Local

Primarul Mihai Chirica anunţă închiderea Pieţei Independenţei. Ce se întâmplă cu activitatea în Hala Centrală și celelalte piețe. Rata de incidență a municipiului Iași

Publicat: 08 nov. 2020
Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica

Edilul Mihai Chirica a făcut declaraţii de ultima oră duminică, 8 noiembrie 2020. Primarul Municipiului Iaşi susţine că Piaţa de pe Bulevardul Independentei se va închide. Acesta a precizat de asemenea că a făcut un apel la Poliţia Locală pentru a întări măsurile de respectare a normelor impuse în contextul actual al pandemiei cu noul coronavirus. Astfel, cei care nu poartă masca, mănuşi de protecţie, nu au marfă acoperită şi nu pot dovedi cu documente provenienţa mărfii vor fi sancţionaţi.

Decizia vine în contextul în care rata de incidență a municipiul Iași a depășit 3 cazuri la mia de locuitori. Raportul oficial al incidenţei Covid-19 pe municipiul Iaşi în ultimele 14 zile este 3,55. În municipiul Paşcani, rata cazurilor la 1000 loc. este 1,50. În celelalte oraşe din judeţ, Podu Iloaiei, Tg. Frumos şi Hârlău, este zero (niciun caz de îmbolnăvire în ultimele două săptămâni).

Mihai Chirica face un apel către ieşeni şi le recomanda respectarea normelor sanitare deoarece acestea s-au înăsprit din cauza creşterii numărului cazurilor de infectare cu noul coronavirus pe raza teritoriului judeţului Iaşi, şi nu numai.

„Din fericire, Iaşul nu prea are mari probleme cu ce înseamnă activitatea în pieţe, că marea lor majoritate sunt deschise şi nu se pune problema închiderii sub nicio formă a acestora. De altfel, aţi văzut şi piaţa de duminică de produse agroalimentara este în funcţiune în acest moment în piaţă de pe Ştefan cel Mare. Am făcut apel de dimineaţă la Poliţia Locală pentru întărirea măsurilor de respectare a condiţiilor sanitare. Am găsit în continuare persoane care vindeam la tarabă, fără mască, nu aveau marfa acoperită, nu purtau mănuşi de protecţie, nu au putut să ne prezinte documente privind provenienţa mărfii şi multe alte neajunsuri. De aceea fac un apel, să înţeleagă toată lumea, că întărirea acestor măsuri sunt strâns legate de creşterea numărului de infectări. Piaţa Independenţei era de altfel o piaţă ştearsă, nu mai avea mare lucru în interiorul ei. Acolo nu erau producători, marea majoritatea erau distribuitori ai unor produse luate din sistem en gros şi se va închide”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Activitatea în complexul Hala Centrală

Edilul Mihai Chirica susţine că activitatea din complexul comercial Hala Centrală va continua în mare parte afară, a comercianţilor de flori şi brânzeturi. Astfel, în partea deschisă a complexului se va recomanda respectarea normelor sanitare, şi anume obligativitatea purtării măştii de protecţie şi păstrarea distanţei sociale dintre persoane de cel puţin 1,5 m.

„Piaţa Hala Centrală are o parte deschisă şi care va funcţiona în continuare. Am recomandat de ieri că şi celelalte tarabe să fie scoase afară pentru că prezintă loc, loc este suficient. Iar partea de comerţ se poate petrece sub statutul unui comerţ, sunt magazine la fel ca într-un mall, complex comercial cu măsuri de distanţare socială cum se întâmplă în partea de comerţ. Vremea ne mai lasa să ieşim cu florile afară. Frigetele celor cu brânzeturi nu pot fi ţinute afară, dar dacă temperaturile scad nici nu mai avem nevoie de ele, şi putem vinde produsele lactate afară.

Hotărârea CJSU Iași

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași, constituit prin Ordinul nr. 374/30.10.2020 al Prefectului județului Iași, întrunit în ședință extraordinară în data de 08.11.2020;

În temeiul art. 22, lit. b din O.U.G. nr. 21/15.04.2004, privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de urgență, aprobată prin Legea nr. 15/28.02.2005, cu completările și modificările ulterioare, a H.G. nr. 1491/09.09.2004 privind aprobarea Regulamentului cadru privind structura organizatorică, atribuțiile, funcționarea și dotarea comitetelor și centrelor operative pentru situații de urgență;

În conformitate cu Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19;

În temeiul prevederilor Legii nr. 136 din 18.07.2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic;

Având în vedere Hotărârea de nr. 52/2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență;

Având în vedere faptul că evaluarea realizată în baza factorilor de risc prevăzuți la art. 3, alin. 4 din Legea 55/2020, indică necesitatea menținerii unui răspuns amplificat la situația de urgență determinată de răspândirea noului coronavirus;

Având în vedere radiograma MAI nr. 650578/07.11.2020;

Având în vedere Hotărârea de Guvern nr. 856/14.10.2020, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19;

Având în vedere Hotărârea de Guvern nr. 935/05.11.2020, pentru modificarea și completarea anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea de Guvern nr. 856/14.10.2020, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 emite prezenta

HOTĂRÂRE:

Art. 1 Începând cu data prezentei hotărâri se dispun următoarele măsuri privind activitatea piețelor agroalimentare de pe teritoriul județului Iași, pentru asigurarea accesului producătorilor agricoli autohtoni :

(1) în toate piețele agroalimentare, aflate în spațiu închis, se vor rabata pereții sau geamurile în vederea reducerii infecțiilor cu noul coronavirus, cu respectarea normelor de protecție sanitară. 

(2) în cazul în care nu pot fi îndeplinite condițiile impuse la art. 1, alin. 1 din prezenta hotărâre, mesele vor fi alocate producătorilor agricoli în spațiile publice, pe aleile sau pe străzile din proximitatea piețelor, cu restricționarea accesul auto în spațiile respective.

(3) în cazul în care nu pot fi îndeplinite condițiile impuse la art. 1, alin. 1 și 2, se vor organiza piețe agroalimentare în aer liber pe alte amplasamente, cu anunțarea în prealabil a producătorilor agricoli autohtoni și a cumpărătorilor. 

Art. 2  Măsurile stabilite la art. 1 din prezenta hotărâre se aplică pe întreaga perioadă a stării de alertă pe teritoriul României. 

Art. 3 Respectarea aplicării măsurilor prevăzute la art. 1 din prezenta hotărâre se urmărește de către structurile Ministerului Afacerilor Interne. 

Art. 4 Comitetele Locale pentru Situații de Urgență au obligația informării producătorilor agricoli autohtoni care desfășoară activitățile menționate în prezenta hotărâre, despre măsurile adoptate. 

Art. 5  Inspectoratul pentru Situații de Urgentă ”Mihail Grigore Sturdza” al județului Iași, prin Secretariatul Tehnic Permanent al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași va transmite prezenta hotărâre membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași. 





Comentarii
Adauga un comentariu