Președintele Tribunalului Timiș, judecătoarea Adriana Stoicescu, a răbufnit cu privire la tensiunile apărute în Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Aceasta le solicită colegilor din CSM să renunțe la aceste tensiuni și să se focuseze pe rezolvarea problemelor din sistem.
„În urmă cu mai bine de patru ani aţi fost aleşi de cea mai mare parte a judecătorilor să îi reprezentaţi în cel mai înalt for al puterii judecătoreşti. Aţi fost investiţi nu doar cu speranţele judecătorilor ci, indirect, cu speranţele întregii societăţi într-o justiţie demnă şi, mai ales, dreapta. Azi, ca simplu judecător, fără să am pretenţia că reprezint alţi colegi, vin să vă rog să vă uitaţi pe proiectele de candidatura, peste ce aţi promis, şi să vă întrebaţi ce aţi realizat.
Vă amintiţi, sper, cu cât entuziasm am participat la întâlnirile cu candidaţii pentru Consiliului Superior al Magistraturii, câte întrebări au fost puse, câte probleme am ridicat. Sunt convinsă că toţi cei 9 judecători aleşi în Consiliul Superior al Magistraturii au simţit speranţă şi aşteptările judecătorilor. De mai bine de patru ani, consider că sunt reprezentată de toţi cei 9 judecători, nu doar cei 2 aleşi din partea tribunalelor.
De aceea îmi permit să vă întreb dacă ne-aţi uitat…
Pentru că, în ultima perioadă, ştirile despre secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, conţin cuvinte care nu ar trebui să aibă vreo legătură cu justiţia. Am senzaţia că asist la un război al cărui rost nu îl înţeleg. Mizele dumneavoastră ar trebui să fie cele legate de funcţionarea normală a justiţiei, de protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, rolul nostru primordial în societate.
Aştept să rezolvăm problemele legate de funcţionarea ECRIS, de digitalizarea justiţiei, de repartizarea eficientă a personalului şi lista poate continua… Politicul ne-a a transformat în carne de tun şi se foloseşte de temele justiţiei în fiecare campanie electorală, iar reacţiile sistemului judiciar sunt palide.
Înţeleg că 9 judecători înseamnă 9 opinii, cel puţin…
Aşa cum într-un complet colegial putem avea păreri diferite, dar nu putem renunţa la a soluţiona cauză, aşa cred că şi dumneavoastră trebuie să ajungeţi la un numitor comun. Personalităţi diferite, viziuni diferite, toate acestea trebuie să treacă pe locul secund, pentru binele întregului sistem judiciar şi pentru a îndeplini ce aţi promis atunci când aţi fost votaţi să ne reprezentaţi în cea mai importantă structură a sistemului judiciar. Experienţa de judecător, maturitatea, timpul petrecut deja în Consiliu, ar trebui să fie suficiente pentru a înţelege că nu mai e timp nici pentru orgolii personale şi nici pentru experimente.
Este extrem de dureros pentru orice judecător să vadă în presă acuzaţii reciproce de nereguli în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, organismul care garantează independenta magistraţilor.
Imaginea justiţiei, oricum afectată, poate fi astfel distrusă complet chiar de noi.
Aşadar, lăsaţi, vă rog, la o parte, ce va separa şi puneţi accentul pe ce trebuie să vă fie scopul comun: apărarea independenţei judecătorilor. Amintiţi-vă că reprezentaţi toţi judecătorii acestei ţări şi că acest rol va obliga să fiţi o echipă, indiferent de opiniile diferite şi disputele personale pe care le puteţi avea. Amintiţi-vă că avem nevoie de voi uniţi, nu dezbinaţi. Şi, mai presus de toate, amintiţi-vă că fără un Consiliu Superior al Magistraturii puternic nu poate exista o justiţie puternică şi, implicit, o Românie democratică”, a declarat Adriana Stoicescu.