Prima pagină » National » Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea: Vârsta de pensionare, redusă cu 2 ani pentru locuitorii acestor zone

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea: Vârsta de pensionare, redusă cu 2 ani pentru locuitorii acestor zone

10 sept. 2020, 16:22,
în National

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care este redusă cu doi ani vârsta de pensionare pentru locuitorii unor zone din România. Mai exact, este vorba despre persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în unele zone afectate de poluarea remanenta, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea potrivit căreia beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în unele zone afectate de poluarea remanenta, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea: Vârsta de pensionare, redusă cu 2 ani pentru locuitorii acestor zone

Legea privind modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede că de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani beneficiază „persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanenta din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic” din mai multe localităţi, pe o rază de 8 km în jurul acestora.

Care sunt localităţile din zonele afectate de poluarea remanenta

Localităţile menţionate în lege sunt: Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele şi Aninoasa, Baia de Cris, Băiţa, Brad, Călan, Certej, Crişcior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliuc, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara.

Alte localităţi incluse în listă sunt: Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montana şi Zlatna din judeţul Alba; Slobozia din judeţul Ialomiţa; Iacobeni şi Vatra Dornei din judeţul Suceava; Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş; Berbeşti şi Ramnicu-Valcea din judeţul Vâlcea.

Legea privind montarea de echipamente electronice de supraveghere video pe stâlpii de iluminat public, promulgata

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care primăriile din toată ţara au dreptul de a monta echipamente electronice de supraveghere video pe stâlpii de iluminat public. Andrei Pop, deputat PSD, iniţiatorul legii, a argumentat că această măsură este foarte benefică pentru siguranţa cetăţenilor României.

Legea prin care primăriile au primit dreptul de a monta echipamente electronice de supraveghere video pe stâlpii ce compun sistemul de iluminat public a fost promulgată vinerea trecută de către preşedintele Iohannis, iar din data de 24 august a acestei luni aceasta a intrat în vigoare.

Legea nr. 191/2020 pentru completarea art. 4 din Legea serviciului de iluminat public nr. 230/2006, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 767 din 21 august 2020, prevede că:

”Unităţile administrativ-teritoriale au dreptul de a monta echipamente electronice de supraveghere video pe stâlpii ce compun sistemul de iluminat public, cu obligaţia respectării prevederilor Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), cu modificările ulterioare, fără obligaţia de plată către proprietarul sistemului de iluminat public.”

Proiectul de lege a fost iniţiat de către deputatul Partidului Social Democrat, Andrei Pop şi adoptat de Cameră Deputaţilor în 28 iulie, arata perol.ro.

Andrei Pop a declarat în plen că “Este o modificare simplă, dar foarte importantă pentru administraţiile locale. Unităţile administrativ-teritoriale vor avea dreptul de a monta echipamente video de supraveghere fără alte costuri către operatorul de iluminat public.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024