Prețul aurului a atins noi recorduri, ajungând la cel mai mare preț istoric. În contextul războiului din Ucraina, dar și al tensiunilor tot mai mari din Orientul Mijlociu, aurul a ajuns acum să crească la un preț record.
Mai mulți analiști ai pieței financiare au relevat faptul că cei care au investit în aur vor avea o surpriză plăcută în ceea ce privește cotațiile aurului la bursă. Aurul rămâne totuși cea mai sigură investiție, mai ales pentru cei care se află în război sau în Orientul Mijlociu, unde tensiunile cresc simțitor pe zi ce trece.
Cu cât a crescut prețul aurului
Luni, 15 aprilie 2024, prețul aurului în tranzacții spot a atins 2.335,73 dolari per uncie. Aceasta a venit ca un plus la tendința ascendentă de creștere cu 0.4% a contractelor „futures” pe aur din SUA, până la 2.354,50 USD. De asemenea, achizițiile tot mai mari efectuate de băncile centrale dar și investițiile făcute de acestea în valori de refugiu au contribuit masiv la creșterea aurului, care a înregistrat o creștere record de 12% de la începutul anului. Totuși, există și anumite temeri legate de o posibilă volatilitate ridicată a prețului, acest lucru se întâmplă adesea când valoarea unui bun vede o creștere continuă, acest fapt i-ar putea determina pe câțiva investitori să iasă de pe piață pe măsură ce prețul aurului continuă să crească.
Creșterea locurilor de muncă din America a afectat prețul aurului
În ceea ce privește economia americană, creșterea numărului de locuri de muncă începută în martie a depășit așteptările. Astfel, această perspectivă ar putea întârzia reducerile de dobândă preconizate de către Rezerva Federală a SUA. De asemenea, Banca UBS și-a revizuit prognoza pentru sfârșitul anului, estimând că prețul aurului va depăși 2.250 dolari per uncie. Creșterea detinerii de ETF este de asemenea un factor care va crește prețul acestui material prețios. În China, chiar dacă prețul a crescut semnificativ, ea rămâne principalul cumpărător de aur, însă în India din cauza prețului prea mare, vânzările și cumpărările au stagnat complet. În același timp, prețul argintului a văzut o creștere de 1.1% ajungând să coste acum 27,77 dolari per uncie, dar platina și paladiul, metale care se încadrează în aceiași categorie, nu au înregistrat o creștere alarmantă, prețul lor rămânând în concordanță cu inflația.
Prețul aurului continuă să crească și va crește atât din cauza factorilor geopolitici ce au cuprins Orientul Mijlociu, dar și din cauza achizițiilor speculative, tot mai mulți investitori cumpărând acum când văd că prețul crește, de frică să nu piardă această oportunitate. Perspectiva din SUA, însă, nu arată atât de bine, generând incertitudine când vine vorba de politica monetară actuală dar și viitoare a FED-ului.
Prețurile cuprului au urcat la prețuri record
Nu doar aurul a fost cel care a urcat masiv pe piața bursei; cererea tot mai mare de cupru a dus la creșterea prețului acestui metal. Acum, prețul a ajuns la un nou record de 4,323 dolari pe livră, ceea ce arată o schimbare și o evoluție a pieței. Creșterea prețurilor cuprului nu arată însă semne de încetinire; acesta este un indicator al sănătății economice, dar arată și o nevoie mai mare a acestui material brut. Metalul de bază este extrem de important atât pentru întreg ecosistemul de tranziție energetică, cât și pentru infrastructura mașinilor electrice. Băncile și investitorii de pe Wall Street sunt optimiști cu privire la perspectivele prețului cuprului până la sfârșitul anului, afirmând că nu văd motive pentru care prețul ar putea să scadă. Unii chiar afirmă că prețul va ajunge de la 10.000 de dolari pe tonă la 12.000 de dolari până la sfârșitul anului 2026.
Prețul aurului continuă să crească tot mai mult, la fel și prețul cuprului, dar și al altor materiale necesare industriei grele.
China si Rusia cumpara tot ce gasesc pe piata. Se anunta vremuri interesante.