50 de preșcolari de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 4 Iași au avut parte de ateliere gratuite de dezvoltare socio-emoțională. Concret, cei mici au învățat cum să-și gestioneze emoțiile, trăirile și sentimentele prin activități și jocuri distractive și creative.
Toate acestea au fost posibile prin proiectul „Emoții de preșcolar” demarat de Grădinița cu Program Prelungit Nr. 4 Iași, finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.
Instituția de învățământ și-a dorit să vină în sprijinul dezvoltării armonioase pe plan socio-emoțional al preșcolarilor săi, așa că a organizat 3 ateliere de lucru, fiecare cu o durată de 30 de minute.
În perioada noiembrie – decembrie 2023, cei 50 de copii s-au putut bucura de:
• Atelierul de Teatru „Experential Emotico” – această activitate i-a ajutat la îmbunătățirea sentimentului de apartenență la grup și la exprimarea emoțiilor într-un mod sănătos;
• Un atelier de lucru intitulat „Emoții Desenate” – preșcolarii au învățat despre lucrul în echipă și încrederea în sine și și-au exprimat emoțiile prin artă plastică;
• Ultimul atelier, intitulat „Păpușa Veselă”, le-a arătat celor mici cum să își exprime trăirile cu ajutorul unei păpuși terapeutice.
Principalul scop al acestui proiect a fost acela de a oferi preșcolarilor de grupă mică experiențe și activități deosebite, importante sub aspectul conținutului, dar și necesare, conferind un cadru optim pentru a învăța într-o manieră ludică despre exprimarea și controlarea propriilor emoții, recunoașterea acestora și înțelegerea lor.
Atelierele prevăzute în calendarul activităților proiectului „EMOȚII DE PREȘCOLAR” au adus zâmbete și voie bună pe chipul micilor copii. Pe parcursul celor aproximativ cinci săptămâni, preșcolarii au participat și au răspuns afirmativ tuturor provocărilor din cadrul atelierelor, toate desfășurându-se în incinta grădiniței.
În timpul desfășurării activităților, sub atenta îndrumare a educatorilor și profesorilor, s-a constatat faptul că implicarea copiilor în astfel de activități aduce schimbări pe plan emoțional și nu numai.
„O mare plăcere și nespusă încântare să vedem pe chipurile micilor copii entuziasmul de a învăța într-o manieră ludică și artistică despre recunoașterea, exprimarea și gestionarea emoțiilor. Consider că beneficiarii acestui proiect au dobândit o serie de deprinderi esențiale unei bune dezvoltări socio-emoționale. Au fost cinci săptămâni deosebite, încărcate cu activități atractive, interesante, a căror impact se reflectă în conduita și comportamentul copiilor”, a declarat Vasilica Damaschin, coordonatorul proiectului și directorul instituției de învățământ.