu dragostea, respectul și recunoștința veșnică a tuturor celor care l-au cunoscut.

„Biserica Banu a devenit un „centru de comandă” pentru activitățile unioniste, strângându-se mii de cărți pentru românii din Basarabia și Bucovina de Nord. Sute de tineri din stânga Prutului care au pășit pentru prima dată în Iași și în actualele granițe ale țării au fost întâmpinați de părintele Dumitru și de membrii parohiei, care nu de puține ori au pregătit mii de porții de mâncare pentru ei.

Nu exista cuvântare sau predică în care, vorbind despre Basarabia, să nu plângă și să nu te facă să plângi. În acele momente se transfigura și simțeai cum poartă în sufletul său întreaga suferință a românilor rămași în afara granițelor actuale ale țării.

LS Iași: „Ne binecuvânta mereu cu tărie”

Actuala biserică, ctitorie a mitropolitului Iacob Stamati de la 1800, a fost restaurată și readusă la frumusețea ei de odinioară prin dibăcia părintelui, atrăgând fonduri europene în valoare de 11 milioane de lei, într-o perioadă în care sprijinul autorităților locale în această direcție lipsea cu desăvârșire. Iar în comunitatea bisericii pe care a păstorit-o mai bine de trei decenii a creat o adevărată preocupare pentru cunoașterea și promovarea istoriei și a culturii naționale, precum și pentru protejarea și valorificarea patrimoniului cultural, parohia având un deosebit specific intelectual.

Cu pletele sale de haiduc părintele Dumitru Merticaru aducea cu figurile legendare de preoți din istorie, precum Popa Stoica sau Popa Șapcă. Cu zâmbetul său fermecător și plin de optimism izvorât dintr-o adâncă credință și cu vocea gravă ne binecuvânta mereu cu tărie, zicând:

„Sus inima români! Inimă bună să aveți!”

Părintele și-a câștigat un colț de Basarabie în Rai. Dumnezeu să-l primească de-a dreapta Sa!”, au transmis studenți de la LS Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025