Fostul președinte și premier rus, Dmitri Medvedev, a acuzat astăzi, 11 mai, Statele Unite ale Americii, că duce un „război indirect” împotriva Rusiei. Acuzația vine după ce Camera Reprezentanților americană a aprobat un pachet de asistență pentru Ucraina în valoare de 40 de miliarde de dolari, relatează Reuters.
Medvedev a atenţionat totodată că economia SUA va avea de suferit. Fostul şef de stat a postat pe Telegram că legea votată marţi de reprezentanţi constituie o tentativă de a „face Rusia să sufere o gravă înfrângere şi de a limita dezvoltarea sa economică şi influenţa sa politică în lume”.
„Nu o să meargă. Tiparniţa de bani prin care America îşi creşte constant datoria guvernamentală deja excesivă se va strica mai repede”, a scris Medvedev.
Medvedev numește autoritățile din SUA „rusofobe”
Medvedev, care este vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse după ce a renunţat la postul de premier, în ianuarie 2020, a mai afirmat că de vină pentru preţurile „nebuneşti” ale combustibililor şi alimentelor din SUA sunt ceea ce el a numit drept „autorităţile rusofobe” ale Americii.
La rândul său, preşedintele Dumei de stat ruse, Viaceslav Volodin, a acuzat Washingtonul pe Telegram că foloseşte pachetul de ajutor pentru a „îndatora” Ucraina şi a-şi însuşi rezervele de grâne ale ţării, în locul plăţii.
„Washingtonul vrea un nou Holodomor în Ucraina”, a adăugat Volodin, referindu-se la foametea artificială din anii 1930, soldată cu moartea a milioane de ucraineni după ce regimul dictatorului sovietic Iosif Stalin a forţat ţăranii să intre în ferme colective şi a confiscat cerealele cu forţa. Ucraina consideră această foamete creată artificial drept un genocid ordonat de Moscova pe care îl numeşte Holodomor sau Marea Foamete. Situaţii similare s-au înregistrat şi în alte regiuni din URSS.