Actualitate

Rezultatele oficiale ale alegerilor parlamentare din Republica Moldova! PAS, partidul Maiei Sandu a obținut o victorie categorică

Publicat: 11 iul. 2021
Alegeri parlamentare Republica Moldova
Alegeri parlamentare Republica Moldova

Comunitatea WatchDog.md și Institutul de Politici Publice prezintă rezultatele primului after-poll, la ora 21:00, după închiderea secțiilor de votare. Conform primelor rezultate, Partidul Acțiune și Solidaritate a obținut cele mai multe voturi în cadrul scrutinului parlamentar anticipat din 11 iulie, iar Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor s-au clasat pe locul doi, anunță zdg.md.

UPDATE 12.30:

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS, proeuropean) a câştigat scrutinul legislativ din Republica Moldova, obţinând majoritate în Parlament, conform rezultatelor anunţate după numărarea a 99% din buletinele de vot, informează site-ul Unimedia.info.

Conform rezultatelor anunţate de Comisia Electorală Centrală de la Chişinău, Partidul Acţiune şi Solidaritate, o formaţiune de centru-dreapta, proeuropeană, fondată de Maia Sandu, actualul preşedinte al Republicii Moldova, a obţinut 52,5% din voturi, respectiv 63 de mandate în Parlamentul de 101 locuri.

Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), o alianţă de stânga, prorusă, formată de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) şi de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), condusă de foştii preşedinţi Igor Dodon şi Vladimir Voronin, a obţinut 27,3%, respectiv 32 de mandate în Parlamentul de la Chişinău.

Partidul Şor, condus de Ilan Şor, este a treia formaţiune care intră în Parlament, obţinând 5,78% din voturi, respectiv şase locuri. Celelalte partide nu au depăşit pragul accederii în Parlament.

UPDATE: După numărarea voturilor din 99,58% dintre secţiile de votare, PAS a înregistrat un procent de 52,53% din voturi, depăşind astfel categoric principala formaţiune politică de stânga, Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), care a fost votat de doar 27,36% din electorat.

Datele CEC arată că Partidul Politic ”Şor” (PPŞ) a beneficiat de susţinerea a 5,78% dintre alegători, acesta fiind urmat de Blocul Electoral “Renato Usatîi”, cu 4,11% din voturile alegătorilor.

Pe următoarele locuri se află Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr- 2,34% şi Partidul Democrat din Moldova- 1,82%.

UPDATE O7.20

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) 48,09% dintre voturi;
Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS) 30,65%;
Partidul Şor 6,43%;
Blocul electoral Renato Usatîi 4,30%

UPDATE 07.00 Partidul pro-prezidențial PAS, Acțiune și Solidaritate a câștigat alegerile generale anticipate de duminică, 11 iulie 2021, cu 52,46 la sută din voturi, urmând să aibă și majoritatea în noul Parlament.

Principalii rivali, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor s-au clasat pe locul doi, la mare distanță, obținând 27,4% din voturi.

Singurul partid care a mai trecut pragul electoral este Partidul „Sor” cu 5,7 %.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a peste 99% din voturi.

Update 02.01: După procesarea a 96,5% din procesele verbale, partidul fondat de Maia Sandu, PAS, a ajuns la 49,1%. Singurele formațiuni care mai intră în Parlament sunt BECS (Dodon – Voronin) cu 29,8% și Partidul Șor – 6,2%. AUR, PPDA și partidul lui Renato Usatîi ar rămâne în afara Parlamentului. La acest scor, după redistribuire, PAS ar forma singur guvernul, fără să mai depindă de vreo coaliție.

În Chișinău, după procesarea tuturor proceselor verbale, PAS a obținut 56,7% din voturi, urmat de BECS cu 28,4% și Partidul Șor cu 3,6%.

În Dispora, după procesarea a doar 52% din procesele verbale, PAS avea 81,8%, la distanță uriașă de BECS (4,8%).

Update 00.59: Conform rezultatelor preliminare și după procesarea a peste 95% din procesele verbale din țară, PAS (Maia Sandu) ajunge la 48,12%, mult peste BECS (Dodon – Voronin) cu 30,63% și Partidul Șor – 6,42%. Nu sunt luate în calcul voturile din diaspora.

