Local

Primarul Mihai Chirica: „Iașul are și va avea termoficare!”

Publicat: 06 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primarul Mihai Chirica Iașul are și va avea termoficare

Edilul municipiului Iași Mihai Chirica, a declarat anumite aspecte juridice legate de funcționarea Centralei Electrice de Termoficare (CET) Iași. Acesta a acordat detalii tehnice referitoare la investițiile majore făcute în sistem.

„Iaşul are şi va avea termoficare încă mulţi de acum încolo. Avem unul dintre cele mai performante sisteme de termoficare din România şi aşa vom rămâne”, a declarat primarul Mihai Chirica în debutul unei conferinţe de presă susţinute vineri, 6 decembrie, la Palatul Roznovanu.

Întrevederea cu reprezentanţii Mass-media a avut ca scop principal lămurirea unor aspecte juridice legate de funcţionarea Centralei Electrice de Termoficare (CET) Iaşi, precum şi furnizarea de detalii tehnice privind investiţiile masive făcute în sistemul de producere şi distribuţie a energiei termice. În final, primarul Mihai Chirica a dat populaţiei asigurări ferme că furnizarea agentului termic nu este pusă în pericol sub nicio formă, dimpotrivă, stocurile de combustibil fiind disponibile pentru următoarele două sezoane de iarnă.

În expunerea sa, primarul Mihai Chirica a făcut o informare detaliată privind avatarurile juridice prin care au trecut bunurile CET Iaşi.

Astfel, joi, 5 decembrie 2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea de revizuire introdusă de Municipiul Iaşi în Dosarul 1137/1/2019. Obiectul revizuirii l-a constituit contradictorialitatea a două hotărâri judecătoreşti pronunţate tot de Înalta Curte în dosarul CET şi anume: decizia nr. 4987 din 20 noiembrie 2018 în Dosarul nr. 581/99/2015 şi decizia nr. 649 din 21 martie 2019 in Dosar nr.629/99/2012.

Astfel, prin hotărârea definitivă pronunţată de Înalta Curte în dosarul nr. 581/99/2015, Înalta Curte a respins acţiunea introdusă de CET şi a admis apărările Municipiului Iaşi în sensul că a reţinut faptul că toate bunurile reglementate de contractul de concesiune sunt supuse priorităţii interesului public şi că, potrivit contractului de concesiune, la încetarea acestuia, CET, în calitate de concesionar, are obligaţia de a restitui bunurile de retur în deplină proprietate, în mod gratuit şi liber de orice sarcini, această clauză reprezentând titlul în baza căruia bunurile au fost predate de către Municipiul Iaşi, fără ca acesta să plătească vreo despăgubire.

După pronunţarea acestei hotărâri judecătoreşti, tot Înalta Curte s-a pronunţat în dosarul nr. 629/99/2012, care a avut ca obiect acţiunea în revendicare introdusă de Municipiul Iaşi împotriva CET, această acţiune fiind respinsă. Valoarea bunurilor revendicate a fost apreciată în instanţă ca fiind de 69.860.039 lei.

Este important de subliniat faptul că, prin decizia în cauză, Înalta Curte nu a instituit un titlu executoriu în favoarea CET, ci doar a respins revendicarea Municipiului Iaşi.

În condiţiile date, cel mai important aspect de subliniat este faptul că, deşi s-a respins acţiunea în revendicare, Înalta Curte a statuat definitiv şi irevocabil în favoarea Municipiului Iaşi că toate investiţiile care fac obiectul programelor de investiţii aparţin domeniului public, sunt de utilitate publică, sunt supuse priorităţii interesului public şi CET este obligat să le predea Municipiului Iaşi ca bunuri ce fac parte din domeniul public al unității administrativ – teritoriale.

„Toate investiţiile care fac obiectul programelor de modernizare aparţin domeniului public. Toate sunt trecute în contabilitatea Primăriei şi sunt în patrimoniul dat în concesiune şi evidenţa contabilă a operatorului Veolia Energie, care are obligaţia să le exploateze şi să le returneze la sfârşitul contractului”, a arătat primarul Mihai Chirica.

Mai multe amănunte mâine, 7 decembrie 2019, în Cotidianul Bună Ziua Iași.

Adauga un comentariu