Actualitate

Președintele Klaus Iohannis, declarații din Statele Unite ale Americii pentru români

Publicat: 23 sept. 2022
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Președintele Klaus Iohannis declarații din Statele Unite ale Americii pentru români
Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, joi, cu membri ai comunităţii româneşti de pe Coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii

Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, a făcut declarații din Statele Unite ale Americii pentru români, după ce s-a întâlnit joi, 22 septembrie 2022, cu membri ai comunităţii româneşti de pe Coasta de Vest a SUA.

Șeful de la Cotroceni a menționat că România este într-o situaţie complicată din cauza războiului din Ucraina, dar că ţara noastră merge bine şi economia se află în creştere.

Klaus Iohannis a făcut declarații din SUA pentru români

Șeful statului de drept a transmis din Statele Unite ale Americii faptul că Executivul nu stă degeaba, ci muncește pentru ca economia să crească. De asemenea, Iohannis a afirmat că situația actuală este plină de dificultăți, însă cetățenii se vor descurca.

„România este într-o situaţie, pe de o parte, extrem de complicată, din motive legate de războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, (…) pe de altă parte, cred că este bine să se ştie că românii şi Guvernul României nu stau degeaba, se implică, muncesc şi în mod, pentru mulţi, surprinzător, pentru mine, natural, România merge bine şi economia românească creşte. Este o veste foarte, foarte pozitivă. În ce priveşte crizele cu care ne confruntăm în România, cred că suntem într-o situaţie în care nu am fost demult, este criză, peste criză, peste criză şi totuşi ne descurcăm. (…) Am vrut să vă descriu aceste lucruri, pentru ca să înţelegeţi că avem o situaţie care, pe de o parte, este plină de dificultăţi, pe de altă parte, este plină de oportunităţi şi doar ingeniozitatea şi inventivitatea şi dărnicia românilor face că în toate aceste crize să avem, totuşi, surprinzător, o creştere economică şi, în mod nesurprinzător, această inovativitate, ingeniozitate şi hărnicie face ca şi dumneavoastră să o duceţi bine aici”, a transmis Klaus Iohannis.

În continuarea declarației sale, Klaus Iohannis a ținut să adauge că România a primit aproximativ 2,5 milioane de refugiaţi ucraineni şi a contribuit la exportul de cereale din Ucraina.

„Până acum, 60% din cerealele ucrainene au fost exportate prin România şi în continuare facem eforturi pentru a creşte acest aport”, a declarat Klaus Iohannis.

De asemenea, Iohannis a discutat şi despre criza energetică și s-a arătat îmbucurător că Executivul Ciucă a fost capabil să menţină preţurile la un nivel rezonabil, deși ele au crescut într-un mod alarmant.

„Putem să garantăm românilor din ţară că la iarnă nu vor trebui să stea nici în frig, nici în întuneric, cu toate că situaţia este complicată”, a mai spus preşedintele Iohannis.

Președintele României a discutat și despre Parteneriatul Strategic cu SUA.

„Dacă vrem să vedem ce s-a întâmplat în Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA în 25 de ani, putem să vedem, sigur, în primul rând, zona de securitate. Şi la momentul acesta când vorbim, foarte mulţi militari americani, cu dotări dintre cele mai moderne, se află în bazele din România. Pe de altă parte, şi datorită sprijinului american, România este în NATO. Este cea mai puternică garanţie de securitate de care a beneficiat România vreodată, dar nu este singura zonă. Zona economică din Parteneriatul Strategic s-a dezvoltat foarte mult în ultima vreme. Sunt foarte multe firme din Statele Unite care activează în România. Sunt încă, din păcate, foarte puţine firme româneşti care activează în Statele Unite, dar poate aici mai e loc de dezvoltare”, a mai afirmat Iohannis.

În aceeași ordine de idei, Iohannis a apreciat faptul că românii stabiliţi în State sunt o adevărată punte între România şi SUA.

Klaus Iohannis s-a dus în SUA cu soția sa, Carmen

Vă aducem aminte că președintele Klaus Iohannis a fost însoțit la marele eveniment de soţia sa, Carmen Iohannis. Cei doi au făcut fotografii cu participanţii la eveniment. De asemenea, au mai luat parte circa 300 de persoane, fiind invitaţi reprezentanţi ai comunităţii româneşti de pe Coasta de Vest a SUA, precum şi consulii generali şi cei onorifici ai României în SUA.

Comunitatea de români din Statele Unite ale Americii este cea de-a cincea ca număr după cea din Italia, Spania, Marea Britanie, Germania. În anul 2020, numărul conaționalilor din SUA era estimat la peste 450.000.

Vineri, 23 septembrie 2022, şeful statului se va întâlni cu antreprenori români din Silicon Valley.

Preşedintele Klaus Iohannis a condus, marţi şi miercuri, delegaţia României care a participat la Adunarea Generală a ONU, unde a avut loc și un incident. La New York, şeful statului a mai luat parte la Summitul Global Food Security şi a avut o întrevedere cu preşedintele Grupului Băncii Mondiale, David Malpass.

De asemenea, el a participat alături de soţia sa, Carmen Iohannis, la recepţia tradiţională oferită de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, şi Prima Doamnă a SUA, Jill Biden, în onoarea şefilor de delegaţii participanţi la Adunarea Generală a ONU. Astfel, Klaus Iohannis s-a adresat din SUA tuturor românilor de pretutindeni.

Comentarii
  • Iohannis a reinceput plimbarile. Normal. Profita cat mai poate. Rezultate? Vorbe si atat. In continuare, cei care doresc sa ajunga in SUA au nevoie de vize. In continuare, nu avem niciun program de offset pentru tehnica militara cumparata.

Adauga un comentariu