Prima pagină » National » Primăria Capitalei a fost amendată cu o sumă uriașă de Garda Naţională de Mediu
Primăria Capitalei a fost amendată cu o sumă uriașă de Garda Naţională de Mediu

Primăria Capitalei a fost amendată cu o sumă uriașă de Garda Naţională de Mediu

17 mart. 2025, 20:20, 3 ,
Redacția BZI în National

Primăria Capitalei a fost amendată cu 100.000 de lei de comisarii Gărzii Naţionale de Mediu, din cauza neîndeplinirii unor măsuri dispuse anterior şi a menţinerii unor „restanţe majore”.

Astfel, Primăria Bucureşti nu are încă elaborat Registrul Spaţiilor Verzi, nu există Planul integrat de calitate a aerului şi nu are implementate proiecte de gestionare a traficului şi mobilităţii urbane. În plus, nu au fost plantaţi copaci pe terenurile degradate, nu au fost cumpărate 22 de troleibuze promise şi nu s-au montat 50 de staţii de încărcare pentru vehiculele electrice.

„În urma acţiunilor repetate de control ale Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Municipiului Bucureşti, la Primăria Capitalei constatăm, concomitent, atât neîndeplinirea măsurilor impuse anterior de către comisarii noştri, cât şi menţinerea unor restanţe majore, în special în zona de calitate a aerului, precum şi de gestiune a spaţiilor verzi. În urma celei mai recente acţiuni de control, Garda Naţională de Mediu, inclusiv din motivele amintite, a decis amendarea Primăriei Capitalei cu 100.000 de lei”, arată Garda Naţională de Mediu, luni, într-un comunicat de presă.

Primăria Bucureşti nu are încă elaborat Registrul Spaţiilor Verzi

Conform sursei citate, Primăria Bucureşti nu are încă elaborat Registrul Spaţiilor Verzi, deşi are această obligaţie legală (24/2007, O.U.G. nr.195/2005).

„Mai mult decât atât, administraţia nu are nici un audit al suprafeţei, calităţii şi accesibilităţii spaţiilor verzi, urmat de elaborarea unei strategii şi a unui plan de acţiune privind conservarea şi dezvoltarea reţelei de spaţii verzi. Conform legii, fiecare bucureştean ar trebui să beneficieze de un indice de 26 mp2 spaţiu verde, obligaţie imposibil de îndeplinit de către PMB în absenţa unui plan. Instituirea registrului spaţiilor verzi este crucială, pentru că, în afară de cuantificare şi de stabilirea suprafeţelor cu destinaţie obligatorie de spaţiu verde, oferă cadrul legal de protecţie şi de ameliorare a climatului, a calităţii aerului şi a protejării infrastructurilor funcţionale ale aglomerării Bucureşti, inclusiv prin stabilirea unor culoare de protecţie faţă de infrastructura tehnică – plantaţii realizate în lungul căilor de circulaţie sau în jurul unor instalaţii cu potenţial ridicat de poluare”, adaugă reprezentanţii Gărzii de Mediu.

În plus, întocmirea registrului spaţiilor verzi oferă siguranţa că terenurile cartate ca fiind spaţii verzi nu pot fi ocupate de construcţii provizorii sau permanente.

Planul integrat de calitate a aerului nu există, deşi trebuia definitivat încă din 25 octombrie 2024

În comunicat se mai arată că, în perioada 27 februarie – 6 martie, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Municipiului Bucureşti a făcut o nouă acţiune de control la Primăria Capitalei. Verificările au început în contextul expirării termenului pentru măsurilor impuse de comisarii GNM cu ocazia controalelor anterioare, dar mai ales pentru a verifica stadiul elaborării şi implementării Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA 2024-2028), care trebuia definitivat până la data de 25 octombrie 2024, termen limită asumat de România, prin Primăria Capitalei, faţă de Comisia Europeană.

„Deşi, potrivit prevederilor Legii nr. 104/2011, Primăria Municipiului Bucureşti este obligată să elaboreze Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) 2024-2028, până la data controlului, acest Plan nu a fost elaborat, motiv pentru care GNM a impus o serie de măsuri care trebuie implementate de PMB pentru reducerea concentraţiilor de poluanţi atmosferici în aglomerarea Bucureşti”, scrie în comunicat.

