Local

Primăria Iași a anunțat proiectele care vor reduce considerabil poluarea fonică

Publicat: 02 sept. 2020
ALT=«Primăria Municipiului Iași»
Primăria Municipiului Iași

Reprezentanții Primăriei Municipiului Iași a vorbit despre proiectele demarate pentru reducerea poluării fonice la nivelul orașului. Unele dintre măsurile care vor fi adoptate sunt: „modernizarea parcului auto destinat transportului public, dezvoltarea zonelor de acces pentru pietoni prin amenajare de trotuare și alei pietonale, inclusiv de piste pentru bicicliști, modernizarea parcului auto al SC Salubris SA, obligativitatea respectării managementului zgomotului în perimetrele șantierelor de construcții și a Regulamentului privind respectarea condițiilor de protecția mediului în timpul executării lucrărilor de construcții în Municipiul Iași, reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași, întreținerea și extinderea spațiului verde, extinderea/ modernizarea arterelor de circulație, modernizarea străzilor etc”.

„Poluarea fonică reprezintă o realitate a multor orașe mari, traficul intens și activitățile pe șantiere contribuind substanțial la creșterea zgomotului urban. De aceea, Primăria Municipiului Iași a elaborat un Plan de acțiune pentru gestionarea zgomotului și a efectelor acestuia, un proiect de hotărâre de Consiliu Local (HCL) privind aprobarea acestui plan fiind supus dezbaterii publice.

Conform contractului de servicii încheiat cu Municipiul Iași pe 8 iunie 2018, SC Enviro Consult SRL București a elaborat Hărțile strategice de zgomot cu rapoartele aferente, deja reactualizate și aprobate prin HCL pe 29 august 2019, la care se adaugă Planul de acțiune pentru gestionarea zgomotului și efectelor acestuia în Municipiul Iași, acest document urmând a intra pe ordinea de zi a unei viitoare ședințe de Consiliu Local.

Din analiza hărților strategice de zgomot pentru traficul rutier, experții au constatat depășiri ale valorilor maxime permise – 70 dB pe timp de zi și 60 dB pe timp de noapte – pe arterele principale parte a drumurilor naționale, europene sau de interes regional: Str. Palat, Str. Canta, Str. Stihii, Str. Sf. Lazăr, Șos. Bucium, Str. Sărărie, Bd. Tudor Vladimirescu, Str. Cucu, Șos. Păcurari, Splaiul Bahluiului, Șos. Nicolina, Str. Vasile Lupu, Str. Arcu și Bd. Socola.

Municipalitatea ieșeană a demarat mai multe proiecte care vor reduce considerabil poluarea fonică la nivelul orașului:

  • modernizarea parcului auto destinat transportului public, dezvoltarea zonelor de acces pentru pietoni prin amenajare de trotuare și alei pietonale, inclusiv de piste pentru bicicliști
  • modernizarea parcului auto al SC Salubris SA
  • obligativitatea respectării managementului zgomotului în perimetrele șantierelor de construcții și a Regulamentului privind respectarea condițiilor de protecția mediului în timpul executării lucrărilor de construcții în Municipiul Iași
  • reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași, întreținerea și extinderea spațiului verde
  • extinderea/ modernizarea arterelor de circulație, modernizarea străzilor etc.

Aprobarea proiectului de hotărâre privind Planul de acțiune pentru gestionarea zgomotului și a efectelor acestuia va duce la aplicarea acestuia pe o perioadă de cinci ani. Proiectul se află în dezbatare publică în termen de 10 zile calendaristice de la afişare (începând cu data de 31 august 2020), cei interesaţi putând trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare, pe adresa Primăria Municipiului Iaşi, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt 11, Iaşi, 700064.

Propunerile, sugestiile şi opiniile scrise cu valoare de recomandare pot fi remise şi Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni – Biroul de Relaţii cu Publicul – ghişeul 6, luni, marți, miercuri şi vineri între orele 8.30 și 16.30, iar joi între orele 8.30 și 18.30 sau pe email: informatii@primaria-iasi.ro”, se arată în comunicatul emis de Primăria Municipiului Iași.

Comentarii
  • Să pună așa-numitele „spinări de măgar”pt reducerea vitezei înaintea trecerilor de pietoni, că tot se vorbește de prevenirea accidentelor rutiere…așa se poate preveni și zgomotul dat de automobilele în viteză… Pentru poluarea fizică ce măsuri luați?…mai tăiați niște tei care sunt considerați santinele verzi? Sau poate mai construiți niște blocuri între blocuri așa cum am văzut în cartierul CUG, unde s-au aprobat blocuri în cartier, luând locatarilor locurile de parcare și cei minimim 6metri cubi de aer care ni se cer acum în spațiile închise!…apropo, pe cartiere câte parcuri verzi, nu de joacă, avem?… și câți metri cubi de oxigen/aer curat?… și de unde luăm oxigenul, cumva de la teii tăiați?…
    întreb și eu…

Adauga un comentariu