Economic Local

Primăria Iași modernizează parcul de la Teatrul Național, cu fântâni, jocuri de apă și lumini! Un platan va fi tăiat. Investiția este de peste 4 milioane de euro

Publicat: 27 nov. 2020
Primăria Iași a demarat licitația pentru modernizarea și reabilitarea esplanadei Teatrului Național
Parcul de pe esplanada Teatrului Național "Vasile Alecsandri"

Parcul de pe esplanada Teatrului Național „Vasile Alecsandri” va fi reabilitat. A fost lansată licitația pentru realizarea lucrărilor. Conform proiectului, o mare parte din vegetație va fi reorganizată. Primăria Iași va amenaja și o fântână arteziană cu jocuri de apă și lumini

Municipalitatea ieșeană pregătește modernizarea esplanadei Teatrului Național „Vasile Alecsandri”. Pe data de 18.12.2020 este programată licitația pentru execuția lucrărilor. Valoarea estimată a contractului este de 22.312.977, fără TVA, aproximativ 4 milioane de euro.

„Axul central va fi degajat și subliniat de o bandă de vegetație joasă, gazon și aranjamente floricole, cu lățimea de 12 m, însoțită de două alei cu lățimea de 3,5 m amplasate simentric față de ax; în zona centrală a esplanadei se va realiza în ax o fântână interactivă, de formă dreptunghiulară cu lățimea de 10,99 m și lungimea de 20,14 m, cu jocuri de apă și lumini; adiacent fântânii interactive din centru se va amplasa o gradenă circulară cu lățimea de 5,40 m și lungimea maximă de 30,64 m, gradena va asigura vizibilitate spre fântâna interactivă, spre catedrală și spre teatru; în dreptul zidurilor de sprijin ce se vor reface, între scările situate pe cele două alei laterale axului central, sunt prevăzute trei fântâni decorative succesive care subliniază axul central; pentru a primi lumină pe toată durata zilei, cele patru statui existente au fost reamplasate pe partea de nord-vest a traseului pietonal central cu fața spre sud-est”, se arată în caietul de sarcini.

De menționat că Primăria Iași încă nu a obținut avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice.

Reabilitarea parcului de la Teatrul Național va fi realizată în termen de 1 an

Conform proiectului, constructorul care va câștiga licitația trebuie să realizeze lucrările în termen de 12 luni de la data emiterii ordinului de începere. Suprafața totală a parcului este de 9.774 metri pătrați. Proiectul presupune și dotarea amplasamentului cu bănci, coșuri de gunori, corpuri de iluminat, pavilion expozițional cu pergolă, cișmea cu apă potabilă, poartă de acces iluminată led pentru aleile secundare etc. Conform proiectului tehnic, se va interveni și la vegetația din parc. În acest moment sunt plantați 225 de arbori foioși și arbori rășinoși. Din numărul total, 130 de exemplare vor eliminate. Se va interveni și la platani, 22 la număr, din care 15 exemplare sunt protejate de lege. Specialiștii au stabilit că un platan va fi tăiat, starea fitosanitară a acestuia fiind precară.

„Din punct de vedere peisagistic și dendrologic este necesară intervenția în majoritatea coronamentelor arborilor maturi pentru echilibrarea acestora prin îndepărtarea și eliminarea ramurilor uscate, a ramurilor de tip «furcă» intercalate sau suprapuse, a cioturilor uscate și a ramurilor rupte. Se recomandă eliminarea exemplarelor degarnisite și inestetice de la nivelul sitului, fie a celor aparținând grupei arbuștilor, fie a celor aparținând grupei de arbori, din diferite genuri, pentru descongestionarea vizuală a spațiului verde aferent esplanadei”, se mai arată în documentația procedurii.

Comentarii
 • Nu se poate sa nu taie Chirica macar un copac la cati a taiat pe Stefan cel Mare impreuna cu mentorul lui Nicita, iar acum vrea sa taie un Platan Englezesc specie protejata de lege fiind declarat monument al naturii.
  Unde sunt ONG-isti care faceau parada si tantam legandu-se cu lanturi de copacii din parc pe timpul lui Nichita si faceau gargara sforaitoare ca se distruge parcul, acum nu mai fac galagie ca sunt platiti de Chirica prin proiecte ale Societatii Civile.
  Unde sunt partidul ecologist si partidul verzilor din Iasi, dece tac, s-au astia apar numai la alegeri n-au treaba ca Iasul este cel mai poluat oras al Romaniei, n-au treaba ca Iasul nu are pacuri in cartiere si ca se taie in draci copacii in oras, nu astia au treaba cu ciolanul.
  Ieseni solicitati lui Chirica sa nu taie Platanul considerat monument al naturii.
  Proiectul poate fi facut si fara sa taie acest platan ocrotit de lege si vegetatia din parc

  Esplanada Teatrului Național din Iași – Wikipedia
  ”Esplanada cuprinde circa 255 arbori și reprezintă cel mai mare spațiu verde din centrul istoric al orașului. În interiorul parcului se găsesc circa 20 de platani monumentali (Platanus acerifolia), dintre care 15 exemplare sunt declarate monumente ale naturii.
  Flora din parc cuprinde 197 de exemplare de rășinoase (77%), restul fiind foioase. Plantația este considerată foarte tânără: 73% dintre plante au diametre de până la 20 cm, bucurându-se de o stare fito-sanitară bună sau foarte bună. [1] Există în scuar și 14 molizi argintii tineri (Picea pungens), arbori cu temperament de lumină plantați însă la umbră. [1]

  Parcul mai adăpostește circa 20 de platani englezești (Platanus acerifolia). Dintre aceștia, cele 13 exemplare din aliniamentul de pe strada I. C. Brătianu și două exemplare din interiorul parcului, lângă strada Agatha Bârsescu, sunt protejate prin lege, fiind declarate monumente ale naturii. [2] Zona mai cuprinde câteva exemplare monumentale, de exemplu în același aliniament de lângă strada Agatha Bârsescu, arbori care încă nu au fost incluși în lista plantelor protejate. Notabilă este și prezența în aria centrală a parcului a unei catalpe (Catalpa bignonioides) care impresionează prin înălțimea de 14 metri și diamterul trunchiului de 65 de cm.”

 • Orice investitie trebuie justificata prin necesitate si oportunitate. Ori este evident ca nu exista nici necesitate si nici oportunitate pentru ce vrea Chirica sa faca in acel parc. Mai mult, ce vrea sa faca este spre rau, nu spre bine.

  Atat timp cat Chirica va fi primar, Primaria va interveni in mod repetat si nenecesar in aceleasi locuri din zona centrala. Bani irositi in centru, in timp ce periferia este neglijata.
  Nu am fost la locale si acum imi pare rau. Dar la parlamentare ma duc. Nu-mi lace aroganta si autosuficienta PNL-ului la putere.

Adauga un comentariu