Local

Primăria Iași a bătut palma cu două orașe din străinătate. Iată în ce constau acordurile

Publicat: 28 apr. 2020

Municipalitatea ieșeană va trece la demararea unor noi acorduri de cooperare cu unele orașe din alte state. Primăria va încheia astfel de acorduri cu orașul Cahul din Republica Moldova și cu orașul elen Nafplio

Primăria municipiului Iași va încheia două noi acorduri de cooperare cu unele autorități locale din străinătate. Municipalitatea va încheia acordurile cu orașul Cahul din Republica Moldova și cu autoritatea din Nafplio, Grecia. Acordurile constau în special în schimburi culturale și economice după cum arată proiectele de hotărâre.

„Proiectul a fost demarat având în vedere caracterul special al relațiilor dintre România și Republica Moldova. Acesta este conferit de comunitatea de limbă, istorie, cultură și tradiții și în dorința consolidării relațiilor de prietenie și cooperare. Municipiul Iași și orașul Cahul se declară localități înfrățite. Autoritățile administrației publice locale vor colabora în domeniile menționate în prezentul acord. Părțile vor efectua schimburi de experiență în domeniul administrației publice locale și se vor informa reciproc cu privire la modalitățile de soluționare a problemelor comunității”, se arată în proiectul de hotărâre.

Relații vechi cu Grecia

Municipalitatea va bate în cuie și o înfrățire cu orașul Nafplio din Grecia.

„Relațiile tradiționale de prietenie și colaborare între România și Republica Elenă sunt bazate pe respect și sprijin reciproc în diferite domenii de interes comun. Anul viitor se vor împlini 200 de ani de la Revoluția Greacă și astfel susținem înfrățirea municipiului Iași cu orașul Nafplio. Iașul a fost locul unde Filiki Eteria, o organizație secretă a cărei propunere era răsturnarea stăpânirii otomane din Grecia, l-a cunoscut pe noul lor conducător Alexander Ypsilantis. Acesta are o statuie ridicată la Nafplio. Putem concluziona că revoluția greacă din 1821 a început la Iași și s-a încheiat la Nafplio”, se arată în proiectul ce va fi discutat de aleșii locali.

Adauga un comentariu