Local

Primăria Iași investește 2 milioane de euro pentru stații de încărcare electrică. Când va fi semnat contractul

Publicat: 23 iun. 2022
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Primăria Iași investește 2 milioane de euro pentru stații de încărcare electrică. Când va fi semnat contractul
Săptămâna aceasta va fi semnat contractul de construcție a stațiilor electrice de încărcare ieșene

Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, a anunțat că în cursul acestei săptămâni speră să încheie contractul pentru a putea începe construcția stațiilor de încărcare electrică ieșene. Este vorba despre cele două stații care vor fi amplasate în Copou și în cartierul Tudor Vladimirescu.

Primarul Iașului a prezentat modul în care intenționează să continue modernizarea și digitalizarea mijlocului de transport în comun pe raza municipiului pe care-l conduce.

Când vor fi construite stațiile de încărcare electrică

Anunțate încă de la începutul anului trecut, după ce au trecut de faza de licitație, demarată pe 18 ianuarie 2022, stațiile electrice de încărcare devin o realitate din ce în ce mai palpabilă. Primarul Iașului, Mihai Chirica, a anunțat că speră ca, în timpul acestei săptămâni, să semneze contractul care le-ar permite începerea lucrărilor.

„Suntem în faza de semnare de contract pentru construirea de stații electrice pentru autobuzele electrice care trebuie să sosească la Iași. Sunt 2 stații de forță pe care le construim în Copou, respectiv în Tudor Vladimirescu”, a anunțat Mihai Chirica.

Este vorba despre o investiție de aproximativ 2 milioane de euro, bani proveniți din fonduri locale. După semnarea contractului, primarul speră ca stațiile să fie construite cât mai repede cu putință pentru a putea fi puse în funcțiune la venirea lotului de autobuze la finalul acestui an.

Când va veni primul lot de autobuze electrice

Anunțate încă din 2021, autobuzele electrice ar trebui să ajungă la Iași în toamna acestui an, după cum a menționat primarul Mihai Chirica. Recent, edilul a reiterat că primul lot de autobuze va ajunge până la finalul acestui an. Este vorba despre o serie de 20 de autobuze, de 12 metri lungime. Cel de-al doilea lot, de dimensiune redusă, de 10 metri, este așteptat în cursul anului viitor, 2023.

„Autobuzele electrice vor ajunge spre sfârșitul acestui an. Sperăm ca în primul lot să vină toate cele 20 de autobuze de 12 metri lungime. Vestea bună este că vom semna în această săptămână și contractul pentru executarea prizelor, a stațiilor de încărcare electrică de forță, cele 2, una din Copou, una din Tudor Vladimirescu pentru care am pus la dispoziție 2 milioane de euro. Și așteptăm în 2023 lotul 2 cu autobuzele de 10 metri pe care le vom folosi în special în zona centrală”, a explicat edilul Iașului.

Primarul a vorbit și despre tramvaiele Bozankaya. După ce, sâmbăta trecută, a ajuns cel de-al optulea tramvai Bozankaya, Mihai Chirica a anunțat că în perioada următoare ar trebui să ajungă cel de-al nouălea. Totodată, el a menționat și stadiul plăților pentru acest proiect.

„Am pregătit în acest moment plățile pentru primele 4 tramvaie. Urmează următoarele 2, iar al 7-lea va fi probabil plătit spre finalul lunii iulie. Tramvaiele trebuie să treacă printr-un proces de recepție foarte lung care presupune 500 de km în circulație cu călători, după care intră din nou în verificări. În cele din urmă se poate semna procesul verbal de recepție dacă toate lucrurile sunt în regulă și se poate înainta spre plată”, a explicat edilul Mihai Chirica, după ce a fost întrebat despre stațiile de încărcare electrică ieșene.

Comentarii
  • O galeata de vopsea sa marcati niste locuri verzi in cartiere costa mult, asa e? Voi vorbiti de milioane de euro si nu vopsiti niste locuri verzi….Vai de viziunea voastra, cu nistori si grigorasi care umbla numa dupa bani….

Adauga un comentariu