Președintele francez Emmanuel Macron a aterizat în Tel Aviv, arată Reuters TV. El se va întâlni cu prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, cu președintele israelian, Isaac Herzog, dar și cu liderii opoziției, Benny Gantz și Yair Lapid.
Vizita şefului statului francez are loc la peste două săptămâni de la atacurile mortale ale mişcării islamiste palestiniene Hamas asupra teritoriul israelian, care au făcut peste 1.400 de morţi, dintre care 30 de cetăţeni francezi, notează Agerpres.
Emmanuel Macron a ajuns în Tel Aviv
În plus, şapte francezi sunt în continuare daţi dispăruţi: o tânără are statut de ostatic, iar „pentru ceilalţi şase există o prezumţie de luare de ostatici, dar fără certitudine”, a declarat preşedintele Emmanuel Macron.
Așa cum se știe, președintele american Joe Biden, cancelarul german Olaf Scholz, premierul britanic Rishi Sunak, premierul României, Marcel Ciolacu și șefa guvernului italian, Giorgia Meloni, au vizitat deja Israelul.
Emmanuel Macron a declarat vinerea trecută că intenționează să plece în Orientul Mijlociu dacă va reuși „să obțină elemente utile” pentru regiunea actualmente în tensiune grație acestui voiaj. A menționat, printre elementele la care s-a referit, „securitatea Israelului”, „lupta contra grupurilor teroriste”, neescaladarea conflictului și reluarea unui proces politic către soluția cu două state, unul israelian și altul palestinian. Emmanuel Macron, personal, a exprimat o susținere neclintită a israelienilor, față de dreptul lor de a se apăra, dar chemând la o ripostă israeliană țintită către Hamas în Gaza, protejând civilii palestinieni.
Barak Obama intervine în conflictul din Orientul Mijlociu
Fostul președinte al SUA, Barak Obama, spune că decizia Israelului de a întrerupe hrana, apa și electricitatea în Gaza „amenință nu numai să agraveze o criză umanitară în creștere [dar] ar putea întări și mai mult atitudinea palestinienilor de-a lungul generațiilor, ar putea eroda sprijinul global pentru Israel, și subminează eforturile pe termen lung de a atinge pacea și stabilitatea în regiune”.
Critica face parte dintr-o lungă declarație emisă de Obama, a doua de la începutul conflictului, după ce primele sale comentarii s-au concentrat în mare parte pe condamnarea Hamas și pe oferirea de sprijin Israelului.
Obama susține abordarea președintelui american Joe Biden, care a inclus sprijin diplomatic și militar pentru Israel, îndemnând în același timp IDF să respecte legea internațională și să limiteze victimele civile.
El face apel la comunitatea internațională să se angajeze cu liderii palestinieni care recunosc Israelul pentru a ajunge la o soluție cu două state, recunoscând că cele anterioare au respins ofertele anterioare de pace și că „mișcarea coloniștilor a primit prea des sprijin tacit sau explicit din partea israelianului. „
ce lingăi…