De asemenea, arată reprezentanţii GNM, Primăria Capitalei nu are implementate proiecte de gestionare a traficului şi mobilităţii urbane (Master Plan General pentru Transport Urban şi Master Plan de Mobilitate Urbană).

Conform sursei citate, în planurile de acţiune ale PMB nu este luată în calcul posibilitatea (obligaţie conform OUG 195/2005- Legea Mediului) de restricţionare a traficului rutier în anumite perioade de timp, când condiţiile cumulative de trafic intens şi dispersie nefavorabilă sunt întrunite. Traficul este principala sursă de poluare la nivelul aglomerării Bucureşti, iar măsura de conformare a fost dispusă de către GNM, prin actul de control încheiat la finalul anului 2021.

Comisarii GNM au constatat că mai multe măsuri dispuse anterior au rămas nerealizate

În urma raportului prezentat de către PMB cu privire la stadiul de realizare a unor măsuri asumate anterior rezultă, printre altele, că:

– nu au fost achiziţionate 22 de troleibuze şi 7 microbuze – termen 2024

– nu au fost montate cele 50 de staţii de reîncărcare pentru vehiculele electrice – termen 01.09.2024

– nu au fost plantaţi cei 75.000 de copaci pe terenurile degradate – termen 2023

– nu a fost realizată în totalitate pajiştea urbană de 0,8 ha – termen 2023 (s-au realizat în total 2023 + 2024 = 2.425 mp). 3

– nu au fost realizate în totalitate şi la termen lucrările la tronsonul nr. 1 şi 2 din Proiectul ”Supralărgire Prelungirea Ghencea” – Termen ianuarie 2024 (nefinalizate până la această dată).

„În consecinţă, ca urmare a deficienţelor constatate, reprezentanţii GNM au aplicat Primăriei Capitalei o sancţiune contravenţională constând în amendă în valoare de 100.000 lei, conform 195/2005”, arată GNM.

În plus, comisarii GNM au dispus în sarcina Primăriei Capitalei următoarele măsuri de conformare, care trebuie realizate până în 6 iunie:

– Elaborarea şi aprobarea Planului Integrat de calitate a aerului

– Realizarea/întocmirea Registrului spaţiilor verzi din Municipiul Bucureşti

– Realizarea măsurilor asumate pentru reducerea emisiilor de poluanţi atmosferici în vederea încadrării valorilor limită pentru PM 10, PM 2,5 şi NOx în limitele legale, inclusiv a măsurilor restante nerealizate până la data controlului.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
SURSE: Deficitul ar putea ajunge la 10%, iar creşterea economică va fi sub aşteptări. Guvernul ia în calcul noi taxe, TVA de 21% şi acord cu FMI
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Mutare strategică făcută de Ungaria în inima României!
SportpeSurse
Ion Țiriac a plătit ani de zile o chirie de 2 lei pentru o vilă impetuoasă din București. Miliardarul a recunoscut tot
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Bomba zilei! Salarii majorate cu 25% pentru bugetari, diferenţa se plăteşte retroactiv, adaptată la inflaţie, din 2018
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO
Comentarii
  • Mucusor nu are timp de asa ceva.
    Un mandat intreg s-a luptat ca un leu cu “mafia imobiliara” si cu cautatul ceasului cazut intr-o conducta de termoficare, de a rascolit tot Bucurestiul in acelasi timp si nu a finalizat nimic.
    Normal ca pentru asa realizari, bucurestenii nespalati din cauza lipsei apei calde l-au votat pentru un nou mandat. :)))
    S-o face acum presedinte, ne spalam toti la lighean. :))))

    • Un om foarte slab de catacter. O fi fost el AS la matematica. Pai de ce no stat profesor sa faca matematica cu elevii, nu repede la ciolane

  • creatorul partidului unor disperati din”lgbtq” o facut varza… nimic nu o facut bun…. doar o vanzoleala ca vezi bine el o adus autobuze de pe dinafara… care s-o stricat la scurt timp si o pus niste firme contracutale sa schimbe cateva tevi si tuburi la apa… o lasat Parcul IOR sa arda fara sa ia masuri de urgenta.
    E un gajait care nu poate lega doua cuvinte intre ele. Un om cu caracter slab. Bataie de joc de Capitala si mai dadea vina pe primarii de sectoare.
    Pai fii tu model de competenta si apoi sa critici pe altii.
    Nu are stofa de Preedinte de Tara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`