Local

Primarul Mihai Chirica susţine o conferinţă de presă după ce bugetul Iaşului a picat la vot – Live Video

Publicat: 22 apr. 2021
Mihai Chirica susține o conferință de presă la Palatul Roznovanu
Mihai Chirica susține o conferință de presă la Palatul Roznovanu

Astăzi, 22 aprilie 2021, a avut loc o ședință extraordinară a Consiliului Local la Palatul Roznovanu care a durat aproximativ opt ore. Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica va susține o conferință de presă de la ora 22.15 în care va oferi primele declarații după ce bugetul Iaşului a picat la vot.

Update 22.16: Conferința de presă a început.

„Vreau să comunicăm în această seară ce s-a întâmplat în ședința publică de aprobare a bugetului local pentru anul 2021. După o dezbatere de peste 10 ore în care toți ne-am implica, toți cei prezenți, în încercarea de a găsi soluțiile cele mai fiabile pentru bugetul local al anului în curs, alianța toxică USR-PLUS, alături de PSD, a blocat în totalitate funcționarea orașului nostru. Vreau în primul rând să mulțumesc public tuturor consilierilor locali ai Partidului Național Liberal, prezenți aici, și cei ai Partidului Mișcarea Populară care alături de amendamentele pe care le-au susținut și le-au aprobat, au aprobat în cele din urmă și bugetul local fără a putea primi o majoritate necesară datorită votului pe care l-au exercitat USR-PLUS și respectiv PSD și astfel au blocat funcționarea orașului nostru.

Votul împotriva bugetului local nu este împotriva unui partid politic. Lucru pe l-am exprimat de fiecare dată. Este votul împotriva ieșenilor. Ieșenii au votat în septembrie 2020 pentru o viață mai bună. Ieșenii au votat pentru continuarea programelor de dezvoltare, pentru atragere de fonduri europene, pentru a avea un mediu curat, pentru a putea să avem o viață în care să ne realizăm atât noi cât și copiii noștri, dar astăzi USR-PLUS a dat lovitura de grație și s-au aliat împreună cu PSD. Nici Dragnea nu a reușit să frâneze atât de mult municipiul Iași cum a reușit USR astăzi.

Practic alianța de la București de guvernare locală nu există la Iași. Există doar o bătălie politică împotriva ieșenilor. Îmi cer mii de scuze pentru toți cei care ați votat USR Plus. Nu ați procedat corect. Îmi pare foarte rău! Poate și datorită nouă v-ati lasat înșelati. Începând din această seară orașul Iași intră într-o altă eră. Este era întunericului care a fost aruncat, pot spune cu nesimțire, din cauza votului pe care l-au prestat cele două partide. Concret conform legilor din România nu se mai pot aproba niciun fel de transferuri financiare pentru niciuna dintre activități. Deci nu mai putem plăti indemnizațiile pentru acei aproape 12.000 de oameni cu probleme, cu handicap și însoțitorii lor. Nu mai putem susține educația. Nu mai putem transfera nicio sumă pentru nicio școală din Iași. Nu mai putem susține centrele de vaccinare. Un lucru extraordinar de grav și chiar împotriva derulării normale a Statului Român. Transportul public este blocat. Nu mai am angajament de plată pentru ei. Proiectele în curs de derulare sunt blocate și nu mai putem angaja alte proiecte europene. Cele 32 de tramvaie nu mai putem să le plătim să vină în țară. Nu mai putem plăti autobuzele. Nu mai putem plăti lucrări. Siguranța ieșenilor este în pericol. Iluminatul public nu mai are resurse. Termoficarea nu mai poate fi susținută. Spațiile verzi, curățenia și toate proiectele de infrastructură. Votul împotriva bugetului ne aruncă cu zeci de ani în urmă. Nu a fost niciodată o etapă atât de grea în istoria acestui oraș. Dragi ieșeni, am muncit împreună cu colegii mei, atât politic și administrativ, zeci, chiar sute de ore pentru a găsi soluții pentru fiecare propunere a tuturor partidelor din Consiliul Local.

S-a încercat să se găsească în limita prevăzută de lege ca toate propunerile lor să fie aprobate și tot ce a fost propus legal Partidul Național Liberal a găsit soluții și a aprobat, împreună cu PMP. Din păcate, după o dezbatere de zece ore, amendament cu amendament, în acre cele mai multe amendamente au fost ale lor, 21 de amendamente ale USR și peste 20 ale PSD și doar șapte amendamente ale PMP și cinci ale PMP, doar atât, după ce au fost aprobate, pentru care s-au alocat resurse de milioane de euro, au votat împotriva Iașiului. Îmi este foarte greu să fac o prognoză ce va urma, dar aș vrea să știți cine astăzi nu a fost cu voi:

 • Anastasiei Ionuț Daniel
 • Finkelștain Diana
 • Hușanu Iulian
 • Pleșu George
 • Popescu Andrei Vasile
 • Nicolau Iulian
 • Roșu Ana Raluca
 • Timofciuc Răzvan

