International

Preşedintele chinez, Xi Jinping, cere armatei să se pregătească de război: „Lucraţi asiduu la pregătirea pentru luptă”

Publicat: 10 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Preşedintele chinez Xi Jinping cere armatei să se pregătească de război Lucraţi asiduu la pregătirea pentru luptă
Xi Jinping cere armatei naţiunii să se pregătească de război

Preşedintele chinez, Xi Jinping, care tocmai a câştigat al treilea mandat de lider al Partidului Comunist Chinez, cere armatei naţiunii să se pregătească de război. Acesta a avertizat că securitatea naţională a Chinei se confruntă cu „instabilitate şi incertitudine crescute”. De altfel, tensiunile între China și Taiwan cresc în fiecare zi.

Xi Jinping a tranmist Armatei Populare de Eliberare să „îşi concentreze toată energia de luptă” pe pregătirea pentru război. Informaţiile au apărutul pe prima pagină a principalului organ de propagandă al regimului „Cotidianul Poporului” care a publicat fotografii cu liderul chinez în uniforma militară, în timpul unei vizite la un centru de comandă.

Xi Jinping cere armatei să se pregătească de război

În cadrul vizitei, preşedintele chinez a subliniat că armata trebuie să-şi „consolideze în mod cuprinzător pregătirea militară în vederea pregătirii pentru război” şi să urmeze „liniile directoare ale celui de-al XX-lea Congres” al partidului, acolo unde el avertizase că se văd „furtuni periculoase” la orizont.

„Concentraţi-vă toată energia pe luptă, lucraţi asiduu la pregătirea pentru luptă şi îmbunătăţiţi-vă capacitatea de a învinge”, a spus Xi Jinping, citat de „Cotidianul Poporului”. Armata trebuie să „apere cu hotărâre suveranitatea şi securitatea naţională”, întrucât China se află într-o situaţie de securitate „instabilă şi incertă”, iar lumea trece prin „schimbări profunde, nemaiîntâlnite în ultimul secol”, a spus acesta.

Totodată, Xi Jinping a cerut ca armata „să pună în aplicare gândirea Partidului privind consolidarea armatei pentru noua eră, să urmeze strategia militară pentru noua eră şi să-şi însuşească eficacitatea de luptă ca unic criteriu”,

La cel de-al XX-lea Congres al Partidului Comunist, liderul chinez a lansat un atac voalat la adresa sprijinului SUA pentru Taiwan, acuzant „interferentele străine” pentru exacerbarea tensiunilor

„Nu vom promite niciodată că renunţăm la utilizarea forţei”, a declarat el în discursul rostit la deschiderea Congresului.

Tensiuni între China şi Taiwan, tot mai mari

Jocurile de război desfășurate de China în apropiere de Taiwan în august au condus tensiunile la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii, reaprinzând totodată temerile de conflict care planează încă de când guvernul învins al Republicii Chineze a fugit pe insulă în 1949, după ce a pierdut un război civil în fața comuniștilor lui Mao Zedong.

Un posibil război cu China a făcut în așa fel ca Taiwan să anunţe că îşi consolidează apărarea. Pe cale pașnică sau cu forța dacă este nevoie, pentru a-și cimenta moștenirea în cărțile de istorie, Xi Jinping nu a făcut nici un secret din dorința sa de a face din Taiwanul condus democratic o parte a Republicii Populare Chineze.

Preşedintele american Joe Biden a reiterat ca SUA va apăra Taiwanul, dacă va fi atacat. Anterior, preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a avut o vizită în Taiwan. După această vizită, armata chineză a mutat mai multe nave de război şi a trimis avioane în apropierea liniei mediane, o graniţă neoficială intre China şi Taiwan.

În ultimele luni, Xi Jinping a avut un ton din ce în ce mai agresiv ăentru a-și îndemna cadrele să „îndrăznească să lupte”, pentru a apăra interesele naționale. Acesta a ordonat armatei să se concentreze asupra pregătirii de război şi în 2013, apoi din nou în 2017. Xi Jinping cere armatei să se pregătească de război. De data aceasta, el şi-a intensificat în mod semnificativ retorica

Adauga un comentariu