Lovitura de stat din Niger ar putea avea consecinţe „devastatoare’ pentru lume şi ar putea aduce regiunea Sahel sub „influenţa” Rusiei prin mercenarii din grupul Wagner, a scris preşedintele ales Mohamed Bazoum într-un articol publicat joi seara în Washington Post, relatează AFP, informează Agerpres.
Prin urmare, „fac apel la guvernul american şi întreaga comunitate internaţională să ajute la restabilirea ordinii constituţionale”, a adăugat Bazoum într-o prima declaraţie publică de când a fost îndepărtat de la putere la 26 iulie de către pucişti. „Scriu aceasta ca ostatic”, a afirmat Bazoum, care este sechestrat de când guvernul său a fost răsturnat de la putere pe 26 iulie. „Această lovitură (…) nu are nicio justificare şi dacă va reuşi va avea consecinţe devastatoare pentru ţara noastră, regiunea noastră şi întreaga lume”, a subliniat el. „În regiunea zbuciumată a Sahelului, în mijlocul mişcărilor autoritare care s-au impus unora dintre vecinii noştri, Nigerul este ultimul bastion pentru respectarea drepturilor”, a menţionat preşedintele ales Bazoum în textul publicat în limba engleză.
Anunțul militarilor
Autorii militari ai loviturii de stat din Niger au anunţat joi seara că îi retrag pe ambasadorii din Franţa, Statele Unite, Nigeria şi Togo, potrivit unui comunicat difuzat la televiziunea naţională într-un moment în care presiunea pentru restabilirea ordinii constituţionale creşte la nivel internaţional.
Pleacă Franța, vine Rusia – Junta din Niger cere intervenția rapidă a mercenarilor Wagner în sprijinul puciștilor
De la lovitura de stat din 26 iulie din această ţară producătoare de petrol şi uraniu, relaţiile cu Parisul s-au deteriorat în urma incidentelor de duminică din timpul unei demonstraţii anterioare în faţa Ambasadei Franţei, care a dus la evacuarea a peste 500 de francezi din Niger.
Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane (ECOWAS), prezidată de Nigeria, a declarat că se pregăteşte pentru o operaţiune militară, deşi a subliniat că este „ultima opţiune pe masă”.
Şefii de stat major ai organizaţiei se întâlnesc la Abuja până vineri, cu două zile înainte ca duminică să expire ultimatumul prin care se cere întoarcerea lui Mohamed Bazoum.
O delegaţie a ECOWAS, condusă de fostul preşedinte nigerian Abdulsalami Abubakar, a fost trimisă la Niamey pentru a „negocia” cu puciştii.