International

Președintele Israelului a transmis un mesaj comunităţilor evreieşti după protestele din întreaga lume

Publicat: 02 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Președintele Israelului a transmis un mesaj comunităţilor evreieşti după protestele din întreaga lume
Președintele Israelului a transmis un mesaj comunităţilor evreieşti după protestele din întreaga lume

Preşedintele israelian Isaac Herzog a transmis joi un mesaj de susţinere comunităţilor evreieşti din întreaga lume în faţa a ceea ce el a considerat a fi o „reapariţie a antisemitismului”, ca răspuns la protestele propalestiniene care s-au extins la peste 50 de campusuri din SUA, informează EFE, relatează Agerpres.

„Poporul Israel este cu voi”, a declarat Herzog într-un discurs video înregistrat, cu tentă politică clară, potrivit EFE, în care şeful statului israelian a dat asigurări că împărtăşeşte „teama şi îngrijorarea” şi că simte „insulta, încălcarea credinţei şi ruperea prieteniei”.

„În faţa violenţei, hărţuirii şi intimidării, în timp ce nişte laşi mascaţi sparg ferestre şi blochează uşi, în timp ce atacă adevărul şi manipulează istoria, împreună suntem puternici. Împreună vom continua să construim o naţiune înfloritoare şi care să promoveze viaţa”, a transmis Herzog.

În plus, Herzog le-a cerut evreilor din întreaga lume şi studenţilor din SUA să nu se teamă şi să fie mândri.

În Statele Unite, demonstraţiile s-au extins în campusurile universitare,

În Statele Unite, demonstraţiile s-au extins în campusurile universitare, precum prestigioasa Universitate Columbia, revendicarea generală fiind ca instituţiile academice să rupă legăturile şi să respingă investiţiile din partea corporaţiilor având legătură cu Israelul şi cu războiul Israelului împotriva grupării palestiniene islamiste Hamas în Fâşia Gaza, potrivit EFE.

Biden, despre protestele pro-palestiniene în universitățile din SUA

Preşedintele american Joe Biden a estimat joi că „ordinea trebuie să prevaleze”, în faţa unui val de manifestaţii în universităţile americane în susţinerea palestinienilor din Gaza, manifestaţii care îl pun într-o poziţie delicată din punct de vedere politic, informează AFP, transmite Agerpres.

„Manifestaţiile violente nu sunt protejate, manifestaţiile paşnice sunt cele protejate”, a spus preşedintele american, care va candida pentru un al doilea mandat în faţa republicanului Donald Trump, în noiembrie.

„Vandalismul, intruziunea prin forţă, spargerea ferestrelor, blocarea campusurilor, constrângerea la anularea cursurilor sau ceremoniilor de înmânare a diplomelor, nimic din aceasta nu înseamnă o manifestaţie paşnică”, a enumerat democratul de 81 de ani. „Este contrar legii”, a subliniat el.

„În calitate de preşedinte, voi continua să apăr libertatea de expresie şi voi apăra cu tot atâta forţă legea”, a declarat Biden.

„Antisemitismul şi ameninţările împotriva studenţilor evrei nu-şi au locul nici în campusuri, nici în America”, a afirmat preşedintele american.

Joe Biden nu este în favoarea trimiterii în campusuri a Gărzii Naţionale,

Joe Biden a mai spus că nu este în favoarea trimiterii în campusuri a Gărzii Naţionale, un corp al armatei ce depinde în primul rând de state.

Preşedintele american nu s-a pronunţat până acum asupra valului de mobilizare şi intervenţiilor poliţiste pentru a-i deloca pe manifestanţi, de exemplu la Universitatea Columbia din New York şi la Universitatea California (UCLA).

Această mobilizare îl pune pe democrat într-o poziţie politică extrem de delicată. Politica sa de sprijinire a Israelului îi atrage critici dure din partea unor alegători tineri, progresişti şi de origine arabo-americană, în timp ce republicanii îl acuză că lasă să prospere antisemitismul în campusuri.

Joe Biden a mai dat asigurări că „nu”, această mişcare de contestare nu va schimba strategia sa în Orientul Mijlociu.

Adauga un comentariu