Local

Primăria Iaşi dă 400 mii euro pe 21 autobuze din Germania şi Olanda. Iată traseele pe care vor circula mijloacele de transport în comun

Publicat: 30 oct. 2020
Autobuze achiziționate de municipalitatea Iași

Lucrările la liniile de tramvai din municipiul Iaşi au făcut ca circulaţia acestor mijloace de transport în comună să fie afectată o perioadă de timp. În aceste condiţii, Primăria Iaşi, prin Compania de Transport Public (CTP), a decis achiziţia a 21 de autobuze second hand care vor circula pe traseele respective. Săptămâna viitoare vor ajunge primele autobuze din cele achiziţionate de municipalitate.

Acestea vor circula pe următoarele trasee:
1 bucată pe ruta 3A Dancu- Gară
1 bucată pe ruta 19 Canta- CUG 1
2 bucăţi pe ruta 29 Podu Ro[- Tome[ti
2 bucăţi pe ruta 28 Triumf- Dacia
1 bucată pe ruta 43 P`curari- CUG 1
2 bucăţi pe ruta 30 Canta- Bucium
1 bucată pe ruta 46 Pacurari- Bucium
2 bucăţi pe ruta Dacia- T`tara[i Sud

Alte 9 bucăţi vor ajunge ulterior. Acestea sunt destinate următoarelor trasee:

1 bucată pe ruta 27 Tătăraşi nord- Blocuri Ciurea
1 bucată pe ruta 30 Canta- Bucium
1 bucată pe ruta 36 Dacia- Breazu
1 bucată pe ruta 41 Blocuri Ciurea- Pia]a Mihai Eminescu
1 bucată pe ruta 42 Copou- CUG 1
2 bucăţi vro fi destinate pentru transportul elevilor pe traseul Breazu- Dancu.

Primăria Iași cumpără autobuze second-hand din cauza șantierelor

Edilii au comandat un număr de 21 de autobuze deja rulate. Un singur autovehicul va costa aproximativ 20.000 de euro. Vor acoperi traseele afectate de lucrările de reabilitare a liniilor de tramvai. Licitația va fi organizată la începutul lunii viitoare

Municipalitatea ieșeană cumpără autobuze second-hand ce vor intra în parcul auto al Companiei de Transport Public (CTP) Iași SA. Achiziția este realizată în contextul în care mai multe tronsoane de linii de tramvai au intrat în modernizare. În total, vor fi cumpărate 21 de autobuze care vor înlocui tramvaiele. Licitația va avea loc pe data de 05.10.2020. Valoarea investiției este de 1.942.500 euro, fără TVA. Un singur autobuz va fi cumpărat cu aproximativ 20.000 de euro.

„În prezent, Compania de Transport public Iași este în plin proces de înnoire a parcului de mijloace de transport: tramvaie, autobuze electrice și autobuze cu motoare cu ardere internă. Pentru aceasta, s-au desfășurat proceduri de achiziție la nivelul municipiului Iași, în urma cărora s-au încheiat contracte de achiziție. Termenele de livrare prevăzute în aceste contracte sunt destul de extinse (cuprinse între 1 an și 3 ani), ceea ce a generat situația în care CTP Iași nu reușește să acopere necesarul de mijloace de transport în exploatare conform planului de transport. În plus, în municipiul Iași, pe baza finanțărilor europene prin POR 2014-2020, sunt desfășurate mai multe proiecte de reabilitare a liniilor de tramvai, context în care circulația tramvaielor este suspendată, iar serviciul de transport public este prestat cu autobuze”, se arată în caietul de sarcini.

Autobuzele vor avea o garanție de doar 3 luni din partea furnizorului

Conform cerințelor, 12 autobuze cu podea joasă vor avea o lungime de 12 metri, în timp ce 9 autobuze vor avea 18 metri. Garanția cerută pentru fiecare unitate în parte este de minimum 3 luni. Autobuzele vor acoperi pe perioada lucrărilor următoarele tronsoane: 5 Drumuri – Nicoriță, Bucșinescu – Calea Chișinăului, Piața V. Săhleanu – Țuțora și 2 Băieți – Dancu.

„Autobuzele vor îndeplini obligatoriu condițiile prevăzute de legislația, reglementările și standardele din România. Standardele și reglementările vor fi aplicate în varianta valabilă la momentul semnării contractului. Ofertantul se obligă să aplice eventualele modificări necesare ca urmare a modificării legislației în vigoare în România, dacă acestea nu au putut fi prevăzute la data semnării contractului, pe baza celor convenite de comun acord cu furnizorul”, se mai arată în documentație.

Autovehiculele trebuie să fie dotate cu rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități, cu aer condiționat, minimum 3 uși pentru accesul călătorilor. Norma de poluare de minimum Euro 4.

Adauga un comentariu