Actualitate

Primarul din Piatra Neamţ, devastat de situația de la Spitalul Judeţean: „E un Colectiv. E o tragedie”

Publicat: 14 nov. 2020
Andrei Carabelea, primar Piatra Neamț

Andrei Carabelea, primarul municipiului Piatra Neamţ, se află la locul incendiului de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, unde 10 pacienţi internaţi la Terapie Intensivă au murit. Edilul a avut o intervenţie telefonică la Digi 24, unde a afirmat că este un eveniment asemănător tragediei din clubul Colectiv din 2015.

„Pacienţii aflaţi în stare gravă sunt în curs de stabilizare pentru a fi trimişi la Iaşi. Despre cauze nu putem vorbi decât ca presupuneri. Cei de la ISU fac verificări şi vor comunica public. Au fost chemaţi medici de acasă. E un Colectiv. E o tragedie. Chiar am văzut un domn care îşi recunoştea mama. Sunt două saloane de Terapie Intensivă. Într-un salon au fost flăcări, în celălalt a migrat fumul”, a declarat primarul.

Conducerea Spitalului Județean din Piatra Neamț a decis să-i transfere pe pacienții ATI care se aflau lângă salonul care a luat foc. Mai multe autospeciale de la Iași au plecat la Piatra Neamț pentru a-i lua pe bolnavi. Tot la Iași este transferat și medicul de gardă care a încercat să-i salveze pe pacienții morți în incendiul de la ATI.

O ambulanță SMURD cu medic și o autospecială pentru transport victime multiple de la ISU Iași se deplasează către Piatra Neamț, pentru transportul victimelor la Spitalul Județean Iași. În funcție de evoluția situației, unii pacienți ar putea fi transferați la alte spitale din regiune, printre cele vizate fiind Spitalul din Bârlad.

Incendiul de la spitalul din Piatra Neamț a fost stins, iar primele evaluări arată că, probabil, incendiul a fost provocat de un scurt circuit la echipamentele medicale.

În urma incendiului, șapte persoane au decedat, un pacient prezintă semne vitale slabe, iar medicul de gardă are arsuri de gradul II și III pe 80% din suprafața corporală.

Dosar penal pentru ucidere din culpă după incendiul de la ATI

Parchetul General a decis să deschidă un dosar penal pentru ucidere din culpă după incendiul de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ.

Iniţial, dosarul a fost deschis de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ, ancheta fiind preluată apoi Parchetul General.

„Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va prelua ancheta în cazul incendiului de la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ. Cauza a fost înregistrată iniţial pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ, care s-a sesizat din oficiu, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă”, anunţă Parchetul General.

Sâmbătă seară, în jurul orei 18,30, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a avut loc un incendiu care a afectat secţia de ATI unde erau internaţi, în două saloane, 17 pacienţi.

Medicul Liviu Harbuz, declarații cutremurătoare

Liviu Harbuz, medic de la Piatra Neamț, a oferit detalii cutremurătoare privitoare la situația din teren.

Într-o intervenție la Antena 3, medicul Liviu Harbuz, care a ajuns la Spitalul Județean din Piatra Neamț, a oferit detalii privitoare la situația din teren:

Aici este iadul pe pământ. Sunt zece morți, a fost un incendiu pe secția ATI. Sunt trei doctori răniți, unul are arsuri de gradul 2 pe 80% din suprafața corpului și tocmai a fost transferat la Iași. Aici sunt cozi de ambulanțe, au venit și ambulanțe cu accident rutier care stau la coadă. Este infernal.

E o coadă de ambulanțe, sunt ambulanțe pentru transfer pentru cei rămași pe secție, dar sunt și foarte multe ambulanțe cu pacienți CVOID-19 pentru că spitalul este suport COVID-19.

Secția ATI a ars toată, nu mai există locuri. Oameni ăștia care sunt aduși, nici nu înțeleg de ce mai stau la coadă aici, la coadă de ambulanță. au venit ambulanțe de la Bacău și întrebau presa ce să facă. Coada a depășit 14 mașini în acest moment. Prefectul a venit imediat, cei de la ISU, primarul orașului au fost prezenți încă de la început, dar în astfel de situații de criză, haosul e prezent și sunt oameni care mor cu zile.

Probabil încă sunt probleme în spital, oamenii sunt traumatizați, au venit și aparținători ai celor care au murit, e o situație de coșmar.

Adauga un comentariu