Actualitate

Președintele Klaus Iohannis vorbește despre lupta anticorupție și laudă DNA – LIVE VIDEO, TEXT

Publicat: 27 sept. 2022
Președintele Klaus Iohannis vorbește despre lupta anticorupție și laudă DNA - LIVE VIDEO TEXT
DNA împlinește 20 de ani de activitate, în România

Președintele României, Klaus Werner Iohannis vorbește în aceste momente despre lupta anticorupție. De asemenea, liderul de la Cotroceni a adus o serie de laude Direcției Naționale Anticorupție.

„În urmă cu 2 decenii, ţara noastră a decis înfiinţarea unei instituţii pentru prevenirea şi combaterea corupţiei la nivel înalt. Demersul a fost de importanţă capitală. În UE eforturile de control a corupţiei au reprezentat în realitate modul de construcţie a statelor moderne bazate pe valorile statului de drept, unde legea protejează binele comun, cetăţenii şi drepturile acestora. Societatea românească s-a confruntat cu toate nivelurile corupţiei. Obiceiurile bune au nevoie de legi să tanuie şi legile au nevoie de asumarea unor principii morale. Înfiinţarea DNA a reprezentat un prim semnal de combatere a corupţiei în toţi aceşti ani. Ţara noastră s-a schimbat radical. Parcursul DNA nu a fost lipsit de obstacole, regrese sau eşecuri punctuale. Ele trebuie evaluate onest, obiectiv pentru că numai aşa se poate învăţa din trecut. Corupţia este combătuta riguros”, a transmis președintele Klaus Iohannis.

Ce spune Klaus Iohannis despre lupta anticorupție

Președintele Klaus Iohannis a fost invitat astăzi la evenimentul „20 de ani de luptă împotriva corupției”, organizat de Direcția Naţională Anticorupție. Șeful de la Cotroceni a menționat că activitatea instituției este una foarte importantă în tot ce înseamnă modernizare și dezvoltarea statului de drept.

„Acţiunea instituţiei DNA este crucială pentru modernizarea statului şi prevenirea şi înlăturarea conduitelor care să-i blocheze dezvoltarea. Prin eforturile sale, instituţia a ajuns un reper în regiune şi în Europa. Sunt convins că fără contribuţia DNA în combaterea corupţiei, societatea românească ar fi arătat cu totul altfel astăzi. România este un pol de stabilitate în regiune şi un partener strategic NATO şi în UE. Cu fiecare pas realizat în combaterea corupţiei suntem mai aproape de încheierea MCV şi aderarea la Schengen. O societate în care corupţia este sancţionata le da cetăţenilor încrederea în stat. În ultimii ani, provocările nu au fost deloc puţin, dimpotrivă. Pandemia a scos în evidenţă noi riscuri de corupţie”, a mai menționat președintele României.

De asemenea, în continuarea discursului său, Iohannis a afirmat că DNA are nevoie de un buget consistent pentru a face față, a preveni și combate corupția la nivel înalt și nu numai.

„Pentru că munca dvs. să aibă ecou trebuie o legislaţie clară pentru a crea un mecanism de buna funcţionare a parchetelor. Coincidenţă face că acest moment aniversar să aibă loc în momentul în care Parlamentul să dezbată legile Justiţiei. Este nevoie de resurse umane suficiente, claificate şi de alocări bugetare care să permită desfăşurarea activităţii. Se regăsesc obiective şi în PNRR. Lupta împotriva corupţiei rămâne un obiectiv al mandatelor mele de preşedinte. Avem nevoie de un stat funcţional, unde autorităţile colaborează loial, de politicieni oneşti de o cultură solidă a integrităţii şi în mediul privat. Vă revine responsabilitatea de a continua combaterea corupţiei, într-un respect deplin pentru libertăţile cetăţenilor. Vă doresc reuşite în continuare pe măsură aşteptărilor întregii societăţi”, a conchis președintele Klaus Iohannis.

Vă reamintim faptul că Direcția Națională Anticorupție s-a ocupat de foarte multe dosare în care s-au regăsit nume sonore. Așadar, Klaus Iohannis este de părere că lupta anticorupție de primordială într-un stat de drept.

 




Comentarii
  • De cand Augustin Lazar si Kovesi au inchis niste dosare,coruptia este in floare.S-au recuperat cei 350000 de euro din chirii?Daca nu,este foarte bine.

Adauga un comentariu