National

Președintele consultă partidele vasale pentru a-și atinge scopul. Klaus Iohannis și Kelemen Hunor, conversație telefonică neașteptată

Publicat: 07 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Președintele consultă partidele vasale pentru a-și atinge scopul. Klaus Iohannis și Kelemen Hunor conversație telefonică neașteptată
Kelemen Hunor și Klaus Iohannis

Noi informații au ieșit la iveală. Se pare că președintele Klaus Iohannis l-a sunat pe Kelemen Hunor.

Conform informațiilor furnizate de senatorul Cseke Attila, șeful statului l-a sunat pe Kelemen Hunor. Printre subiectele discutate a fost demisia lui Ludovic Orban.

„Pot să vă confirm că a fost azi o discuție între președintele Iohannis și președintele Kelemen Hunor”, a declarat Cseke Attila.

De asemenea acesta a menționat că pe lângă discuțiile purtate cu național liberalii, UDMR-ul nu a avut niciun alt dialog după alegeri. În legătură cu demisia lui Ludovic Orban, Cseke Attila a afirmat că „un act de responsabilitate, de normalitate politică”. Totuși, gestul președintelui este unul neașteptat. Implicarea sa și faptul că indirect preia rolul primului ministru de a fosrma o coaliție de partide cu care să formeze guvernul, sunt neconstituționale.

Conform constituției, prim ministrul este cel care conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, respectând atribuţiile ce le revin. În situația actuală, rolul președintelui este acela de a numi un premier interimar.

Klaus Iohannis a fost criticat dur pentru modul în care s-a raportat la Partidul Național Liberal în timpul campaniei

Membrii misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) care au monitorizat alegerile parlamentare din România au sancţionat implicarea lui Klaus Iohannis în campania electorală, susţinând că a fost mult prea evidentă poziţionarea lui de partea PNL.

Este vorba despre o încălcare a standardelor internaţionale şi a angajamantelor pe care ţările membre OSCE şi le-au luat, pentru a nu amesteca funcţiile şi instituţiile statului în luptă politică.

Experţii OSCE au spus că PNL a avut un avantaj prin prisma conferinţelor de presă organizate frecvent de Klaus Iohannis şi transmise în direct.

„Preşedintele şi-a exprimat clar, în mod frecvent, preferinţele sale politice în intervenţiile publice făcute în perioada premergătoare alegerilor. Aceste lucruri a dus la o estompare din ce în ce mai mare a liniei de demarcaţie dintre prerogativele sale oficiale şi campania electorală. Reprezintă o încălcare a standardelor internaţionale şi a angajamentelor făcute de toate ţările OSCE, pentru a păstra o separare clară între stat şi partidele politice”, declară Marianne Mikko, reprezentant OSCE.

Adauga un comentariu