Primăria Iaşi va reloca tabăra temporară de cazare şi asistenţă umanitară. Proiectul de hotărâre a fost aprobat, recent, de plenul Consiliului Local
Recent, a fost aprobată de aleşii locali relocarea taberei temporare de cazare şi asistenţă umanitară din Centrul Tehnologic Regional Iaşi în clădirea pe strada Mihail Cornea, numărul 40, pavilion 4, în cadrul căminului de bătrâni „Sfinţii Constantin şi Elena”.
Tabăra temporară de cazare şi asistenţă umanitară din Iaşi va fi mutată
Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) a transmis Primăriei Municipiului Iaşi necesitatea relocării Centrului de asistenţă umanitară şi socială pentru refugiaţi din clădirea Centrului Tehnologic Regional Iaşi, în a cărui evidenţă se regăsesc 29 de persoane, într-un corp de clădire – pavilion 4, ce este în gestiunea Căminului de bătrâni „Sfinţii Constantin şi Elena”, motivată de costurile foarte mari generate de încălzirea clădirii CTR.
„Centrul Tehnologic Regional Iaşi se află în proprietatea privată a Municipiului Iaşi şi administrarea Direcţiei Exploatare Patrimoniu şi a fost pus la dispoziţie pentru cazarea cetăţenilor străini sau apatrizi, aflaţi în situaţii deosebite şi care nu solicită o formă de protecţie confirm legii 122/2006 privind avizul în România. Costurile pentru încălzirea centrului sunt foarte ridicate fapt ce a generat căutarea şi găsirea unei alte soluţii de cazare. Direcţia de Asistenţă Socială a identificat pavilionul 4 al Căminului de bătrâni «Sfinţii Constantin şi Elena», situat în strada Mihail Cornea numărul 40 – Bucium, care în prezent este liber”, se arată în informaţiile publicate.
Este important de precizat faptul că pavilionul 4 din cadrul Căminului de bătrâni „Sfinţii Constantin şi Elena” are o suprafaţă construită de 843 mp şi o suprafaţă utilă de 658,11 mp, compartimentată cu 14 încăperi şi dependenţe.
Numărul persoanelor fără adăpost din Iași a scăzut
Majoritatea oamenilor pe care îi vedem cerșind pe străzile din Iași nu provin din oraș. Din evidențele Direcției de Asistență Socială din Iași, peste 65 la sută din oamenii străzii sunt din tot județ sau chiar din altele, astfel că se încearcă, în primul rând, reintegrarea în localitățile de reședință, în cazurile în care este posibil acest lucru.
„Am avut cazuri în care împreună cu colegii voluntari de la Serviciul Voluntar de Ambulanță i-am dus în diverse comune ale Iașului, unde împreună cu asistenții sociali de acolo și cu reprezentanții familiei au rămas acolo măcar o perioadă, o lună, două, trei. Bineînțeles, sezonul de vară îi aduce înapoi în zona orașului și iarăși îi vom regăsi, dacă nu se acomodează acolo”, a declarat Daniel Ciubotaru, director adjunct DAS.
Direcția de Asistență Socială Iași oferă servicii medicale, de îngrijire și consiliere psihologică persoanelor fără adăpost, dar și găzduire pe perioada iernii. „Baia Publică” a fost transformată într-un centru de zi anul acesta. Aici, oamenii străzii pot mânca o masă caldă, pot primi servicii de îngrijire medicală și se pot spăla.
Tabăra temporară de cazare şi asistenţă umanitară va fi relocată în pavilionul 4 din cadrul căminului de bătrâni „Sfinţii Constantin şi Elena” din Iaşi. Proiectul de hotărâre a fost aprobat, recent, de planul Consiliului Local.