Update 00.00: Potrivit rezultatelor preliminare și după procesarea a peste 90% din procesele verbale din țară, PAS (Maia Sandu) ajunge la 46,95%, mult peste BECS (Dodon – Voronin) cu 31,36% și Partidul Șor – 6,69%. Nu sunt luate în calcul voturile din Diaspora.

Update: 23.30: Conform rezultatelor preliminare și după procesarea a peste 80% din procesele verbale din țară, PAS (Maia Sandu) ajunge la 47,1%, mult peste BECS (Dodon – Voronin) cu 31,04% și Partidul Șor – 6,89%. Nu au fost numărate încă voturile din diaspora care vor merge preponderent la partidele de centru-dreapta.

Liderul interimar al PAS, Igor Grosu a cerut, imediat după terminarea voturilor, instituțiilor abilitate să continue să supravegheze la buna desfășurare a numărării voturilor și să asigure ordinea publică.

„Speranța este ca începând cu ziua de mâine să avem un viitor mai bun. Acest rezultat s-a întâmplat în condiții vitrege, cu obstacole puse în fața cetățenilor și diasporei”, a declarat după închiderea secțiilor de votare Igor Grosu, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Update 22.40: Au fost procesate peste 47% din voturi. Partidul Maiei Sandu are 44,7%, la mare distanță de blocul comuniștilor care ajung la 32%/ Prezență record în Diaspora unde s-au epuizat buletinele de vot. E vorba de procesele verbale din țară, cele din Diaspora, unde PAS are o mare popularitate, nefiind încă procesate.

După procesarea a peste jumătate din procesele verbale din țară, AUR înregistrează doar 0,4%, iar blocul electoral al lui Renato Usatîi – doar 3,9%. Dacă rezultatele s-ar păstra în acești parameri, în noul parlament ar intra doar trei formațiuni: PAS (Maia Sandu), BECS (Dodon și Voronin) și Partidul Șor.

La sondajul telefonic au participat 2.764 de cetățeni. Datele au fost colectate astăzi, 11 iulie, în intervalul: 12:00 – 21:00. Datele colectate nu includ regiunea transnistreană și diaspora.

Iată cum arată datele preliminare:

Partidul Acțiune și Solidaritate – 55,1%

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 24%

Partidul Politic Șor – 8,1%

Blocul electoral „Renato Usatîi” – 4,1%

Platforma Demnitate și Adevăr -1,8%

Partidul Politic „Democrația Acasă” – 1,1%

Candidatul pro-rus Igor Dodon a declarat, la încheierea urnelor că ”cetățenii și-au făcut datoria față de țară” și că ”prețuiesc puterea lor de decizie”:

”​​S-a încheiat și această campanie electorală, cu tot greul ei și cu toate manipulările și fake-urile care au însoțit-o. Cu toate acestea, majoritatea cetățenilor și-au făcut datoria față de țară, au votat și au demonstrat că prețuiesc puterea lor de decizie. Este încă devreme să dăm apreciere rezultatelor acestor alegeri anticipate, dar sunt convins că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a înregistrat un scor foarte bun și va reprezenta în unanimitate opțiunile electoratului de stânga din Republica Moldova. Acum e momentul să le mulțumesc tuturor alegătorilor, indiferent de simpatiile politice, pentru că au dat dovadă de activism și spirit civic și au participat la vot.

În mod special, vreau să aduc mulțumiri cetățenilor care astăzi au dat vot de încredere Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Știm că sunt foarte mulți și îi asigur că noi vom respecta promisiunile făcute în campania electorală. Sunt bucuros că PCRM și PSRM au reușit să formeze o echipă comună și puternică în aceste alegeri, o echipă care a generat încredere la oameni și sper mult că la fel de uniți și puternici vom fi și în Parlament, pentru a realiza programul nostru politic. Stimați colegi, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a avut o campanie electorală foarte bună, activă.

S-a muncit foarte mult și vă sunt recunoscător vouă, tuturor celor care au fost activi în actuala campanie electorală. Mulțumesc fiecărui agitator de-al nostru. Mulțumesc membrilor staffurilor locale, regionale, dar și echipei din stafful central. Alegerile s-au sfârșit. De mâine începem lucrul pentru activitatea noului Parlament”, a declarat Igor Dodon

Comentarii
Adauga un comentariu