Primul pacient a fost tratat ieri cu ajutorul aparatului de coronarografie din Clinica de Cardiologie a Spitalului Sfântul „Spiridon” din Iași. Medicii vor asigura și pe perioada sărbătorilor de iarnă consultațiile și tratamentul pentru pacienții care vor ajunge la Unitatea de Primiri Urgențe.
O leziune care îi punea viața pacientului în pericol a fost tratată de medicii de la Clinica de Cardiologie din cadrul Spitalului Sfântul „Spiridon” din Iași. Prin intermediul aparatului de coronarografie, un bărbat se poate întoarce cu bine în sânul familiei în ajun de Crăciun. Acesta este un început promițător pentru pacienții care suferă de boli cardiovasculare grave și care nu puteau beneficia de un tratament corespunzător. Concret, bolnavii cu cardiopatie ischemică vor putea beneficia de coronarografie în cadrul unității medicale. Rezultatele sunt îmbucurătoare pentru echipa de medici care a reușit să trateze leziunea primului pacient, fără apariția complicațiilor. Afecțiunea putea evolua către deficiență cardiacă și chiar către deces.
Prima coronarografie realizată la un pacient de 56 de ani
Medicii de la Clinica de Cardiologie din Iași au tratat primul pacient cu ajutorul aparatului de coronarografie. Ieri, un pacient de 56 de ani din Botoșani, care s-a prezentat în stare gravă la spital, a fost preluat pentru tratament în cadrul clinicii. Din fericire, în ajunul Crăciunului, bărbatul se va întoarce cu bine la familie.
„Ieri s-a efectuat prima procedură terapeutică de angioplastie la un pacient cu o stenoză de 99 la sută. E o evoluție foarte bună a pacientului cu un rezultat foarte bun post-procedură. În urmă cu două zile s-au făcut investigații vizuale. Este vorba despre un bărbat de 56 de ani care în urmă cu două luni a suferit un infarct. A avut un tratament medicamentos pentru o perioadă, însă starea s-a agravat. L-am investigat și leziunea a fost dilatată cu succes, fără probleme intra-procedurale. Pacientul este în stare bună și mâine sperăm că va pleca acasă”, spune dr. Dan Tesloianu, de la Clinica de Boli Cardiovasculare din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.
Pacienții se pot programa pentru tratament la Clinica de Cardiologie din Iași
Începând cu jumătatea lunii ianuarie, cadrele medicale din Clinica de Cardiologie speră ca activitatea să fie realizată la capacitate maximă. Fiecare pacient care va avea nevoie de tratament va fi de acum tratat cu ajutorul aparatului de coronarografie.
„Noi am început activitatea. Pentru moment, fiind la început, mai avem de stabilit anumite aspecte pentru ca totul să decurgă cursiv. Vom încerca să asigurăm, inclusiv pe perioada sărbătorilor de iarnă, urgențele medicale și putem considera că, în următoarele două-trei săptămâni, vom funcționa la capacitate maximă. Primele săptămâni ne vom adapta și ne vom îmbunătăți circuitele. Deja primim pacienți pentru proceduri de tratament invaziv. Pacienții se adresează la UPU SMURD în caz de urgență, iar pe cei cu suferință cronică vom încerca să îi ajutăm prin programare și, desigur, în funcție de aprecierea medicilor specialiști care vor decide dacă este oportună procedura. Ne pot suna și se pot programa”, adaugă medicul ieșean.
Zeci de pacienți cu cardiopatie ischemică au murit pentru că Iașul nu avea decât două coronarografe
Mai mulți pacienți cu cardiopatie ischemică au decedat din cauza faptului că nu au avut unde să-și facă o coronarografie. Doctorii au transmis faptul că, la sfârșitul lunii octombrie, un nou coronarograf va fi pus în funcțiune. Dr. Dan Tesloianu precizează că viața pacienților depinde de această intervenție. Pâna acum, la Iași au fost puse în funcțiune doar două coronarografe care nu făceau față numărului tot mai mare de solicitări, situație în care numărul deceselor creștea. Medicii menționează că între 5 și 10 la sută dintre pacienții cu boli cardiovasculare pot muri dacă nu beneficiază de această intervenție.
La o populație de circa 4 milioane de oameni din Regiunea Moldovei, cele două coronarografe s-au dovedit a fi insuficiente. Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridion” din Iași a inaugurat pe data de 2 octombrie 2020 un aparat de angiografie coronariană și unul de electrofiziologie și pacing cardiac, ambele fiind vârfuri de gamă pe segmentul de tehnică medicală.