Local

Primăria Iași a primit patru oferte pentru împrumutul de 150 de milioane de lei. Edilul Mihai Chirica a îndatorat ieșenii ca să construiască noul stadion

Publicat: 01 mai 2024
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Primăria Iași a primit patru oferte pentru împrumutul de 150 de milioane de lei. Edilul Mihai Chirica a îndatorat ieșenii ca să construiască noul stadion
Patru bănci au depus ofertele pentru împrumutul de 150 de milioane de lei care va fi contractat de Primăria Iași

Primăria Iași a primit patru oferte pentru împrumutul de 150 de milioane de lei. Edilul Mihai Chirica vrea să se țină de promisiunea construirii noului stadion cu bani împrumutați

La finalul lunii martie 2024, consilierii locali au aprobat proiectul de hotărâre privind împrumutul de 150 de milioane de lei, ce are ca obiectiv principal construirea stadionului municipal. O parte din sumă va fi folosită pentru proiectul de modernizare a bulevardului Poitiers și a șoselei Bucium.

Primăria Iași a primit patru oferte pentru împrumutul de 150 de milioane de lei

În cadrul procedurii privind contractarea unei finanțări rambursabile interne, în valoare de 150 milioane lei, pentru realizarea de investiții publice de interes local, au fost primite oferte, în termenul-limită stabilit, mai exact 30 aprilie 2024, ora 12:00, din partea următoarelor instituții de credit: BRD – Groupe Société Générale S.A., Banca Transilvania S.A., Raiffeisen Bank S.A. și UniCredit Bank S.A.

Este important de știut faptul că în perioada imediat următoare se va realiza evaluarea ofertelor, întocmirea clasamentului ofertelor conforme și negocierea contractului de împrumut cu instituția de credit clasată pe primul loc, potrivit caietului de sarcini.

„Menționăm că fondurile rambursabile vor fi folosite pentru demararea lucrărilor de reabilitare și modernizare a bulevardului Poitiers, reabilitarea și modernizarea șoselei Bucium și demararea lucrărilor la Stadionul «Regele Ferdinand I»”, au transmis reprezentanții Primăriei Municipiului Iași.

Menționăm faptul că 100 de milioane de lei vor fi cheltuiți pentru construirea Stadionului Municipal, lucrare pe care Chirica o primite la fiecare campanie electorală și pentru care nu a fost capabil să găsească o metodă de finanțare astfel încât să nu fie necesară îndatorarea ieșenilor. Din restul sumei, acesta a anunțat faptul că 30 de milioane de lei vor fi cheltuiți pentru modernizarea bulevardului Poitiers, o altă lucrare pe care o promite de ani de zile și unde nu a pus niciun metru de asfalt în tot mandatul, iar 20 de milioane de lei vor fi direcționați pentru modernizarea șoselei Bucium.

Mihai Chirica a îndatorat ieșenii pentru achiziția de cărbune

Este important de amintit faptul că edilul a mai contractat un credit pe care tot ieșenii îl vor plăti.

Este vorba despre cele 40 de milioane de euro pentru cărbune și pentru finalizarea altor proiecte europene care bat pasul pe loc de ani de zile. Astfel, ieșenii ar trebui să se îngrijoreze cu privire la inconștiența cu care municipalitatea accesează diferite împrumuturi, mai ales din cauza faptului că Primăria Iași este în prag de colaps. Este cât se poate de clar faptul că administrația publică nu urmărește dezvoltarea Iașului, ci îndatorarea acestuia mai degrabă, iar contractarea împrumutului este doar o altă găselniță electorală.

Simțindu-se la marginea prăpastiei, Mihai Chirica a căutat orice metodă de a sugruma și mai mult bugetul Primăriei Iași. Creditul de 40 de milioane de euro avea ca scop acoperirea cheltuielilor privind combustibilul de la centralele de  termoficare CET 1 și CET 2. Mai exact, potrivit municipalității, împrumutul de 200 de milioane de lei urma să asigure plata necesară pentru acoperirea cheltuielilor centralelor de termoficare pentru sezonul rece 2023-2024.

Astfel, banii au fost folosiți pentru asigurarea cheltuielilor cu cărbunele, gazele naturale, materii prime, certificate verzi impuse de UE pentru emisiile de CO2, dar și pentru materiale și alte resurse necesare pentru producerea agentului termic. Anterior contractării creditului, Primăria Iași a achiziționat cărbune la suprapreț, mai exact, cu 470 de euro pe tonă, la care a plătit suplimentar câte 3 euro pe tonă doar pentru depozitarea în port.

Primăria Iași a primit patru oferte pentru împrumutul de 150 de milioane de lei. Banii vor fi folosiți pentru ca Mihai Chirica să construiască noul stadion promis la fiecare campanie electorală, însă proiectul va fi realizat pe datorie și rambursat din banii ieșenilor.

Comentarii
Adauga un comentariu