Actualitate

Președintele Klaus Iohannis, mesaj cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor

Publicat: 02 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Președintele Klaus Iohannis mesaj cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor
Președintele Klaus Iohannis, mesaj cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor

Președintele Klaus Iohannis a transmis duminică, 2 august 2020, un mesaj cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor. Acesta consideră că genocidul împotriva romilor este ignorat și puțin studiat, fiind important ca acesta să fie recunoscut și studiat în școli.

Mesajul transmis de Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor

Potrivit unui mesaj al Klaus Iohannis, transmis cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, prin asumarea Holocaustului și a atrocităților petrecute în acea perioadă, se poate preveni repetarea greșelilor trecutului.

„Cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, ne amintim de atrocitățile suferite de romii din Europa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, și aducem un omagiu memoriei acestor victime inocente. Acest angajament este de o importanță crucială pentru România. Comemorarea reprezintă o dimensiune fundamentală în viețile noastre”, a spus președintele României.

Câți romi și-au pierdut viața

În urma Holocaustului și-au pierdut viața nu mai puțin de 11.00 de romi. Președintele Klaus Iohannis susține că este o durere de neconceput și o pierdere irecuperabilă. Cauzele morții acestor oameni au fost boală, frigul sau foamea. Șeful statului afirmă că au fost discriminați, umiliți, privați de drepturile lor și exclus din societate.

„Aproximativ 11.000 de romi și-au pierdut viața. O durere de neconceput, cauzată de o pierdere irecuperabilă. Mulți dintre ei au murit din cauza bolilor, a frigului sau a foamei. A fost, fără îndoială, un act de ucidere deliberată și sistematică. Discriminați, umiliți, privați de drepturile lor, excluși din societate și, în cele din urmă, închiși și uciși, romii au fost victimele unui regim criminal, caracterizat de rasism, discriminare, teroare, propagandă, persecuție și încălcări ale drepturilor omului. Admitem, cu durere, că printre făptuitori s-au aflat și români”, a menționat șeful statului.

Genocidul este ignorat și puțin studiat

Klaus Iohannis precizează că avem datoria fundamentală de a asigura că fiecare generație este conștientă și păstrează adevărul. Totodată, acesta a ținut să adauge că acest genocid împotriva romilor este ignorat și puțin studiat. Pentru a preveni repetarea greșelilor trecutului trebuie să ne asumăm Holocaustul și atrocitățile petrecute în acea perioadă și să fie studiat în școli, dezbătut public.

„Avem datoria fundamentală de a ne asigura că fiecare generație cunoaște și păstrează adevărul. Genocidul împotriva romilor este, adesea, ignorat și puțin studiat. Prin urmare, este important ca acesta să fie recunoscut și studiat în școli, dezbătut public, amintit în mod deschis. Asumându-ne Holocaustul și atrocitățile petrecute în acea perioadă, putem preveni repetarea greșelilor trecutului”, a adăugat Klaus Ioahnnis, președintele României, duminică, 2 august 2020.

Pași fermi pentru protejarea memoriei victimelor Holocaustului

Șeful de la Palatul Cotroceni susține că s-au făcut pași fermi și decisivi în ceea ce privește protejarea memoriei victimelor Holocaustului.

„Am făcut pași fermi și decisivi în ceea ce privește protejarea memoriei victimelor Holocaustului și lupta împotriva extremismului, intoleranței, revizionismului și discriminării. Trecutul întunecat reprezintă un avertisment care ar trebui să ne ghideze în prezent”, a mai menționat Klaus Iohannis.

Președintele a mai subliniat că, în ceea ce privește comunitățile de romi, România este puternic angajată în lupta împotriva discriminării, urii și marginalizării, promovând incluziunea socială.

Adauga un comentariu