Prima pagină » National » Prețul uleiului de măsline a explodat. Suma pe care ajungem să o plătim pentru o sticlă
Prețul uleiului de măsline a explodat. Suma pe care ajungem să o plătim pentru o sticlă

Prețul uleiului de măsline a explodat. Suma pe care ajungem să o plătim pentru o sticlă

17 mai 2024, 22:00,
BZI.ro, în National

Preţul uleiului de măsline s-a dublat în ultimul an. Scumpirile nu s-au înregistrat doar în ţara noastră ci şi în statele producătoare precum Spania, Italia sau Grecia. Cantitatea de ulei de măsline livrată pe pieţele de aici a scăzut. Furnizorii au fost anunţaţi că majorările de preţ vor continua.

În ultimul an, uleiul de măsline s-a scumpit cu 13% în magazinele din România, asta potrivit statisticilor europene. În realitate, creșterile sunt mult mai mari.

În supermarketuri o sticlă de ulei costă între 50 și 80 de lei

Acum, în supermarketuri o sticlă de ulei costă între 50 și 80 de lei, iar în magazinele de specialitate, prețurile sunt și mari ridicate. O sticlă de jumătate de litru costă şi 100 de lei.

„Foarte mult au crescut prețurile. Noi am încercat să amortizăm această creștere, reducând adaosul. Cam de 4-5 ori au crescut prețurile la producător față de anul trecut”, a spus Raluca Manolis, proprietar magazin specific grecesc.

Grecia a produs 175.000 de tone de ulei de măsline

Scumpirile vin în urma producției extrem de scăzute cauzate de secetă. Toamna trecută, Grecia a produs 175.000 de tone de ulei de măsline, fiind cea mai scăzută cantitate din ultimii 6 ani. Acest lucru a dus la creșteri de preț de 67% față de anul trecut.

„Unii producători s-au plâns de pierderi de 90%, însă unii au avut noroc pentru că au avut irigații pe măslini și atunci nu au avut pierderi atât de mari”, a precizat Dan Drăgan, reprezentant Forum Grecia.

Și Spania, cel mai mare mare producător de ulei de măsline din lume, s-a confruntat cu aceeași problemă. Producția mică a adus prețuri și cu 64% mai mari față de anul trecut. A ajuns să fie atât de scump, încât magazinele au raportat o intensificare a furturilor. Un lanț de supermarketuri din Peninsula Iberică a făcut un studiu cu cele mai furate alimente iar după băuturile spirtoase, se află uleiul de măsline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *