Actualitate

Prima reuniune a Comitetului Interministerial în domeniul energiei. Premierul Ciucă a coordonat întrunirea

Publicat: 31 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Prima reuniune a Comitetului Interministerial în domeniul energiei. Premierul Ciucă a coordonat întrunirea
În cadrul întâlnirii, reprezentanții Ministerului Energiei au prezentat situația facturilor la energie electrică și gaze naturale în raport cu aplicarea schemei de compensare stabilită de Guvern prin OUG

Luni a avut loc, la Palatul Victoria, prima reuniune a Comitetului Interministerial în domeniul energiei, sub coordonarea premierului Nicolae Ciucă.

Conform premierului, noua structură guvernamentală are ca scop identificarea soluțiilor pentru limitarea efectelor creșterii prețurilor la energie pe termen scurt, mediu și lung, precum și monitorizarea măsurilor implementate până în acest moment de Guvern și a efectelor acestora.

„Este important să avem o abordare integrată, la nivel guvernamental, privind gestionarea crizei energetice, care să asigure atât o bună cunoaştere a problemelor cu care se confruntă consumatorii casnici şi economia, cât şi a soluţiilor de răspuns. Obiectivul Guvernului este de a atenua cât mai mult din efectele creşterii preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, pentru a proteja cetăţenii, a menţine locurile de muncă şi a susţine sectoarele economice”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă, potrivit comunicatului de presă al Guvernului.

În cadrul întâlnirii, reprezentanții Ministerului Energiei au prezentat situația facturilor la energie electrică și gaze naturale în raport cu aplicarea schemei de compensare stabilită de Guvern prin OUG.

Mai mult decât atât, discuțiile s-au concentrat asupra pachetului de măsuri care urmează să intre în vigoare începând cu data de 1 aprilie 2022, în completarea măsurilor care au fost deja aprobate și puse în aplicare.

În acest scop, au fost discutate posibilităţile de îmbunătăţire a acestor măsuri, pentru a păstra un echilibru pe piaţa energetică şi a proteja consumatorii casnici, IMM-urile, cât şi marii consumatori industriali.

Pentru a putea veni în ajutorul marilor consumatori de energie, în decembrie 2021, au fost alocate 130 de milioane de euro în scopul susținerii acestora. Ministerul Energiei are în prezent consultări cu reprezentanții Comisiei Europene, în scopul continuării acestei forme de sprijin, în condiţiile în care prin această modalitate de ajutor financiar au fost susţinute 15 ramuri din industria României care au angajate direct şi pe orizontala economiei peste 100.000 de persoane, mai indică sursa citată.

Participanţii la discuţii s-au angajat să transmită către Guvern, în cel mai scurt timp, punctele lor de vedere, precum şi propriile soluţii pentru a gestiona, într-o formulă sustenabilă, ansamblul de măsuri necesare pentru protejarea populaţiei şi a economiei.  Din partea Guvernului, la întâlnire au mai participat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, reprezentanţi ai ministerelor Energiei, Economiei, Cancelariei Prim-Ministrului, Agenţiei Naţională pentru Resurse Minerale.

De asemenea, la discuţii au participat reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei, Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, Societăţii Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale „OPCOM“ – S.A., Bursei Române de Mărfuri – S.A., precum şi reprezentanţi ai producătorilor, transportatorilor şi ai furnizorilor de energie, ai confederaţiilor patronale şi sindicale, ai structurilor asociative şi ai consumatorilor de energie.

Adauga un comentariu