Toți consilieri ai USR-PLUS. Nu are nicio justificare votul politic al PSD, pentru că niciodată PSD, nici măcar atunci când a avut mandate mai puține față de alte partide, nu a votat împotriva bugetului local, ci a găsit soluții, pentru că erau oameni responsabili, față de oraș și față de familiile lor. Au votat împotriva acestui buget:

 • Balanișcu Bogdan Radu
 • Crucianu Teodor Bogdan
 • Dalban Costel Marian
 • Laicu Ovidiu Mugurel
 • Rotundu Elvira

Toți membrii consiliului local din partea Partidului Social Democrat. Asta arată foarte clar că Iașul nu va putea să mai susțină niciun fel de program de dezvoltare și, de altfel, nicio altă activitate socială.

Nu știu ce vom face în continuare. Vom căuta soluții. Îmi este foarte greu să le transmit tuturor celor peste 5 000 de angajați din structurile de servicii publice că nu-și vor ridica salariul pentru Paște, mi-este foarte greu să vă spun că s-ar putea, de Paște, să nu avem apă caldă menajeră, că s-ar putea să nu avem iluminat și forțele de ordine să nu fie lângă bisericile, pe care trebuie să le păzească pentru a împiedica pandemia și a asigura ordinea pentru sfintele sărbători pascale. Aceasta este situația. Nu am remușcări, nici eu și nici colegii mei de partid, pentru că am făcut tot ceea ce a fost posibil . Ne-am umilit în fața acestor oameni, ca să voteze bugetul orașului Iaș. Și în cele din urmă, cu rânjetul pe buze, doamna Cosette Chichirău le-a ordonat, într-o manieră dictatorială să nu voteze bugetul. De pe vremea comunismului nu am mai trăit așa ceva. Eram adolescent, am văzut multe lucruri ireale, credeam că nu am să le mai văd vreodată în România. Din păcate ei sunt cea mai mare otravă a acestui stat. De astăzi începe lupta! PNL nu va ceda sub nicio formă. Toți cei care nu au ținut cont, de faptul că era termenul limită pentru aprobarea bugetului și ne-au tratat într-o manieră jignitoare, într-o dezbatere de peste 10 ore, după care s-au ridicat rânjind.”, a declarat Mihai Chirica.

Comentarii
 • Incompetenți sunt useristii niște nesimțiți notorii își bat joc de un oraș întreg cu zâmbetul pe buze! Niște escroci pe Facebook și atât! Nu le pasa decât de ei și atât! Așa sa le ajute Dumnezeu!

 • Acuma, idiotul asta combinator,mafiotul asta imobiliar, incompetentul asta,daca ar avea demnitate.. și-ar da demisia….dar cum nu e decât un jeg penal,nu va ori combinațiile până nu va fi săltat…dar cum DNA încă doare….mai durează…

 • Incepand de azi Pisica (Mihai C.) iti vei arata competentele de manager. Reduci salariile la directii, asociatii, fundatii, directori, reduci neamurile, oameni care nu fac nimic, reduci personalul, eficientizezi totul in asa fel incat multe din autorizatiile oamenilor sa fie rezolvate on-line. Ai grija ce achizitionezi de acum, ca sa nu mai platesti proiectari futuriste cu milioane de euro care nu se fac niciodata, achizitii dubioase, scumpe. Gandesti solutii pentru copii si batrani. Dezvolti orasul frumos pe orizontala si verticala, nu haotic cum faci acum, pe fiecare petic de parc, garaj sau ce mai gasesti tu liber sa aprobi blocuri sau cladiri pentru amici, prieteni, cumetrii. Ai primit azi exact ce meritai si normal este sa-ti dai demisia. Alte orase din Romania si din lume se descurca cu resurse si mai putine si nu se plange nimeni. Ai bagat mana prea adanc si cei care te-au votat vad acum ce au ales

 • La CJ stateati cu pieptul in fata ati respins orice amendament al usr era o vorbă fie roata si patrata tot se intoarce ea odata in cazul de fată in cazul de fata mai s a intors repede si bine .

 • CHIRICA A PUS IN FUNCTII CHEIE NUMAI ESCROCI CU DOSARE PENALE ,LINGAI SI CURVE DEA LUI ,VEZI SCARICA DE LA ECOPIATA, ROMANESCU DE LA MASA ,PENALU SI PUTOAREA DE AIVANOAIEI POPA DE LA PSD ……..ETC ETC ESCROCI CARE JEFUIESC IESENII SI MARESC PRETU LA INTRETINERE FARA JUSTIFICARE LUNA DE LUNA ,DNA CE FACE ? MILITIA CE FACE ? FARA PENALI IN FUNCTII PUBLICE = ASTA DORESC IESENII !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • primarul care a reusit performanta sa traga piste de biciclete pe mijloculul trotuarului, copou si alte zone. Ce esuat de primar. In strainatate, pistele stau in strada, nu pe trotuar.

Adauga un comentariu