Local

Președintele Curții de Apel Iași: „Nu e normal să facem o comparație între venitul unui judecător și venitul minim!”

Publicat: 29 ian. 2020

Diana Micu Cheptene, șefa Curții de Apel Iași, a explicat în studioul BZI Live de unde au pornit protestele magistraților și ale personalului auxiliar. De asemenea, ea a explicat foarte clar ce înseamnă pensii de serviciu și de ce legiuitorul le-a și acordat anumitor categorii sociale, printre care se regăsesc magistrații și grefierii

Șefa Curții de Apel Iași, Diana Micu Cheptene, a venit în premieră în studioul BZI Live, unde a explicat de unde au pornit protestele care au loc în aceste zile în Justiția ieșeană – și nu numai. Unul dintre cei mai respectați magistrați din Iași, Diana Micu Cheptene, a relatat faptul că, potrivit datelor statistice, unele instanțe ieșene stau mai bine în ultimii ani la anumite capitole, cum ar fi spații sau logistică, dar, pe de altă parte, sunt întâmpinate și unele probleme, în special legate de volumul de muncă.

„Există instanțe pe raza Curții de Apel Iași care au anual o încărcătură pe judecător de 2.000 de cauze. E mult. E foarte mult! Asta deoarece se cere și o atenție deosebită, și rapiditate, și calitate și, atunci… Dar poate că nu neapărat din numărul judecătorilor ar veni rezolvarea, ci din numărul personalului cu care lucrăm. Judecătorul, ca expunere publică, este vizibil doar în sala de ședință și, de aici, oamenii își creează o imagine.

Dar e vorba despre doar 10 la sută ceea ce poate vedea publicul larg. Soluția ar fi la numărul personalului cu care lucrăm. Suntem subunitari la toate instanțele din raza Curții de Apel Iași la raportul grefier – judecător. Spre exemplu, la Curtea de Apel Iași, unui judecător îi revine 0,63 la sută grefier de ședință. Astfel, un grefier lucrează cu mai mulți judecători, asta însemnând dublul dosarelor de gestionat”, a declarat judecătorul Diana Micu Cheptene, președintele Curții de Apel Iași.

„Un magistrat nu poate face altceva decât profesia pe care o are”

În același timp, judecătorul ieșean a arătat că nu ar fi corect ca salariile magistraților să fie puse în balanță cu leafa minimă pe economie, la fel cum acestea nu pot fi comparate cu veniturile colegilor din state vest-europene, mult mai dezvoltate din punct de vedere economic.

„Legiuitorul, când a stabilit – și nu a stabilit doar pe teritoriul României, vorbim despre o reglementare care este prevăzută în lumea întreagă – a decis acordarea magistraților a unui pachet de beneficii care să compenseze natura profesiei, importanța, riscul și, cel mai important, interdicțiile pe care un magistrat le are. Un judecător, de exemplu, nu poate face altceva decât profesia pe care o are.

Există o excepție, respectiv funcțiile didactice în învățământul universitar, dar nu toți magistrații sunt și profesori. Aceeași situație a fost și la personalul auxiliar. S-a avut în vedere și uzura. Ceea ce se vede e doar o parte a muncii noastre. E normal să existe o compensație. Nu e normal să facem o comparație între venitul unui judecător și venitul minim garantat la nivel național. La fel cum nu ne putem compara cu nivelul de salarizare al magistraților din unele state europene”, a adăugat judecătorul ieșean.

Diana Micu Cheptene a mai arătat că eliminarea pensiilor de serviciu la anumite categorii sociale reprezintă încălcarea unor drepturi, acesta fiind, în principal, motivul protestelor din ultima perioadă, din Justiție.loading...

Comentarii
 • Unii judecatori si procurori se cred Dumnezeu pe pamant.Nu suporta nici macar o comparatie cu veniturile lor.Sunt un roman de aproape 70 de ani si nu am avut nici o problema cu justitia .Ca mine sunt foarte multi.Noi am contribuit cu impozite si taxe,fara a ne folosi de serviciile justitiei.Consideram corect ca am contribuit,dar nu fara numar,asa cum doresc unii judecatori si procurori.

