Local

Primarul Sacaleanu este anchetat penal pentru jaful de la caminele culturale

Publicat: 06 dec. 2012
_____ Vizualizări 0 Comentarii

@ Impotriva primarului comunei Scanteia Fanica Sacaleanu, Prefectura judetului Iasi a depus plangere penala deoarece s-au cheltuit foarte multi bani pentru lucrarile de la caminele culturale din Bodesti si Scanteia fara ca lucrarile sa fie si realizate @ Firma care ar fi trebuit sa realizeze lucrarile se numeste Cool Flor Construct SRL si este din Scanteia @ Se discuta deja ca miliardele de lei platite de la primarie au fost impartite intre primarul Fanica Sacaleanu si patronul firmei de constructii @ O parte din banii obtinuti astfel au intrat im campania electorala a USL? @ De aceea are USL atatde multe afise electorale si banere?

Corpul de Control al Prefectului a declansat la inceputul anului acesta o ancheta la Primaria  comunei Scanteia referitoare la banii cheltuiti pentru proiectul „Construire camin cultural din sat Bodesti comuna Scanteia, judetul Iasi”. In urma acestui control s-au constatat abateri grave de la procedura legala de plata si s-a dispus urmarirea penala a domnului primar Fanica Sacaleanu.
camin_cultura_Bodesti_Scanteia
Iata cum s-au petrecut lucrurile care au dus la intocmirea acestui dosar penal. Astfel, in decembrie 2008 a fost organizata licitatia pentru atribuirea lucrarii sus amintite in urma careia este declarata castigatoare firma SC Cool Flor Construct SRL cu sediul in comuna Dragaseni. Valoarea contractului este de
579.705 lei ( aproape 6 miliarde lei vechi). La nici 10 zile dupa atribuirea contractului cu nr. 5673/18.12.2008 a inceput efectuarea unor plati catre firma respectiva desi nu lucrase mare lucru. Astfel in data de 28.12.2008 s-au virat 260.534,23 lei, in data de 29.12.2008 s-au virat 6.000 lei. Prin urmare s-au virat in zece zile, sub forma de avans 266.534,32 lei ceea ce reprezinta mai mult de jumatate de suma totala. Aceste plati facute in avans nu au constituit o motivare pentru firma contractanta ba dimpotriva, firma a taraganat inceperea lucrarilor pana in 2010. Intre timp insa domnul primar Fanica Sacaleanu considera ca firma mai trebuia sa primeasca niste bani desi nici pana atunci nu facuse mare lucru la caminul cultural. In 2009 in cadrul aceluiasi contract, mai face doua plati catre firma contractanta, in valoare de 40.527,85 lei si 79.919,08 lei fara ca aceasta firma sa fi sapat macar un sant la lucrarea contractanta. In anul 2010 incep intr-un final lucrarile la caminul cultural din satul Bodesti si cu aceasta „ocazie” primarul Fanica Sacaleanu a
mai efectuat trei plati in valoare de 99.946,74 lei iar in luna aprilie a anului 2011 mai vireaza in contul aceluiasi contract suma de 50.000 lei. Cu sumele incasate, firma S.C.Cool Flor Construct SRL construieste caminul cultural „la rosu” , fara a pune tabla pe acoperis, in conditiile in care mai are de incasat doar 42.877,01 lei. Ne intrebam cu ce bani se va finaliza lucrarea ; poate domnul primar va cere o suplimentare de buget pentru ca lucrarea sa poata fi terminata? In 2010, firma SC Agrocoop Unirea  SRL cu sediul in Scanteia, administrata de Aniculaesei C. a efectuat lucrari de reparatii la scoala din Rediu. Aceste lucrari au constat in inlocuirea acoperisului, tencuirea peretilor cu strat de tencuiala in grosime de 30 cm- o munca titanica si foarte grea. Cand a fost vorba de finisaje –unde munca fizica este mult mai usoara si mai bine platita, cui credeti ca au fost incredintate finisarile acestei lucrari?  Aceleeasi firme SC Cool Flor SRL care a incasat aproximativ 16000 lei (160 milioane lei vechi). Aceasta firma se afla acum in faliment si nu va mai termina lucrarile caminul cultural Bodesti.
Scoala din comuna Scanteia in renovare

Aceiasi firma si la caminul de la Scanteia

Tot printr-o decizie personala a primarului, fara informarea prealabila a Consiliului Local si a compartimentului achizitii din primarie, domnul primar a incheiat un contract prin procedura de atribuire directa, cu aceeasi firma tepuitoare SC Cool Flor Construct SRL, pentru reabilitarea caminului cultural din satul Scanteia. Contractul in valoare de 75.000 lei acoperea valoarea manoperei pentru aceste reparatii , materialele necesare fiind achizitionate de primarie contra sumei de 75.000 lei. La insistentele viceprimarului de atunci dl.Darabana Mihai si a consilierului local Mihai Iftime, domnul primar sisteaza lucrarile la acest camin si deschide procedura de licitatie pentru acordarea lucrarii-fapt confirmat si de firma care a realizat proiectul tehnic. In urma licitatiei din octombrie 2011, firma care a castigat licitatia SC Instalatii R.C. S.R.L. din Iasi, va primi 629.978,45 lei pentru a finaliza lucrarea. Prin urmare, costul final al lucrarii va fi 834.978,45 lei compusa din costul SF, costul PTH, costul contractului cu S.C.Cool Flor Construct SRL, costul materialelor achizitionate de primarie si costul contractulului cu SC Instalatii RC S.R.L.   
 
Daca facem o comparatie intre costul caminului de la Bodesti si al celui de la Scanteia , se vede clar ca dl. primar a aruncat pe fereastra 250.000 lei adica 2.5 miliarde lei vechi.

Adauga un comentariu