Președintele Klaus Iohannis și Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg vizitează Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.
„Am revenit cu plăcere la Craiova pentru a fi alături de militarii Brigăzii Multinaționale Sud-Est, cea de-a doua unitate operațională a NATO înființată pe teritoriul țării noastre. Încă de la începutul primului meu mandat, am fost direct implicat în consolidarea prezenței aliate în România și în regiunea Mării Negre. În urma eforturilor noastre intense și consecvente, pe care le-am coordonat personal îndeaproape, securitatea regiunii Mării Negre a devenit parte integrantă și esențială a securității euroatlantice. Această structură multinațională de la Craiova reflectă hotărârea României și a aliaților de a lucra împreună, în solidaritate și deplină unitate, pentru a întări postura de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic”, a transmis Klaus Iohannis.
Declarații făcute de către Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO
- Vă mulțumesc pentru întâmpinarea prietenoasă
- Este o plăcere să fiu în România, un aliat apropriat.
- Vă mulțumesc pentru contribuția semnificativă la alianța noastră
- România nu este singură! Avioane din Germania și Italia sunt aici pentru a vă proteja
- Avioane spaniole vor ajunge în Bulgaria
- 1000 de soldați militari ajung în bază
- Este o demonstrație puternică a NATO. Noi americanii suntem dedicați alianței
- Aliații sunt aici pentru a consolida prezența NATO în această perioadă critică.
- Miniștrii Apărării NATO se vor întâlni pentru a discuta cum putem consolita mai departe prezența.
- Salut oferta Franței de a aduce un batalion în România
- NATO este o alianță defensivă, facem acest lucru pentru a proteja România și pe toți ceilalți aliați NATO
- Acest lucru este important în lumina activității nejustificate a Rusiei
- Marea Neagră are o importanță crucială pentru NATO
- Siguranța în această zonă este crucială.
- Mi-am reiterat invitația Rusiei de a ne întâlni în consiliul NATO-Rusia.
- NATO nu va face compromisuri de bază, dreptul fiecărei națiuni de a-și alege fiecare cale
- Nu vor exista membri NATO de rang inalt si rang secund.
Întrebare: Cât de mare este pericolul Rusiei? Cât de important este să aveți aici prezența importanței. Sunt puține țări care devin importante în alianță ca România
Jens Stoltenberg: Există un risc real pentru că aceste concentrări în aproprierea Ucrainei continuă. Nu avem nicio siguranță, de aceea continuăm să ne adresăm Rusiei, să facem apel să se implice în bunul dialog cu alianța NATO. Există un risc al invaziei totale, dar există riscul unui atac hibrid, informatic, dar și răsturnarea Guvernului de la Kiev. Sunt foarte mulți ofițeri secreți ruși care operează în Ucraina. Această combinație de facturi, sunt motivi de a fi serios îngrijorați si să fim pregătiți să acționăm. Prezența NATO este importantă din această perspectivă. Este un mesaj foarte clar că suntem uniți. Transmitem un mesaj solid că SUA sunt implicate în siguranța NATO.
Klaus Iohannis: Este extrem de important pentru România, dar este extrem de important pentru toată alianța. Unul dintre obiectivele NATO este de a avea un flanc estic puternic care să creeze o apărare puternică. Este evident că exista nevoia de a avea mai multe trupe. Trupele sunt un lucru foarte important pentru siguranța României, Europei, dar și întreaga alianță. Este o realitate că România a trecut printr-o schimbare semnificativă atunci când vorbim despre rolul ei în alianță. Când România a devenit membru NATO, avea o forță economică dificilă, România a intrat în NATO pentru a primi securitate. Am schimbat acest lucru. Din momentul în care am preluat primul mandat, am început schimbarea. Am strâns toate partidele politice pentru a aloca 2% din PIB pentru a moderniza forțele noastre armate și să avansăm în cadrul alianței. Asta am făcut, continuăm pe aceasăt cale. România s-a transformat prin excelenta colaborare cu ceilalți aliați.
Întrebare: Puteți să ne spuneți care sunt ultimele planuri franceze de a ne trimite trupe? Mai sunt și alte planuri din partea altor parteneri? Cât timp vor rămâne aici?
Jens Stoltenberg: SUA, Regatul Unit și alte state, Olanda, Danemarca, Spania, și-au afirmat sprijinul. Aceste lucruri au avut deja loc și este o consolidare a prezenței NATO în flancul estic. Sunt trupe care se află în propriile baze, în SUA sau Franța, dar pot fi desfășurate rapid dacă este necesar. Ne gândim la alte lucruri pe termen mai lung. Ne gândim la România, și alte țări din flancul estic. Va mai dura ceva timp pentru a lua unele decizii. Doar Franța a făcut o ofertă specifică, dar mulți alți aliați și-au arătat disponibilitatea. Avem deja grupuri de luptă în cele trei țări baltice și în Polonia. Am transmis un mesaj de implicare multinaționala în NATO. Mesajul este foarte clar: Dacă există un atac împotriva unui aliat, acesta va declanșa un răspuns imediat și ferm de la toată alianța NATO!
Întrebare: Care este mesajul pentru poporul român care se simte amenințat. Rusia se simte amenințată de Scutul de la Deveselu
Jens Stoltenberg: NATO este o alianță defensivă, este aici pentru a proteja pacea. Timp de 70 de ani, NATO a demonstrat că apărăm și protejăm. Scutul antirachetă din România este un scut defensiv. Este un scut care nu are legături ofensive. Nu este nicio indoială că Rusia este agresorul, Rusia a invadat și a cucerit o parte teritorială a unui vecin. Continuă să creeze instabilitate. Duce 100.000 de militari la granița cu Ucraina.
Klaus Iohannis: România este foarte bine apărată. Niciun român nu trebuie să se teamă. Totuși, fiecare român trebuie să știe de unde vin aceste siguranțe de securitate. În primul rând, forțele armate sunt foarte bine pregătite pentru orice scenariu. România este în alianța NATO, cea mai puternică alianță militară din câte au existat în istorie. Pentru a veni în sprijinul nostru, iată că avem acești militari pe care i-am salutat. Este evident că NATO este o alianță defensivă, nu dorim să atacăm pe nimeni, nu dorim să invadăm pe nimeni, dar dorim să garantăm securitatea statelor noastre și a cetățenilor noștri. Dacă vorbim despre instalația de la Deveselu, este o instalație pur defensivă. Această retorică este una falsă, instalația de la Deveselu face parte dintr-un cadru mai mare de rachete defensive. Incă odată, România este o țară sigură!