 • Pensiile speciale sunt o rasplata pentru multi colegi ai Dvs. care inchid ochii la matrapazlacurile de orice tip ale politicienilor, de asta le-au si acordat.
  Salariile mari acordate prin legea salarizarii unice v-au acordat chiar un statut special din care, ulterior, puteti avea pensii rezonabile si mult mai mari decat restul intelectualilor din Romania.
  Toti am contribuit la sistemul de pensii, avem legi si raspunderi care ne guverneaza activitatea iar 99% dintre noi nu am avut alte activitati care sa ne suplimenteze veniturile.
  Daca pana prin anii ’95 absolut orice se redacta la timp, batut la masina, acum dureaza enorm de mult si in multe instante redactarile hotararilor ( in loc de max 30 zile, daca ai noroc apar dupa 90 de zile).

 • Pentru pensii speciale se observa ca aveti propuneri, dar o propunere din partea Dvs pentru o lege a raspunderii magistratilor, care sa le obtureze accesul la pensii speciale magistratilor care in mod voit judeca cauze prin care sa-i scoata vinovati pe cei nevinovati, si prin care sa-i faca pe magistrate solidari cu prejudiciile create, pe cand?
  Va cereti drepturi aiurea de la un popor sarac, in care salarul minim este cat este! Daca nu va convine ca salarul Dvs este raportat la salarul minim pe economie – asa cum se procedeaza in toate statele membre ale Uniunii Europene, de ce nu plecati acolo sa profesati???
  Va e frica ca acolo dati de legea raspunderii magistratilor???

 • Numarul de dosare cu care se intra la sedinte este umflat artificial!.Mi s-a intamplat ca,pentru o dezbatere de mostenire banala,cu patru frati care erau absolut de acord cu impartirea bunurilor,sa fiu purtat prin tribunal aproape un an de zile,cerandumi-se tot felul de hartii dintre care,multe erau inutile si,deja se aflau la dosar.Cu ocazia prezentrii la 9-10 termene de judecata am putut observa ca,de fiecare data,grefiera venea in sala cu un carucior cu 80-90 de dosare si,impreuna cu judecatoarea,strigau numerele dosarelor si hotarau:se amana,se citeaza martorii cutare si cutare,se respinge,se va consemna etc,etc.si,astfel in 30-40 de minute ramanea cu 5-6 dosare pentru care chema partile la judecata!.Asta-i acea munca uriasa de 2000 de dosare?.intr-adevar,va credeti niste mici dumnezei care aveti drept de viata si libertate asupra oamenilor care,pentru asta va mai si platesc pana intrati inpamant.

 • Au mare importanta sociala, dar nicicum cea pe care si-o acorda, este un santaj mizerabil acest lucru. Facultatea nu este din cale afara de grea, cazurile nu constituie urgente, au timp sa le intoarca pe toate fetele si, cel mai trist, NU AU RASPUNDERE!!! Fac, efectiv, ce vor si sunt influentabili in deciziile ce le iau. Din nefericire nici un „orizont” prea larg nu au, multi sunt cam „din topor”.

 • Ps. Doar un exemplu, d-na procuror M___m merge si pe contra sens cu masina pe straduta dintre parchet si policlinica Spiridon. Daca ai norocul sa te intalnesti „bot in bot” cu ea tu, care mergi corect, sa vezi ce „ploaie de dragalasenii” te asteapta ca de ce nu te dai la o parte, doar e susaua ei… Atat a scos „toporul” din ea, atat poate…

 • Da de ce nu se poate compara pensia magistratului cu venitul minim sau de fapt cu pensia minimă din Ro.? Să fie un raport maxim de 1 la 10 intre pensia cea mai mică ( a muncitorului necalificat, care a contribuit minim) și cea mai mare pensie din Ro. E suficientă o asemenea diferență! Domniile justiției se vor putea gândi, dacă ajung la nivelul maxim, că se vor căca la bătrânețe pe 10 wc-uri față de unicul wc, al celui mai necăjit pensionar! Ex: 600 lei pensie de fost necalificat -> 6000lei pensia preș. C.C.R. sau preș. Î. C.C.J.

Adauga un comentariu