National

Președintele Senatului, Anca Dragu, trage un semnal de alarmă: „Vedem o creştere îngrijorătoare a numărului de femei agresate”

Publicat: 08 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Președintele Senatului Anca Dragu trage un semnal de alarmă Vedem o creştere îngrijorătoare a numărului de femei agresate
Anca Dragu, președintele Senatului

Numărul femeilor agresate a crescut în pandemie iar acest fenomen impune să fie luate măsuri la nivelul politicilor publice.

Avertismentul a fost lansat de președintele Senatului, Anca Dragu.

„În timpul pandemiei vedem o creştere îngrijorătoare a numărului de femei agresate. Violenţa domestică e o problemă foarte gravă în România (…)

Un studiu al Facultăţii de Medicină arată că în primele trei luni ale pandemiei, în 2020, numărul femeilor care au ajuns cu politraumatisme la spital a fost de patru ori mai mare decât înainte de pandemie (…)

Acesta este un semnal de alarmă că trebuie făcut ceva la nivelul politicilor publice”, a spus Anca Dragu la o dezbatere la Institutul Francez, intitulată „Transformarea femeii, de la incluziune socială la leadership”.

Potrivit preşedintelui Senatului, politici publice înseamnă conştientizare, efort continuu de aducere în dezbatere a diferenţei de gen, a violenţei împotriva femeilor, de a crea mentalităţi.

Anca Dragu: Dacă dăm, mâine, o lege conform căreia femeile sunt egala cu bărbații, nu se va putea aplica

„Avem nevoie de instituţii ale statului care să acţioneze, de societate civilă, de ONG-uri, avem nevoie de lege, dar ea vine cumva la final.

Putem scrie un articol de lege: ‘De mâine, femeile sunt egale cu bărbaţii’, dar el nu se poate aplica.

Trebuie să creăm un mecanism întreg”, a explicat Anca Dragu.

Potrivit acesteia, femeile au fost mai afectate decât bărbaţii în pandemie şi din alte puncte de vedere.

Anca Dragu: 80% din cadrele medicale din România sunt femei

Anca Dragu a menţionat că mai mult de 80% dintre medicii şi asistentele medicale din România sunt femei, iar acestea „au dus greul” pandemiei.

„Pe de altă parte, femeile sunt majoritare în domeniile acestea care înseamnă îngrijirea copiilor, îngrijirea locuinţei, fie că este vorba de locuinţa personală, fie că este un serviciu în sine şi aceste doamne au fost afectate foarte mult în timpul pandemiei”, a indicat ea.

Președintele Senatului a mai spus că România se află pe locul 26 din 28 în UE privind indicele egalităţii de gen.

„Indicele egalităţii de gen ne situează pe un loc nu foarte onorant, pe locul 26 din 28 de ţări membre ale UE. Stăm mai bine la aspecte legate de diferenţa privind plata între femei şi bărbaţi, aici avem o diferenţă de numai 3%.

Dar, dacă ne uităm la domenii specifice, cum ar fi cel politic, atunci diferenţa de gen este foarte accentuată”, a mai spus Anca Dragu.

Adauga un comentariu