Prima pagină » Actualitate » Președintele Vladimir Putin, despre scenariul încheierii conflictului cu Ucraina: „Suntem dispuşi să negociem”
Președintele Vladimir Putin, despre scenariul încheierii conflictului cu Ucraina:

Președintele Vladimir Putin, despre scenariul încheierii conflictului cu Ucraina: „Suntem dispuşi să negociem”

09 feb. 2024, 13:30, 2 ,
în Actualitate

Peste 10 milioane de vizualizări a înregistrat interviul jurnalistului american Tucker Carlson cu Vladimir Putin, unde președintele rus a vorbit despre războiul din Ucraina, dar și alte subiecte de interes mondial. Acesta a fost filmat în 6 februarie, în jurul orei 19:00, la Kremlin, și a durat peste două ore.

În ciuda faptului că Vladimir Putin consideră că Rusia are un drept istoric asupra unor părți din vestul Ucrainei, acesta a declarat că este dispus la negocieri pentru încetarea conflictului ruso-ucrainean.

Redăm în continuare interviul dintre jurnalistul Tucker Carlson și președintele rus Vladimir Putin

Tucker: Mă întreb dacă acest lucru este adevărat şi în cazul războiului. Presupun că vreau să mai pun o întrebare, poate nu vreţi să spuneţi asta din motive strategice, dar vă îngrijoraţi că ceea ce se întâmplă în Ucraina ar putea duce la ceva mult mai mare şi mult mai oribil? Şi cât de motivat sunteţi doar să sunaţi guvernul SUA şi să spuneţi: să ajungem la o înţelegere?

Vladimir Putin: Am spus deja că nu am refuzat să negociem. Suntem dispuşi să negociem. Este partea occidentală, iar Ucraina este evident un stat satelit al SUA. Este evident. Nu vreau să luaţi asta ca şi cum aş căuta un cuvânt puternic sau o insultă. Dar amândoi înţelegem ce se întâmplă. Suportul financiar. Au fost furnizate 72 de miliarde de dolari americani. Germania se află pe locul doi, apoi vin alte ţări europene. Zeci de miliarde de dolari americani ajung în Ucraina. Există o imensă influx de arme. În acest caz, ar trebui să spui actualilor lideri ucraineni să se oprească şi să vină la masa negocierilor, să abroge acest decret absurd. Noi nu am refuzat.

Tucker: Sigur, dar deja aţi spus asta. Nu am crezut că aţi vrut să fie o insultă, pentru că aţi spus corect că s-a raportat că Ucraina a fost împiedicată să negocieze un acord de pace de către fostul prim-ministru britanic care acţiona în numele administraţiei Biden. Deci, desigur, sunt un satelit. Ţările mari controlează ţările mici. Asta nu e nou. Şi de aceea am întrebat despre negocierile directe cu administraţia Biden, care iau aceste decizii, nu preşedintele Zelensky al Ucrainei.

Vladimir Putin: Ei bine, dacă administraţia Zelensky din Ucraina a refuzat să negocieze, presupun că au făcut-o sub instrucţiunea de la Washington. Dacă Washington crede că este o decizie greşită, să o abandoneze. Să găsească o scuză delicată pentru ca nimeni să nu fie insultat. Să găsească o ieşire. Nu noi am luat această decizie. Ei au făcut-o. Aşa că să o revină. Atât. Cu toate acestea, au luat o decizie greşită. Şi acum trebuie să căutăm o soluţie la această situaţie pentru a corecta greşelile lor. Ei au făcut-o, aşa că să o corecteze singuri. Noi susţinem acest lucru.

Tucker: Deci vreau doar să mă asigur că nu înţeleg greşit ce spuneţi. Nu cred că fac asta. Cred că spuneţi că doriţi un acord negociat pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina.

Vladimir Putin: Corect. Şi noi l-am făcut. Am pregătit documentul uriaş la Istanbul care a fost iniţializat de şeful delegaţiei ucrainene. A semnat câteva dintre prevederi, dar nu toate. Şi-a pus semnătura şi apoi el însuşi a spus că eram gata să semnăm şi războiul s-ar fi încheiat demult. Acum 18 luni. Cu toate acestea, Prim-ministrul Johnson a venit, ne-a convins să renunţăm şi am ratat acea şansă. Ei bine, aţi ratat-o. Aţi făcut o greşeală. Să se întoarcă la asta. Atât. De ce trebuie să ne deranjăm şi să corectăm greşelile altcuiva? Ştiu că unii ar putea spune că e greşeala noastră. Am fost noi care am intensificat situaţia şi am decis să punem capăt războiului care a început în 2014, în Donbas. Aşa cum am mai spus, prin mijloace militare. Lăsaţi-mă să mă întorc la istorie. Am discutat deja despre asta. Să ne întoarcem la 1991, când ni s-a promis că NATO nu se va extinde până în 2008, când uşile NATO s-au deschis în Declaraţia de Suveranitate a Statului Ucraina, declarând Ucraina un stat neutru. Să ne întoarcem la faptul că bazele militare ale NATO şi SUA au început să apară pe teritoriul Ucrainei, creând ameninţări pentru noi. Să ne întoarcem la lovitura de stat din Ucraina în 2014. Este fără sens, nu-i aşa? Putem merge înainte şi înapoi la nesfârşit, dar ei au oprit negocierile. Este o greşeală? Da. Corectaţi-o. Suntem pregătiţi. Ce mai este nevoie?

