National

Președintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății, întrebat de ce bolnavii de cancer nu au acces la toate medicamentele necesare: „Stăm mult mai bine decât multe ţări ale UE”

Publicat: 27 iul. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Președintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății întrebat de ce bolnavii de cancer nu au acces la toate medicamentele necesare Stăm mult mai bine decât multe ţări ale UE
Preşedintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătăţii, conf. univ. dr. Michael Schenker

Preşedintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătăţii, conf. univ. dr. Michael Schenker, a declarat, joi, întrebat despre faptul că mulţi pacienţi oncologici reclamă că nu au acces la toate medicamentele necesare tratării bolii, că există medicamente gratuite pentru toate tipurile de cancer care constituie Programul Naţional de Oncologie a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, iar România „stă mult mai bine” la acest capitol decât multe alte state membre ale UE.

„În momentul de faţă pe lista medicamentelor gratuite care constituie Programul Naţional de Oncologie a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate există medicamente pentru toate tipurile de cancer. Există medicamentel inovatoare. Din fericire la acest capitol stăm mult mai bine decât multe alte ţări din Uniunea Europeană”, a explicat Michael Schenker, întrebat de jurnaliști, la finalul şedinţei Executivului, ce le transmite pacienţilor oncologici care, de ani de zile, reclamă faptul că nu au acces la medicamentele necesare, în contextul în care nu toţi aceşti pacienţi îşi pot permite să se trateze în străinătate, potrivit News.ro.

Întrebat și dacă poate garanta că niciun pacient oncologic, în momentul de faţă, nu este în situaţia de a nu găsi medicaţia necesară, Michael Schenker a răspuns:

„Sunt situaţii punctuale, la fel cum a spus şi cu investigaţiile imagistice, care ţin foarte mult şi de management”.

Guvernul adoptă normele Planului Naţional de Cancer

Marcel Ciolacu a arătat că, practic, prin aceste norme, toţi pacienţii de cancer sunt incluşi acum în noile programe de diagnostic şi tratament”.

„Vor urma rapid şi alte măsuri pentru organizarea sistemului de asistenţă medicală pentru pacienţii de cancer precum şi standarde de calitate a îngrijirii şi centre complexe de oncologie pediatrică. Vom stabili parcursul pentru realizarea acestor obiective, pe luni şi pe ani”, a mai spus şeful Executivului.

Premierul a subliniat că apreciază colaborarea dintre ministrul Sănătăţii, echipa sa, comisiile de specialitate din domeniul oncologiei şi profesorul Patriciu Achimaş.

„Elaborarea acestor acte normative este cu adevărat o muncă de echipă şi cred că aceasta este soluţia corectă”, a completat Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că în şedinţa de Guvern vor fi aprobate patru programe naţionale, prin care dotează cu echipamente cabinetele medicilor de familie, cabinetele de planificare familială si centre comunitare integrate”.

„Utilăm unităţi mobile de terapie intensivă pentru noi născuţi şi unităţi mobile de screening pentru cancer, toate cu fonduri din PNRR. De fapt, replicăm în sănătate ce au făcut ieri în educaţie, unde am semnat investiţii de peste un miliard de euro, din PNRR”, a arătat premierul.

Adauga un comentariu