Economic Local

Primarii din județul Iași s-au întâlnit cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. Primar: „A venit, a prezentat, iar problemele noastre au rămas toate ale noastre”

Publicat: 05 aug. 2022
_____ Vizualizări 5 Comentarii
Primarii din județul Iași s-au întâlnit cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Marcel Boloș. Primar A venit a prezentat iar problemele noastre au rămas toate ale noastre
Primarii din Iași s-au întâlnit cu ministrul Marcel Boloș

Primarii din județul Iași care au vrut să discute cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, au fost prezenți la întâlnirea organizată ieri la Casa Muzeelor. Tema principală de discuție a fost despre oportunitățile de finanțare prin POR (Programul Operațional Regional) și PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență). Au participat și reprezentanți ai BRCT (Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră) și ADR (Agenția pentru Dezvoltare Regională) Nord–Est. Ședința a durat câteva ore, iar primarii spun că au nevoie de mulți bani pentru a moderniza județul Iași.

„S-a discutat despre măsurile de finanțare. Concluzia e că, dacă nu vor face un ghid pentru toți cei care vor să ia fonduri europene, rata absorbției nu va fi mare. Noi avem consultanți buni cu care putem face proiecte. La noi în comună nevoile cetățenilor sunt mari și niciodată nu o să fie satisfăcute sută la sută. Vrem să facem trotuare, să punem covoare asfaltice, să aducem apă și gaz peste tot în comună, să avem canalizare acolo unde nu am reușit să ajungem cu conductele. Proiectul meu de suflet este cel cu trotuare și acces la proprietăți și gazon, astfel încât comuna să arate ca în Elveția. Cu asfaltarea suntem undeva la 65 la sută din suprafața totală. Avem un drum care face legătura cu Romanul și, după ce s-a prăbușit podul de la Luțca, oamenii trec pe la noi prin comună. Era un drum care nu manifesta interes, dar acum că avem legătura cu Neamțul trebuie să grăbim proiectul de asfaltare”, susține Anton Anti, primarul comunei Butea.

Primarii din județul Iași  care s-au întâlnit cu Marcel Boloș au nevoie de finanțări

Nu toți primarii din cele 98 de comune din județ au fost la întâlnirea cu Marcel Boloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, fiind prezenți doar 50. Cei care nu au reușit să ajungă la ședință spun că au fost ocupați cu proiectele derulate în comună. Primarii comunei Probota, Constantin Zamisnicu, sau Aroneanu, Benoni Moruzi, nu au ajuns la ședința cu ministrul Marcel Boloș, pentru că au mulți subordonați în concediu și au preluat din atribuțiile lor pe perioada în care sunt plecați.

„Eu am oameni plecați în concediu și trebuie să le țin locul”, spune Constantin Zamisnicu, primarul comunei Probota. Primarii spun că au nevoie de finanțări pentru diverse proiecte.

„Avem un proiect depus pentru 2 km de piste pentru biciclete și sperăm să reușim să îl implementăm. Prin PNRR l-am depus. Clădiri de reabilitat nu mai avem, drumurile sunt făcute prin proiectele de pe «Anghel Saligny». Avem investiții de vreo 9 milioane de euro pentru modernizarea drumurilor”, susține Paul Mursa, primarul comunei Plugari.

Primarii din Iași s-au întâlnit cu Marcel Ciolacu, președintele PSD, la începutul acestui an.

Primar: „Ministrul a venit, a prezentat, iar problemele noastre au rămas toate ale noastre”

Doleanțele primarilor legate de ghidurile de finanțare au fost publicate pe grupul primarilor din județ care au fost transmise către Ministerul Fondurilor Europene cu o seară înainte de a veni ministrul la Iași. Unii primari nu cred însă că problemele lor vor fi luate în seamă.

„S-a discutat despre posibilitatea accesării de fonduri europene, prin PNRR. La noi, în comuna Tomești, e nevoie de multe finanțări. Asfaltările de drumuri nu sunt incluse în programele prezentate, numai apă-canalizare. Proiectele pe gaz nu sunt incluse nici ele. Noi știam ghidurile și ce este eligibil dinainte de această ședință. Foarte mult s-a pus accent în noile programe pe componenta de eficientizare energetică, cu panouri fotovoltaice. Dar o să fie nebunie și aici, pentru că nu sunt pe stoc panouri la firmele din domeniu și, chiar dacă se accesează fonduri pentru câmpuri cu panouri fotovoltaice, o să dureze până vor fi implementate. După ce s-a discutat despre programe, fiecare primar a spus problemele lui. Ministrul a venit, a prezentat, iar problemele noastre au rămas toate ale noastre”, spune Ștefan Timofte, primarul comunei Tomești, din zona metropolitană a Iașului.

În urmă cu o săptămână, a fost la Iași și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Pe de altă parte, primarii din județul Iași mai spun că se mai gândesc dacă vor depune proiecte pentru obținerea finanțărilor pentru parcurile fotovoltaice.

Comentarii
  • Printre cei prezenti la intilnire a fost si Misu Pintilei, fostul gabor sef. Dom’ke, da nimeni, absolut nimeni nu l-a bagat in seama. El ar fi vrut sa mai discute cu unul, altul dar toti îi întorceau spatele

  • Pai aia care i-au intors spatele au neveste acasa si Misu e tare iubaret. Pai Misu si-a footot pina si fina, ce nu stiati?

  • misu pintilie o rusine de om…..un linge coor . iar primarii nu au fost ca”e in concediu” permanent….verioficati in teritoriu

  • Publicati lista celor prezenti, cei interesati sa faca ceva in urbea lor si noi va vom spune cat de ocupati erau cei absenti in comuna lor. Sa strangem latul in jurul putorilor.

Adauga un comentariu