International

Președintele francez Emmanuel Macron, convorbire cu Volodimir Zelenski și cu primarul din Melitopol – FOTO

Publicat: 01 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Președintele francez Emmanuel Macron convorbire cu Volodimir Zelenski și cu primarul din Melitopol - FOTO
Președintele francez Emmanuel Macron l-a primit la Palatul Elysee pe Ivan Fedorov, primarul orașului ucrainean, Melitopol

Palatul Elysee a transmis că președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut de la președintele francez, Emmanuel Macron, ajutor cu privire la încetarea focului din Mariupol. În acest sens, Zelenski i-a cerut, în convorbirea lor telefonică, lui Macron, să intervină pe lângă Moscova pentru a vedea rezultate rapide.

Într-o postare pe platforma Twitter, Volodimir Zelenski a subliniat că „iniţiativa franceză privind deschiderea unor coridoare umanitare la Mariupol trebuie să fie pusă în practică”.

În ce a constat convorbirea telefonică a celor doi lideri

Potrivit unor surse de la Palatul Elysee, convorbirea telefonică dintre președintele francez, Emmanuel Macron și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski s-a concentrat pe situația de urgență umanitară pentru locuitori rămași la Mariupol, oraș din sud-estul Ucrainei asediat de la începutul invaziei de armata rusă.

Zelenski, care menţine contacte regulate cu Macron, l-a încurajat pe acesta să „cotinue eforturile diplomatice pentru a obţine de la Rusia condiţiile necesare desfăşurării unei operaţiuni umanitare de către organizaţii internaţionale competente”, a menţionat Palatul Elysee.

Convorbirea telefonică dintre președintele francez Emmanuel Macron și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski s-a concentrat pe situația de urgență umanitară pentru locuitori rămași la Mariupol

Francezii doresc încetarea focului în Mariupol

Potrivit sursei franceze, pentru încetarea focului în Mariupol este nevoie de un armistițiu „destul de lung și anunțat cu suficient timp înainte”. Emmanuel Macron și-a reafirmat hotărârea de a depune eforturi pentru a se ajunge la o încetare a focului, care să permită evacuarea civililor care doresc să plece din Mariupol în orice direcție și care să permită intrarea în oraș a unui ajutor umanitar adecvat.

Zelenski a vorbit încă odată despre garanțiile de securitate pentru Ucraina

În aceeași convorbire, a fost reiterat ajutorul francez pentru instalarea civililor strămutați pe teritoriul ucrainean.

Mai mult decât atât, cei doi lideri au discutat despre negocierile recente dintre Kiev și Moscova, iar Volodimir Zelenski a subliniat din nou importanța ca țara sa să primească garanții de securitate.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski a subliniat că „iniţiativa franceză privind deschiderea unor coridoare umanitare la Mariupol trebuie să fie pusă în practică”

Răspunsul transmis de președintele francez, Emmanuel Macron

Președintele francez a reamintit hotărârea Franței de a apăra suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a promis că va continua în această perspectivă „sprijinul său politic, militar, economic şi umanitar” pentru Ucraina. Preşedintele francez a discutat marţi cu omologul său rus Vladimir Putin, cu care are convorbiri telefonice regulate, dar fără prea multe rezultate.

Președintele francez Emmanuel Macron a reamintit hotărârea Franței de a apăra suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei

Președintele francez, întâlnire cu primarul orașului Melitopol

Vineri, 1 aprilie, președintele Macron l-a primit la Palatul Elysee pe Ivan Fedorov, primarul orașului ucrainean, Melitopol, care a fost răpit de către armata rusă la începutul lunii martie și eliberat, după cinci zile.

„Este greu de imaginat prin ce a trecut primarul din Melitopol, care a fost răpit de armata rusă. Acum este liber și i-am ascultat povestea. Este uluitor. I-am exprimat lui și deputaților din Rada Supremă care au venit cu el toată admirația și sprijinul nostru. Alături de Ucraina, cu hotărâre și până la capăt!”, a scris Emmanuel Macron, după întâlnirea sa cu primarul din Melitopol.

Fedorov a făcut parte din delegația ucraineană, alături ambasadorul Ucrainei în Franța, Vadym Omelchenko.

Fedorov a făcut parte din delegația ucraineană, alături ambasadorul Ucrainei în Franța, Vadym Omelchenko
Adauga un comentariu