Actualitate

Prețurile legumelor au crescut din nou. Iată cât costă un kilogram de ceapă

Publicat: 16 apr. 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Prețurile legumelor au crescut din nou. Iată cât costă un kilogram de ceapă
Prețuri incredibile pentru legume

Nu mulți români își mai permit să umple o pungă de cumpărături cu legume românești. Comparativ cu anii trecuți, acestea înregistrează prețuri mult mai mari. De exemplu, ceapa românească a atins o valoare de 7 lei/kg.

Românii trebuie să plătească mult mai mult pentru legume crescute în țară. Ceapa românească, un aliment nelipsit din oricare bucătărie, a ajuns să se vândă la prețul record de 7 lei/kg.

Prețuri incredibile pentru legume

Amintim că ceapa este folosită în majoritatea preparatelor românești. Chiar și așa, nu mulți se încumetă să o cumpere cu 7 lei/kilogram, deoarece la supermarket se găsește mult mai ieftină, dar de import.

După ce a fost observată această creștere substanțială a prețurilor, Asociația pentru Protecția Consumatorilor România a tras un semnal de alarmă.

Au fost înregistrate mai multe creștere și în cazul celorlalte produse. De exemplu, roșiile românește se vând la 40/kg, ceapa la 7 lei/kg, cartofii noi la 15 lei/kg.

Reprezentanții asociației au scris și că ceapa și morcovul sunt cumpărate de speculanți din marile lanțuri de magazine și revândute în piețele agroalimentare.

„Speculă în piețele agroalimentare! Roșii românești la 40 lei/kg!!! Ceapa la 7 lei/kg!!! Morcov la 7 lei/kg! Cartofi noi la 15 lei/kg! Ceapa și morcovul sunt cumpărate de speculanți din marile lanțuri de magazine și revândute în piețele agroalimentare! Îi reamintim domnului prim-ministru Marcel Ciolacu și domnului Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței că aceste legume fac parte din Anexa Ordonanţei de Urgență nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare. Consiliul Concurenței și ANAF sunt instituțiile statului responsabile de aplicarea acestei legi! Această ordonanță de urgență se aplică până la data de 31 decembrie 2024!”, au transmis reprezentanții APC.

Cartofii noi au apărut deja în piața, iar prețul este unul pe care puțini și-l pot permite

Din cauza prețurilor mari din unele piețe, o mare parte dintre oameni aleg să își procure fructe și legume din supermarketuri, unde prețurile sunt mai reduse. Cartofii noi, de exemplu, nu mai sunt la fel de convenabili la preț ca-n trecut. Un kilogram de cartofi noi costă 14,99 de lei.

În unele zone, o pungă de urzici de 250 de grame costând 10 lei, iar un kilogram poate costa 50 de lei, depășind astfel prețul unui kilogram de carne de pui sau carne de porc. În supermarketuri, o jumătate de kilogram de urzici costă 18,99 de lei (38 de lei pe kilogram).

Reamintim că, luna trecută, prețurile alimentelor au crescut. Prețul fructelor a crescut cu 4,2%. Prețul legumelor a crescut cu 2,3%. În aceeași perioadă, prețul ouălor a scăzut cu 6,0%. Prețul zahărului și prețul cărnii a scăzut cu 0,3%. Prețurile la conservele de carne au scăzut și ele tot cu 0,3%. Prețul uleiului vegetal a scăzut cu 0,2%.

Comentarii
Adauga un comentariu