Prima pagină » Actualitate » Prima reacție a tatălui unui copil mort în Colectiv la condamnările definitive: Este un moment de liniște, putem respira

Prima reacție a tatălui unui copil mort în Colectiv la condamnările definitive: Este un moment de liniște, putem respira

12 mai 2022, 14:49,
în Actualitate

Eugen Iancu, tatăl unuia dintre tinerii morți în Colectiv are o primă reacție la aflarea condamnărilor definitive. Acesta spune că nu este posibil ca după 6 ani de la tragedie, statul român să nu fi construit un spital pentru arși și că nu este posibil ca în România să nu existe o lege care să reglementeze modul de funcționare.

Vă aducem că au fost date condamnările definitive la închisoare în dosarul Colectiv. Cea mai mare condamnare a fost de 11 ani și 8 luni primită de patronul clublui Colectiv.

 

Prima reacție a tatălui unui copil mort în Colectiv, după condamnările definitive

Eugen Iancu este tatăl unuia dintre cei morți în clubul Colectiv. Acesta a vorbit în direct la un post de televiziune despre faptul că, după mai multe amânări, judecătorii au dat verdictele finale în dosarul Colectiv. Inițiatorul Asociații Colectiv, Eugen Iancu, a afirmat faptul că nu comentează deciziile judecătorești dacă că definitivarea dosarului reprezintă o gură de aer pentru familiile celor morți în club. În acest context, bărbatul a punctat că nu este normal ca în șase ani de la tragedie, în România să nu se fi construit un spital pentru arși. Acesta a vorbit și despre incendiile de la spitalele din România și despre procesele acestora care bat pasul pe loc.

În primul rând, ce să zic, mă bucur că avem un final și cumva, pentru noi care ne-am pierdut copiii este un moment de liniște, putem respira. Acum, cât de corecte sunt pedepsele sau nu, nu pot judeca. În urma acestui incendiu au murit 65 de oameni, 65 de tineri care s-au dus să asculte un concert în centrul Bucureștiului, într-o țară normală. Nu mai spun de câți răniți au fost. Dacă pedepsele sunt mari, sau mici, nu pot spune. România arată la fel ca înainte, am avut multe incendii la spitale unde nu avem anchete, procese finale, condamnați. Nu știm de ce iau foc instituții publice, nu știm de ce nu pot fi tratați în România. În şase ani nu s-a construit nimic, nici măcar o secție amărâtă. Când am vrut noi cei din Colectiv să construim o secție ni s-a spus că statul o să ia o palmă. Este mai rău decât în urmă cu 6 ani pentru că România avea mai multe secții de arși, iar unele au fost închise. A fost o zbatere, am atras atenția statului că trebuie să pedepsim vinovații. După 6 ani jumătate avem un prim răspuns al justiției, justiția mai are o problemă. Avem acțiunea autorităților post incendiu. Trebuie să știm de ce reprezentanții statului s-au mișcat cum s-au mișcat. Avem multe lucruri de aflat și foarte multe lucruri de schimbat. Sper că statul român se va trezi. Sper ca cineva din conducerea țării să înţeleagă și să schimbe ceva. Nu este posibil ca după 6 ani să nu avem un spital, nu este posibil ca după 6 ani să nu avem o lege de funcționare.

Care sunt deciziile definitive în dosarul Colectiv

Judecătorii au stabilit deciziile finale în dosarul Colectiv. Așadar, cea mai mare pedeapsă privativă de liberatate a primit-o unul dintre patronii clubului Colectiv. Acesta trebuie să stea 11 ani și 8 luni în închisoare după ce a fost găsit vinovat de ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. Cristian Popescu Piedone a primit 4 ani de închisoare cu executare pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Piedone a declarat în repetate rânduri că regretă tragedia, dar că nu se face vinovat pentru producerea ei. Iată toate condamnările la închisoare în dosarul Colectiv:

  1. Cristian Popescu-Piedone – 4 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv;
    cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă;
  2. Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists (decedată între timp) – 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare;
    pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise – 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani;
  3. Cristian Niţă, director al firmei de artificii – 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare;
  4. George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI – câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.
  5. Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie – 8 ani de închisoare;
  6. Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani;
  7. Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare şi prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Așadar, reacția tatălui copilului mort în Colectiv ar trebui să fie o lecție pentru statul român care nu a făcut nimic în acest timp pentru a preveni situații asemănătoare și pentru a asigura tratamente de specialitate în România, dacă situația s-ar repeta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`