Primul lot de 33,7 km al Drumului Expres Arad-Oradea are constructor desemnat, o asociere de constructori români și ucraineni. Anunțul a fost făcut de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Drumul Expres Arad-Oradea, cu o lungime de 120,47 km, va fi compus din trei loturi.
„Primul Lot de 33,7 km al Drumului Expres Arad-Oradea are constructor desemnat! Asocierea de constructori români și ucraineni are la dispoziție 2,32 miliarde lei (fără TVA), asigurați prin Programul Transport (#PT) 2021-2027, și 24 de luni pentru finalizarea lucrărilor la acest nou sector de drum de mare viteză. Contractul prevede inclusiv construcția unui pasaj, de 727 metri, peste Calea Ferată și DC77”, afirmă Sorin Grindeanu.
„Contractul poate fi semnat peste 10 zile”
Ministrul precizează că Drumul Expres Arad-Oradea, cu o lungime de 120,47 km, va fi compus din 3 loturi:
• Lotul 1 (33,7 km), la care se adaugă drumul de legatură la DN79 (Salonta), în lungime de 5,3 km;
• Lotul 2 (39,7 km), la care se adaugă drumul care va face legătura cu frontiera ungară (10 km);
• Lotul 3 (47,07 km), la care se adaugă Drumul de legătură cu zona industriala Arad Vest (2,9 km).
„Dacă nu vor fi depuse contestații, contractul poate fi semnat peste 10 zile”, conchide Grindeanu.
După finalizarea construcției, Drumul Expres Arad- Oradea va asigura inclusiv legătura cu frontiera româno- ungară.
Drumul Expres Oradea – Arad, un nou blocaj
Atribuirea lucrărilor din lotul 3 către o asociere formată dintr-o firmă din Ucraina și una din Oradea a fost contestată.
Nu una, ci două firme au contestat, la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, atribuirea contractului de 2,97 miliarde de lei pentru construcția Lotului 3 al Drumului Expres Oradea – Arad către asocierea formată din Automagistral, firmă din Ucraina, și Precon Transilvania, firmă cu sediul în Oradea, controlată de Beneamin Rus, scria în ianuarie site-ul Economedia.ro, care preciza că atribuirea contractului a fost contestată de doi constructori din Turcia – firmele Kolin și Nurol.
Acest contract a fost atribuit de către CNAIR la jumătatea lunii decembrie, la licitație fiind depuse 9 oferte de diferite firme și asocieri de firme din România, Bulgaria, Ucraina, Ungaria și Turcia.