Actualitate

Președintele PNL, Florin Cîțu, susţine că există mandat doar pentru un guvern minoritar condus de Nicolae Ciucă

Publicat: 26 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Președintele PNL Florin Cîțu susţine că există mandat doar pentru un guvern minoritar condus de Nicolae Ciucă
Florin Cîțu nu consideră că testarea gratuită ar fi o soluție

Premierul demis susţine că în aceste momente, PNL are un mandat pentru formarea unui guvern minoritar pe care să îl conducă Nicolae Ciucă. Florin Cîțu a declarat că Ciucă va purta discuţii atât cu USR cât şi cu PSD.

Nicolae Ciucă a declarat luni faptul că PNL i-a dat mandat pentru formarea unui guvern minoritar şi că negocierile cu USR au eșuat.

Florin Cîțu susţine că există doar un mandat pentru un guvern minoritar condus de Nicolae Ciucă

Florin Cîțu nu lasă loc de interpretări. Liderul PNL a declarat marţi dimineaţa faptul că Nicolae Ciucă are un mandat pentru formarea unui guvern minoritar alături de cei de la PSD. Premierul demis îi îndeamnă pe cei USR și pe PSD şi să susţină acest Guvern:

„Avem mandat doar pentru un guvern minoritar PNL UDMR. Fac un apel pe această cale la responsabilitate și la președinții celor două partide USR și PSD să facă ceea ce au spus până acum, că vor să avem un guvern, că vor să fie responsabili. PNL a făcut un pas important, vreau să văd și care este pasul celor de la USR și PSD. Văd că rămân cantonați în pozițiile de acum câteva săptămâni. Așteptăm de la PSD și USR responsabilitate pentru a depăși acest moment”, a spus Cîțu.

Florin Cîțu a amenințat cu alegerile anticipate dacă Guvernul minoritar nu va trece

În timpul unei conferințe de presă susținută luni, premierul demis a nuanțat faptul că, dacă Guvernul Ciucă nu va trece de votul din Parlamentul României atunci ne îndreptăm către alegeri anticipate. Scenariul ar fi pe placul celor de la PSD care au susținut încă de la începutul crizei că și-ar dori alegeri anticipate, dar nu ar fi pe placul celor de la USR care se confruntă cu scăderi în sondaje:

„PNL a arătat flexibilitate, responsabilitate, am schimbat mandatul, am venit cu alt candidat. Este ceea ce spuneau şi cei de la PSD şi cei de la USR. Acum PSD zice că nu vrea la guvernare, deci nu avem ce să discuta cu ei. USR nu vrea.

Soluţia responsabilă azi e să votăm acest guvern minoritar. Dacă nu, toate opţiunile sunt pe masă, inclusiv anticipate (…) este singura opţiune se pare, PSD şi USR vor anticipate şi atunci tot ce am văzut în această perioadă au fost doar vorbe goale. Dacă USR rămâne îngropat sau blocat într-o singură opţiune, nu avem cum să discutăm. Până la urmă, trebuie să facă un pas şi USR. Să vedem pasul făcut de USR. Poate să susţină Guvernul din Parlament. Azi USR arata iresponsabilitate. Preşedintele PNL s-a dat la o parte. Unde e responsabiliatea USR? Dacă interesul PSD şi USR e să distrugă PNL, eu nu voi permite aşa ceva niciodată”, a transmis Florin Cîțu.

În replică, Ionuț Moșteanu de la USR a declarat că formațiunea politică nu va susține un guvern minoritar

Înțeleg că va veni astăzi să prezinte programul de guvernare, ca și cum un program de guvernare, niște gânduri bune așternute pe hârtie ar fi vreo garanție. Nu, garanția sunt bunele intenții și profesionalismul oamenilor care pun în aplicare un astfel de plan de guvernare și bineînțeles majoritatea din spatele Guvernului (…). USR nu va vota un Guvern minoritar. Acum nu avem nevoie de un Guvern minoritar. Acum două săptămâni, când Dacian Cioloș era premier desemnat, prima noastră opțiune a fost refacerea coaliției, partenerii ne-au respins”.

 

 

 

Adauga un comentariu