National

Primarul din Sfântu Gheorghe este acuzat că ar pune condiții pentru amplasarea bustului lui Mihai Eminescu

Publicat: 22 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primarul din Sfântu Gheorghe este acuzat că ar pune condiții pentru amplasarea bustului lui Mihai Eminescu
Organizația civică menţionează că nu va renunţa la intenţia de a amplasa un bust al poetului naţional Mihai Eminescu în municipiul Sfântu Gheorghe

Conducerea organizației Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) îl acuză pe primarul din municipiul Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, de şantaj şi discriminare. Se pare că edilul a condiţionat cererea de edificare a unui bust al poetului Mihai Eminescu de retragerea unor procese înaintate de către organizaţia civică, relatează Agerpres.

„Constatăm cu dezamăgire că atitudinea primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, continuă să fie una discriminatorie şi jignitoare la adresa comunităţii româneşti din municipiul reşedinţă a judeţului Covasna (…) Adept al unui discurs şi al manifestărilor naţionalist-separatiste, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, instituţie publică care ar trebui să aibă o conduită echilibrată şi perfect simetrică cu toţi membrii comunităţii indiferent de naţionalitatea sau etnia căreia îi aparţin, şantajează pur şi simplu FCRCHM cu retragerea a două cauze aflate pe rolul instanţelor de judecată în care autoritatea locală, în situaţii cu obiect diferit dar care vizează o atitudine perfect identică cu aceasta, are calitate de pârât, iar FCRCHM calitate de reclamant”, se arată într-un comunicat de presă, remis luni, 21 noiembrie, AGERPRES de către FCRCHM.

O organizație civică îi aduce acuzații primarului din Sfântu Gheorghe

Potrivit comunicatului organizaţiei civice, poziţia adoptată de către primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad reprezintă o gravă formă de şantaj.

„Acest şantaj al unei autorităţi a administraţiei publice asupra unui petent, în care leagă eventuala soluţionare favorabilă a unei solicitări juste, de retragerea a două cereri de chemare în judecată şi refuză soluţionarea legitimă şi nediscriminatorie a unui demers, solicitat similar unui demers privind un poet maghiar, pe motivul că ne-am opus şi am câştigat în instanţă în diferite speţe, este de o gravitate ce nu poate rămâne nesancţionată proporţional. Acest răspuns duce la constrângerea unor forme legitime şi constituţionale de apărare a drepturilor, precum libertatea de petiţionare şi liberul acces la justiţie”, se afirmă în comunicat.

Reprezentanţii organizației civice menţionează de altfel că nu vor renunţa la intenţia de a amplasa un bust al poetului naţional Mihai Eminescu în municipiul Sfântu Gheorghe, astfel încât „poetul tuturor românilor să poată fi omagiat aşa cum se cuvine”.

Conducerea Forumului a ţinut să menționeze că FCRCHM reuneşte peste 45 de asociaţii şi fundaţii din Covasna, Harghita şi Mureş şi reprezintă „principalul for non-guvernamental al românilor din cele trei judeţe”, în pofida faptului că nu este considerat „reprezentantul legitim al comunităţii româneşti” de către autorităţile locale.

Toate aceste acuzații vin în contextul în care FCRCHM a solicitat recent Primăriei Sfântu Gheorghe un teren pentru amplasarea unui bust al poetului naţional Mihai Eminescu, la scurt timp după ce autorităţile locale au anunţat că, anul viitor, vor ridica o statuie în mărime naturală a poetului maghiar Petofi Sandor, pentru a marca 200 de ani de la naşterea acestuia.

De altfel, cu acest prilej reiterăm faptul că în acest an, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi a organizat, cu ocazia comemprării a 133 de ani de la trecerea în nefiinţă a poetului naţional Mihai Eminescu, un eveniment intitulat „Eminescu să ne judece!”.

Ce a răspuns primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad

Răspunzând solicitării, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Antal Arpad a declarat că de fapt el nu are nimic împotriva realizării acestei statui şi amplasării ei pe teritoriul municipiului, însă refuză să intre în parteneriat cu Forumul Civic al Românilor, pe motiv că obstrucţionează „interesele oraşului”.

„Am trimis o adresă către forum (…) în care am spus că îl respect pe Mihai Eminescu, că nu am, în principiu, absolut nici o problemă în a găsi un loc unde să fie amplasată o statuie a lui Mihai Eminescu, nu am nici o problemă să finanţăm, ca Primărie, acest lucru, însă, pentru a putea sta la masă să discutăm aceste aspecte, condiţia prealabilă este să fie retrase acele procese care au fost intentate împotriva municipiului Sfântu Gheorghe, împotriva intereselor municipiului. Şi am exemplificat cu două exemple concrete, pentru că aici vorbim foarte clar despre faptul că acest forum face demersuri împotriva intereselor oraşului Sfântu Gheorghe, în general şi a comunităţii maghiare, în special. Şi asta solicit de la ei, să retragă aceste procese şi atunci putem sta să discutăm, oricând uşa mea este deschisă (…) Nu este şantaj, aici vorbim despre un parteneriat (…) şi nu pot să accept ca partener pe cineva care ne atacă în fiecare zi”, a afirmat Antal Arpad.

Edilul din Sfântu Gheorghe a precizat că este vorba despre procesul împotriva transferării bazei sportive din cartierul Simeria din domeniul public al statului în cel al Primăriei, respectiv cel ce vizează steagul oraşului.

Într-un context diferit, amintim faptul că vineri, 18 noiembrie, președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), Kelemen Hunor s-a întâlnit cu premierul Ungariei, Viktor Orban și i-a cerut sprijin pentru aderarea României la Spațiul Schengen.

Cu toate acestea, organizația civică își continuă acuzațiile asupra primarului din Sfântu Gheorghe, care ar pute condiții pentru amplasarea unui bust al poetului național Mihai Eminescu.

Adauga un comentariu