International

Prima reacție a Kremlinului, în contextul exploziilor din Transnistria

Publicat: 26 apr. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Prima reacție a Kremlinului în contextul exploziilor din Transnistria
Declarația lui Dmitri Peskov, în contextul exploziilor din Transnistria

În contextul exploziilor din Transnistria, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți, 26 aprilie, că „știrile care vin” din Transnistria sunt „îngrijorătoare” și că Moscova urmărește „cu multă atenție ce se întâmplă acolo și cum evoluează situația”.

exploziilor din Transnistria, Maia Sandu
Republica Moldova susține că exploziile ce au avut loc marţi dimineaţa, 26 aprilie, în localitatea Maiak au ca scop „crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate”, în timp ce serviciile ucrainene susțin că acestea ar fi fost provocate de FSB-ul rusesc

Primele reacţii din Rusia, în contextul exploziilor din Transnistria

Declarația lui Dmitri Peskov, în contextul exploziilor din Transnistria. Reamintim că mai multe explozii au avut loc luni și marți, 26 aprilie. Republica Moldova susține că exploziile ce au avut loc marţi dimineaţa, 26 aprilie, în localitatea Maiak au ca scop „crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate”, în timp ce serviciile ucrainene susțin că acestea ar fi fost provocate de FSB-ul rusesc.

„Urmărim cu multă atenție ce se întâmplă acolo și cum evoluează situația. Știrile care vin de acolo sunt îngrijorătoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

În contextul tensiunilor din stânga Nistrului, Dmitri Peskov a mai spus că Vladimir Putin nu are planificate discuții cu omologul său de la Chișinău, Maia Sandu.

Precizăm faptul că marţi, 26 aprilie, Maia Sandu a convocat o ședință a Consiliului de Securitate. Între timp, liderul pro-rus al regiunii separatiste Donețk, Denis Pușilin, a declarat că Moscova ar trebui să lanseze următoarea etapă a campaniei sale militare în Ucraina, după ce va ajunge la frontierele regiunii, această nouă etapă incluzând probabil și Transnistria.

exploziilor din Transnistria, Maia Sandu
În contextul tensiunilor din stânga Nistrului, Dmitri Peskov a mai spus că Vladimir Putin nu are planificate discuții cu omologul său de la Chișinău, Maia Sandu

Noi explozii în Transnistria

În cadrul aceluiași context, reamintim că două noi explozii au avut loc marţi dimineaţă, 26 aprilie, în localitatea Maiak, raionul Grigoriopol, din regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova , aflată la 150-160 kilometri de graniţa cu România. De data aceasta, se pare că au fost aruncate în aer două turnuri de comunicaţie de la centrul de radio şi televiziune.

În urma exploziilor din această dimineață au fost scoase din funcţiune două antene, care retransmiteau posturi de radio din Federaţia Rusă, scrie aşa-zisul minister de Interne de la Tiraspol. Prima explozie a avut loc la ora 6:40 şi a doua la 7:05 și nu au fost raportate victime.

Zona unde sunt amplasate cele două turnuri a fost încercuită, iar la faţa locului activează un grup de genişti care aminteşte că luni sediul Serviciului de Securitate de la Tiraspol (MGB) a fost atacat cu lansatoare de grenade. Un obuz a fost găsit în apropierea clădirii. Ferestrele şi uşile sediului MGB au fost sparte, la fel şi ferestrele unor clădiri din apropiere.

În acest sens, Biroul Politici de Reintegrare al Republicii Moldova apreciază că obiectivul urmărit este de a crea pretexte pentru tensionarea situaţiei de securitate în regiunea transnistreană, necontrolată de autorităţile constituţional. Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a prezentat un comunicat în legătură cu „evoluțiile situației de securitate în regiunea transnistreană”.

„SIS monitorizează și informează în timp real beneficiarii de informații, inclusiv asupra opțiunilor de politici în legătură cu situația în perpetuă schimbare. Subiectele prezentate factorilor de decizie constituie informații clasificate în baza lor fiind formate poziții oficiale și, la necesitate, comunicate publicului larg. În același timp, instituția și-a intensificat eforturile de culegere de informații relevante pentru prevenirea acțiunilor ce pot afecta climatul de siguranță a Republicii Moldova, inclusiv prin cooperarea proactivă cu instituțiile naționale de forță și ocrotire a normelor de drept. Totodată, îndemnăm societatea la calm și la abținerea de la distribuirea informațiilor din surse neverificate, în special, a celor care incită la ură și război. Având în vedere complexitatea situației create, contăm pe responsabilitatea și gândirea critică a cetățenilor Republicii Moldova. Comunicarea pe subiectul dat va fi realizată într-o manieră centralizată de către autoritățile publice ale Republicii Moldova”, a declarat Serviciul de Informații și Securitate.

Astfel, în contextul exploziilor din Transnistria, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a făcut primele declarații.

Comentarii
  • MOARTE RUSIEI, RUSIEI, PUTIN SA FIE EXECUTAT, este preocupata moscova daca de la moscova putin a ordonat atacarea transnistriei, Moarteeeeeeeeee nebunilor rusi

Adauga un comentariu