Vacanța pe litoralul românesc ne costă mai mult față de anii trecuți. Prețurile la cazare cresc cu 15 procente începând de luni, 1 iulie 2024. De asemenea, operatorii de pe plajă s-ar putea să mărească și ei prețurile la șezlonguri.
Cât vor costa cazările în principalele stațiuni
180.000 de turiști s-au relaxat pe litoralul românesc în ultima zi de iunie. De luni, 1 iulie 2024, prețurile la cazare ar putea crește cu 15%. Cei care și-au asigurat deja cazările înainte de 1 iulie nu vor simți scumpirile de sezon.
Practic, 1 iulie deschide sezonul de la malul mării și vine totodată cu scumpiri. Specialiștii în turism spun că prețurile s-ar putea mări cu 10, chiar 15 procente.
Totuși, nu toți hotelierii majorează costurile de luni, 1 iulie 2024. Este o perioadă de 5-6 zile în care fiecare ridică prețurile în funcție de interese, în funcție de vânzările și de cererile pe care le au, însă este clar că cererea a crescut în această perioadă, susțin toți hotelierii.
În Mamaia, prețul pe noapte la o cazare de două stele va ajunge la 240 de lei, în timp ce pentru patru stele, turiștii vor scoate din buzunar 367 de lei pentru un sejur cu mic dejun inclus. În Eforie Nord, prețurile încep de la 158 de lei la cazările de două stele și urcă până la 670 de lei pentru cazările de patru stele. Iar în Costinești, prețurile pentru o noapte încep de la 183 de lei.
Prețurile mărite sunt valabile doar pentru cei care doresc să vină la mare după data de 1 iulie. Însă vestea bună pentru toți turiștii e că vremea va fi caldă în prima săptămână din iulie, iar temperaturile nu vor depăși 30 de grade Celsius.
„Cele mai căutate sejururi sunt cele cu all-inclusive. De exemplu, în staţiunea Jupiter la un hotel de 3 stele tarifele pornesc de la 400 lei/camera dublă cu all-inclusive pentru doi adulţi. Acest tarif este pentru luna iunie. În staţiunea Mamaia, la un hotel de 4 stele, tot pentru luna iunie, preţul porneşte de la 580 lei/camera dublă. Cu cât înaintăm în sezon aceste tarife cresc. De exemplu, în staţiunea Mamaia ajung până la 850-900 lei pe noapte”, a declarat Camelia Ciurea, manager agenţie de turism.
Luna iulie vine cu mai multe majorări
Totuşi, după o majorare la cazare ne așteptăm ca în perioada următoare să crească și prețurile, spre exemplu, la șezlonguri, atunci când vine vorba de închiriat. Și, de ce nu, aceeași majorare s-ar putea regăsi și în prețurile de la restaurante.
Vestea bună pentru cei care și-au programat deja vacanțele este că vremea se anunță călduroasă în prima săptămână a lunii iulie.
Luna iulie promite temperaturi ridicate pe întreg teritoriul României, se arată în prognoza realizată de meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).
Regiunile sudice și sud-estice ale țării vor resimți cel mai puternic valul de căldură, în timp ce precipitațiile vor varia semnificativ în funcție de zonă.
Luna iulie vine cu majorări de venituri, dar şi cu un nou val de scumpiri. Pe lângă carburanţi, românii vor plăti mai mult şi la gaze.
Mai mult, de la 1 iulie, benzina și motorina se scumpesc, pentru că intră în vigoare majorarea accizei la carburanți, decisă de Guvern.
De asemenea, tot de la 1 iulie, cotația IRCC, indicele de referință pentru creditele consumatorilor, scade ușor, de la 5,90%, la 5,86%.
Astfel, prețurile la cazare cresc cu 15 procente, pe litoralul românesc, de la începutul lunii iulie.