Primele concluzii în urma controlului făcut de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova în urma tragediei de la Ferma Dacilor sunt prezentate vineri de către secretarul de stat Raed Arafat. Amintim că șapte oameni – trei copii și patru adulți – au murit în incendiul care a cuprins marți pensiunea din satul Tohani, județul Prahova, iar o a opta persoană este căutătă în continuare de echipele de intervenție, iar pensiunea a functionat timp de un deceniu fără autorizații de construcție, de securitate de incendiu și de funcționare ca unitate de cazare.
Ministerului Afacerilor Interne, declarații de presă pentru prezentarea primelor concluzii în urma controlului făcut după tragedia de la Ferma Dacilor.
Ferma Dacilor, fără autorizație de construcție, de securitate de incendiu și de funcționare ca unitate de cazare
Complexul turistic Ferma Dacilor a funcționat timp de un deceniu fără avizele necesare. ISU Prahova a spus că pensiunea nu are autorizaţie de securitate la incendiu.
ISU Prahova a făcut în 2019 control pe fond la pensiunea din Tohani Ferma Dacilor. La acel moment, reprezentanţii unităţii de cazare nu au pus la dispoziţie documente din care sa rezulte momentul punerii în funcţiune, pentru a se stabili necesitatea solicitării şi obţinerii avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu.
„Pentru obiectivul vizat a fost efectuată o verificare pe fond în anul 2019, fiind identificate 6 nereguli, dintre care una a fost remediata pe timpul controlului si au fost aplicate 6 avertismente”, a transmis ISU Prahova.
La momentul verificării nu au fost puse la dispoziţia inspectorilor documente din care sa rezulte momentul punerii în funcţiune, pentru a se stabili necesitatea solicitării şi obţinerii avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu, a relatat ISU.
Conform site-ului oficial al complexului turistic de la Tohani, bazele afacerii au fost puse în 2013, lucru confirma și de Cornel Dinicu, antreprenorul care se prezintă ca prorietarul afacerii, chiar dacă nu apare în actele firmei care controlează pensiunea.
Prefectul de Prahova, Virgiliu Nanu, a declarat că la Ferma Dacilor s-a construit fără autorizaţie, intrându-se în legalitate abia în 2020, când pentru acele construcţii a fost obţinut un certificat de edificare a construcţiei.
Prefectul a declarat că, potrivit informaţiilor primite de la autorităţile locale, complexul turistic Ferma Dacilor de la Tohani nu avea autorizaţie de funcţionare ca unitate de cazare.
A fost nevoe de tragedia de la Ferma Dacilor ca autorităţile să înceapă să verifice toate pensiunile din Prahova privind autorizaţia de securitate la incendiu, în urma dispoziției date de prefectul Virgiliu Nanu, șeful PSD Prahova.
Primele demiteri de la ISU Prahova după tragedia de la Ferma Dacilor
Miercuri, Departamentul pentru situații de urgență l-a demis miercuri din funcție pentru șeful Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Prahova și anunță că va sesiza Parchetul cu privire la activitatea de control pe care inspectorii de prevenire au desfășurat-o în anul 2019. Totodată, DSU spune că va trimite o echipă de control la instituția care ar fi trebuit să verifice activitatea pensiunii Ferma Dacilor.
Șeful ISU Prahova, colonel Nicolae Tudoroiu, a cerut eliberarea din funcție pentru a nu exista suspiciuni în ceea ce privește ancheta aflată în derulare. El era la conducerea Inspectoratul pentru situații de urgență din mai 2023. Șeful DSU, Raed Arafat, a cerut conducerii IGSU identificarea cât mai rapidă a doi ofiţeri care să ocupe funcţiile vacante, după ce cu o zi în urmă l-a demis pe șeful Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Prahova.