Tucker: Credeţi că este prea umilitoar, la acest punct, pentru NATO, să accepte controlul rusesc asupra teritoriului care acum doi ani era teritoriul ucrainean?

Vladimir Putin: Am spus să îi lăsăm să gândească cum să facă asta cu demnitate. Există opţiuni dacă există o voinţă. Până acum, a fost agitaţie şi strigăte despre infligarea unei înfrângeri strategice Rusiei pe câmpul de luptă. Dar acum, se pare că încep să realizeze că este dificil de realizat, dacă este posibil, în orice caz. În opinia mea, este imposibil prin definiţie. Nu se va întâmpla niciodată. Mi se pare că acum cei care sunt la putere în Vest au început, de asemenea, să realizeze acest lucru. Dacă da, dacă realizarea s-a instalat, trebuie să se gândească ce să facă în continuare. Suntem pregătiţi pentru acest dialog.

Tucker: Aţi fi dispus să spuneţi felicitări, NATO, ai câştigat şi să păstraţi situaţia aşa cum este acum?

Vladimir Putin: Ştii, este un subiect pentru negocieri. Nimeni nu este dispus să conducă sau, ca să fiu mai exact… sunt dispuşi, dar nu ştiu cum să facă asta. Ştiu că vor. Nu numai că văd asta, dar ştiu că vor, dar se luptă să înţeleagă cum să facă asta. Au condus situaţia până la punctul în care suntem acum. Nu noi am făcut asta. Partenerii noştri, adversarii, au făcut asta. Ei bine, acum să îi lăsăm să gândească cum să inverseze situaţia. Noi nu suntem împotriva acestui lucru. Ar fi amuzant dacă nu ar fi atât de trist că. Această mobilizare fără sfârşit în Ucraina, isteria, problemele interne, mai devreme sau mai târziu vor duce la un acord. Ştii, acest lucru sună probabil ciudat dat fiind situaţia actuală. Dar relaţiile dintre cele două popoare se vor reconstrui oricum. Va dura mult timp, dar se vor vindeca. Îţi voi da exemple foarte neobişnuite. Există un întâlnire de luptă pe câmpul de luptă. Iată un exemplu concret. Soldaţii ucraineni sunt încercuiţi. Acesta este un exemplu din viaţa reală. Soldaţii noştri le strigau. Nu mai aveţi nicio şansă. Predaţi-vă. Ieşiţi şi veţi fi în viaţă. Dintr-odată, soldaţii ucraineni strigau de acolo în rusă. Rusă perfectă. Spuneau că ruşii nu se predau. Şi toţi au pierit. Încă se identifică ca ruşi. Ceea ce se întâmplă este, într-o anumită măsură, un element al unei războaie civile. Toată lumea în Vest crede că poporul rus a fost divizat de ostilităţi pentru totdeauna şi acum se vor reuni. Unitatea este încă acolo. De ce autorităţile ucrainene desfiinţează Biserica Ortodoxă Ucraineană? Pentru că reuneşte nu numai teritoriul. Reuneşte sufletele noastre. Nimeni nu va putea separa sufletul. Să încheiem aici, sau mai este ceva altceva?

Tucker: Vă mulţumesc, domnule Preşedinte.

Comentarii
  • ce sa mai negocieze? sunt 1.000.000 de morti si raniti de ambele parti. trebuie ca CIA sa instruiasca un ucrainean lunetist sa-i zboare creierii pe teritoriu rusesc. asta trebuie. ce negocieri?

  • Lui zelenski sa- i zboare creierii un lunetist,zelenski este vinovat de razboi ,zelenski nu vrea pace, zele.nski a primit multi saci de dolari ca sa faca razboiul. Putin este patriot,iubeste Rusia,zelenski este un tradator,nu – l intereseaza de Ucraina si ucrainieni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024