Local

Primăria Municipiului Iași: Probleme în distribuirea burselor elevilor la Colegiul „Costache Negruzzi”

Publicat: 23 sept. 2020
Primăria Municipiului Iași

Primăria municipiului Iaşi acuză faptul că bursele pentru elevi acordate Colegiului „Costache Negruzzi” din municipiul Iaşi nu au ajuns încă la beneficiari. Primarul Mihai Chirica acuză printre altele faptul că Elvira Rotundu, directorul instituţiei de învăţământ, s-a implicat mai mult în campania electorală pentru Consiliul Local Iaşi decât în problemele şcolii. Elvira Rotundu se află pe loc eligibil pe lista PSD Iaşi pe un loc în Consiliul Local, aceasta fiind pronovata de deputatul Camelia Gavrilă, candidatul social democrat la Primăria Iaşi.

Bursele pentru elevii Colegiului Negruzzi nu au ajuns la aceștia

La începutul lunii septembrie Primăria Municipiului Iași a distribuit către unitățile de învățământ preuniversitar tichetele valorice corespunzătoare burselor pentru 14.058 de elevi ieșeni, astfel încât reprezentanții unităților școlare să le poată înmâna beneficiarilor până la începerea noului an școlar, pe 14 septembrie.

Cu toate acestea, primarul Mihai Chirica a fost sesizat de către mai mulți părinți că la Colegiul Național „Costache Negruzzi” bursele nu au ajuns la elevi nici până acum, la mai mult de o săptămână de la începerea școlii. Situația este cu atât mai neplăcută și îngrijorătoare cu cât tichetele valorice, aferente celor 1.122 de burse de performanță, de merit și de studiu, precum și 9 burse de ajutor social, în valoare totală de 689.700 lei, au fost predate reprezentantului Colegiului pe 3 septembrie!

„Nemulțumirea și nervozitatea elevilor și părinților de la Colegiul «Costache Negruzzi» sunt perfect legitime, în condițiile în care nici până acum nu și-au primit bursele, spre deosebire de elevii de la celelalte unități școlare din municipiu. La rândul meu, vreau să trag un semnal de alarmă și să fac apel public la conducerea Colegiului să predea tichetele elevilor cât mai repede! Municipalitatea a făcut un efort financiar considerabil pentru a acorda aceste burse, elevii, la rândul lor, au muncit pentru a avea rezultate remarcabile și meritau să beneficieze la timp de acest sprijin, destinat în special achiziționării de îmbrăcăminte, rechizite și materiale didactice.

Sper că este vorba doar de unele disfuncții și scăpări organizatorice generate, poate, de emoțiile unui început de an școlar în condiții atipice și stresante, iar nu de o mostră gratuită de rea voință a directorului Colegiului, care este implicat în această perioadă, poate prea mult și în detrimentul școlii, în această campanie electorală…”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Peste 14.000 de elevi ieșeni au primit burse

Reamintim că în această lună Primăria Municipiului Iași a acordat, prin intermediul unităților de învățământ preuniversitar, burse pentru 14.058 de elevi ieșeni. Suma totală acordată astfel este 8.577.820 lei și acoperă contravaloarea burselor aferente perioadei ianuarie – august 2020. Elevii au primit sumele retroactiv, sub formă de tichete valorice, pentru o perioadă de șase luni (în cazul burselor de studiu, care se acordă doar pentru perioada în care se desfășoară cursuri) sau de opt luni (în cazul burselor de ajutor social, care acoperă și vacanța).

În ceea ce privește bursele de performanță, în cuantum de 130 de lei, au fost acordate 117 burse pentru locul I, 82 burse pentru locul II, respectiv 72 burse pentru locul III la etapele naționale ale olimpiadelor și concursuri școlare organizate de Ministerul Educației și Cercetării. De asemenea, au fost acordate 797 de burse de merit pentru elevii cu media generală 10 și 11.043 de burse pentru elevii cu media generală mai mică de 10. La acestea se adaugă 781 de burse de studiu în cuantum de 90 de lei, acordate elevilor cu media generală peste 7, nota 10 la purtare și venit lunar mediu pe membru de familie pe ultimele trei luni cel mult egal cu salariul minim pe economie.

Valoarea totală a acestor trei tipuri de burse a fost de 7.784.940 lei. O altă categorie avută în vedere de Primăria Municipiului Iași este cea a burselor de ajutor social în cuantum de 85 de lei, fiind acordate 947 de burse sociale (pentru orfani și copii cu venituri modeste) și 219 burse medicale, suma totală pentru acest tip de beneficiari pentru opt luni fiind de 792.880 lei.

Toate bursele au fost date sub formă de tichete valorice și sunt valabile pe o perioadă de un an de la data eliberării acestora. Tichetele valorice nu pot fi utilizate pentru achiziționarea de produse alcoolice și tutun și nici nu pot fi transformate în bani.

Comentarii
 • gresit domnule primar
  liceul negrutii nu este singurul care nu a dat aceste tichete valorice elevilor
  aproape toate liceele nu au dat aceste burse pana acum
  cred ca va deranjeaza mai mult faptul ca directoarea este candidata la consiliul local din partea psd
  va rog sa luati masuri si cu celelalte scoli

 • gresit domnule primar
  liceul negrutii nu este singurul care nu a dat aceste tichete valorice elevilor
  aproape toate liceele nu au dat aceste burse pana acum
  cred ca va deranjeaza mai mult faptul ca directoarea este candidata la consiliul local din partea psd
  va rog sa luati masuri si cu celelalte scoli

 • La Colegiul Wurmbrand copiii nu beneficiaza de burse? Sau ei nu merit sa fie ? Sau parintii lor nu cotizeaza la taxe si impozite? Nu participa la concursuri, la olimpiade? Orice copil care se incadreaza in criteriile de acordare a unei burse ar trebui sa o primeasca ! Singur criteriu ar trebui sa fie cel al notelor si meritelor scolare.

 • De premiile aprobate pentru elevii care au obtinuta media 10 la Bacalaureat si Evaluarea nationala nu spune nimic guvernul
  Sau acei elevi sunt prea putini ca sa conteze in campania electorala?

Adauga un comentariu