Actualitate

Primul centru de colectare al sistemului RetuRO, inaugurat la Cluj – VIDEO

Publicat: 27 nov. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primul centru de colectare al sistemului RetuRO inaugurat la Cluj - VIDEO
Ciolacu susține că este un moment istoric pentru România, care va avea al doilea sistem ca mărime din Europa, după Germania

Premierul Marcel Ciolacu a participat la inaugurarea primului centru de colectare al sistemului de Garanție-Returnare, la Bonțida, în județul Cluj.

Ciolacu susține că este un moment istoric pentru România, care va avea al doilea sistem ca mărime din Europa, după Germania.

Marcel Ciolacu, prezent la inagurarea primului centru de colectare al sistemului RetuRO

”Fac parte dintr-o generație în care am fost învățați să nu irosim resursele pe care le avem la dispoziție. Îmi amintesc cum în copilărie toate mingile de fotbal ni le luam cu banii strânși pe sticlele pe care le strângeam zile în șir toți copiii de la bloc.

Dar dincolo de aceste mici beneficii, cred că cel mai important era că toți aderasem, conștient sau nu, la acele principii legate de responsabilitate și sustenabilitate față de mediul înconjurător.

Cred că a venit timpul să ne întoarcem la aceste principii sănătoase. Și mă bucur că pot participa alături de dumneavoastră la evenimentul de inaugurare a primului centru regional de colectare a ambalajelor al societății RetuRO, din Bonțida, județul Cluj.

Este un eveniment cu atât mai important cu cât peste doar trei zile se va lansa Sistemul Garanție-Returnare în România. De aceea, cred că astăzi vorbim de un moment zero pentru că acest prim centru regional de colectare va marca oficial startul programului la nivel național.

Nu mă feresc de cuvinte. Cred că este un moment istoric care va consemna debutul celui mai ambițios proiect de economie circulară a României și forța primului parteneriat public-privat funcțional. Guvernul actual împreună cu mediul privat au reușit să dea drumul poate celui mai important proiect de țară în acest domeniu din ultimii 30 de ani.

Vreau să îl felicit pe ministrul Mediului, domnul Mircea Fechet, pentru determinarea de a pune în aplicare acest sistem, dar și pe reprezentanții mediului privat, producători și importatori de băuturi în ambalaje SGR, pentru că au înțeles că aceasta este calea cea mai bună de urmat pentru o țară mai curată și pentru a avea ambalaje mai sustenabile.

Doamnelor și domnilor,

Lansarea SGR va poziționa Româna pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor.

SGR din România va fi al doilea cel mai mare astfel de sistem din Europa (după Germania) din perspectiva numărului de ambalaje procesate, reprezentând în același timp o premieră globală – cel mai mare sistem de acest fel integrat – și sperăm noi că va deveni un studiu de caz pentru guverne din întreaga lume.

Începând cu 30 noiembrie, cetățenii României se vor alătura celor peste 350 de milioane de cetățeni din toată lumea care locuiesc într-o țară în care există un Sistem de Garanție Returnare. Dacă ne uităm la Europa, în acest moment 13 țări au implementat SGR, ajungând la o populație de aproape 145 de milioane. Peste doar 3 zile, odată cu alăturarea României vor fi peste 163 de milioane de cetățeni europeni mai atenți cu mediul în care locuiesc.

Sunt convins că dumneavoastră veți prezenta în detaliu toate beneficiile acestui sistem. Eu vreau să vă spun doar, că dincolo de o schimbare culturală majoră, aceste centre de colectare vor avea și un impact economic direct.

Înființarea centrelor de colectare ale RetuRO vor crea peste 600 de noi locuri de muncă până la sfârșitul anului viitor și vor stimula investiții similare de transport și reciclare atât pe orizontală, cât și pe verticală.

Guvernul sprijină sistemul

Eu pot să vă asigur că Guvernul va continua să susțină cu toată forța astfel de inițiative inovatoare în protecția mediului și gestionarea ambalajelor.

Dar contez pe dumneavoastră în acest efort, pentru că doar împreună putem da mai multă coerență acestui subiect atât de actual și cu implicații pe termen mediu și lung.

Felicit încă o dată Ministerul Mediului și mediul privat și îi încurajez să continue și în perioada următoare acest tip de demers necesar tuturor.

Am toată convingerea că împreună putem transforma România într-o țară cu adevărat sustenabilă.”, a spus Marcel Ciolacu.

Adauga un comentariu