Actualitate

Prima şedinţă a Guvernului Orban după audierile din Parlament! Iată ordinea de zi

Publicat: 20 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Prima şedinţă a Guvernului Orban după audierile din Parlament Iată ordinea de zi
Guvernul decide astăzi prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu 30 de zile, începând cu 15 octombrie

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi, printr-o hotărâre, indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Dezvoltarea Portului Tulcea – Etapa I”.

Potrivit notei de fundamentare, valoarea investiţiei este de 64.246.211 lei, inclusiv TVA.

„Prin realizarea lucrărilor se vor crea premisele pentru atragerea de investiţii private în Portul Tulcea şi creşterea traficului de mărfuri derulat prin port. Operarea navelor se va face în condiţii de siguranţă şi eficienţă. Prin aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii ‘Dezvoltarea Portului Tulcea – Etapa I’ se vor putea accesa fonduri europene nerambursabile, disponibile prin POIM 2014-2020”, conform documentului.

Proiectul este inclus în Master Planul General de Transport al României şi este prevăzut la finanţare în perioada 2014 – 2020.

Executivul va aproba, tot printr-o hotărâre, indicatorii tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii „Pod peste râul Dâmboviţa pe DN 73, km 78+519”, judeţul Argeş.
În nota de fundamentare a HG se arată că proiectul vizează realizarea unui pod nou în zona respectivă, care „va prelua traficul rutier desfăşurat pe podul existent la km 78+519 pe DN 73 (drum în curs de modernizare), denumit Podul Dâmboviţei sau Podul lui Brâncoveanu (…) un pod din zidărie din moloane de piatră a cărui construcţie s-a finalizat în anul 1886 şi a fost declarat monument istoric, conform listei monumentelor istorice, aprobată prin Ordinul Ministrului Culturii şi Cultelor nr. 2361/2010”.

„Obiectivul de investiţii va fi parte integrantă din DN 73, încadrat şi ca drum european E 574, urmând să asigure o structură nouă, durabilă, în locul podului existent. (…) Realizarea obiectivului va conduce la creşterea siguranţei, fluenţei în trafic şi a confortului, prin evitarea desfăşurării circulaţiei pe structură existentă pentru care nu se mai pot asigura parametrii necesari exploatării durabile în timp. (…) Finanţarea obiectivului de investiţii se realizează din fonduri externe nerambursabile şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii”, conform aceluiaşi document.

În şedinţa de Guvern va fi adoptat şi un proiect de hotărâre privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comitetului Interministerial pentru Coordonarea şi Monitorizarea Participării României la Programele şi Iniţiativele Europene Gestionate Centralizat de către Comisia Europeană.

Pe agenda reuniunii guvernamentale figurează şi informarea privind planul de derulare a proiectelor pe care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale le va prelua de la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.

Adauga un comentariu